kibeszélő felnőtt mamahotel önállóság
Húsz év fölötti fiatal vagy, és a szüleiddel élsz? Hidd el, én megértem, ha érettségi után nem költözöl az első lepukkant albérletbe. Csak sajnos ezt nem lehet húzni örökké. Nyugalom, nem egy "Mit keresel még a mamahotelben?" típusú prédikáció következik.

Mert a helyzet sajnos sokkal összetettebb annál, minthogy minden otthon maradó fiatalt élősködőnek tituláljunk. Kezdjük is rögtön az albérlet árakkal! Már rég nem élek a fővárosban, mégis valami morbid kedvtelésből nem léptem ki az Albérlet Budapest Facebook csoportból. Főként az ottani kommentek olvasása miatt: a tulajdonosok és albérlők cicaharca valami különös élvezettel tölt el. Így viszont látom, hogy az albérleti díjak egyre magasabbak.

Sokan ezért is választják inkább az otthonmaradást. Ráadásul így lehetőség nyílik félretenni a későbbi álomotthonra, ami - valljuk be - sokaknak tényleg csak álom marad. Egy hitelt sajnos szinte mindig be kell vállalni, hacsak nem egy maffiavezér családjába születtél. Tudom, tudom, Nyugat-Európában mindenki albérletben él, nem agyalják túl a kérdést, én azonban x évnyi masszív gürizés után azért szeretnék némi biztonságot és magántulajdont. Ne legyen már ez akkora kérés!

Igen ám, viszont remek kérdés, hogy meddig lehet húzni a gyűjtésre szánt időszakot. Mert bizony könnyű belecsúszni a biztonságos szülői fészek csapdájába, és inkább befizetni magad egy római luxusvakációra. Anyuék úgysem fognak kilakoltatni, ha csúszol egy hónapot a rezsivel. Aztán szembejön egy "ájfon". Majd egy fesztivál. Ez egy ideig még elmegy - bár nézőpont kérdése -, 28 évesen viszont már kicsit ciki.

Ráadásul ha elmondod a kollégáidnak, hogy még a szüleiddel laksz közel a harmadik x-hez, hidd el, a kamuegyetértés, amivel reagálnak, elég kínos. Persze, ők is rögtön jönnek majd az anyagiakkal, meg hogy minek költözz el, ha van hely... de a többség valójában le fog nézni. Ez pedig nem túlságosan önbizalomépítő.

Nyilván sok függ attól, mennyire jó fejek a szüleid. Ismerek olyan lányt, aki azért lakik még otthon, mert az édesanyja egyenrangú felnőttként tudja kezelni. Az egész család nagyon laza - azt hiszem, enélkül csak úgy áradna a feszültség egy többgenerációs házban. A többségnél a szülők, főleg az anyák nem fogják fel, hogy a 29 éves "lány" már réges-rég felnőtt nő. Egy "Hajtogasd össze szépen a szoknyád!", esetleg egy "Hogy áll a hajad?" megnyilvánulás egy normális, érett csajt konkrétan a sírba visz - teljesen jogosan.

Forrás: Shutterstock

Úgyhogy a távolság szülő és gyerek között nem feltétlenül azt jelenti, hogy a felek kevésbé szeretik egymást. Legfeljebb azt, hogy túl különbözőek. Persze, egy új albérlet vagy hitelre vett lakás esetén meg kell szorítani a nadrágszíjat, de könyörgöm, annyira megéri!

Lehet, hogy esténként nem vár az asztalon a frissen gőzölgő paradicsomos húsgombóc, viszont nem fogod magadon érezni anyád rosszalló tekintetét, valahányszor nem értetek egyet. Sőt, nyugodtan ott hagyhatod fél napig a koszos bugyit a szoba közepén. Ne aggódj, eljön majd az az életkor, amikor ez zavarni fog!

Én szentül meg vagyok róla győződve, hogy ez a fajta szabadság minden pénzt megér. A húszas éveim elején nem is lehettem volna boldogabb, amiért távol éltem a szüleimtől. Úgy gondolom, ezt a fajta fiatalos életstílust mindenkinek meg kell tapasztalnia. Hiába csak egy lepukkant, négyágyas koliszobára futotta, ahol még a zuhanyrózsa is hiányzott a betonozott fürdőből, akkor is azt éreztem: nekem ez kell. Mert végre kiszabadulhattam a jókislány szerepkörből. Szóval, kedves fiatalok, én azt mondom: kalandra fel!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.