kibeszélő párválasztás külső sztereotípia álszent
A közösségi oldalakon történő acsarkodás, véleménypuffogtatás és kommentháború olyan, akár egy szociológiai tanulmány. Az ember csak néz ki a fejéből és sokszor el sem hiszi, amiket olvas...

Az interneten mindenkinek nagy a szája. Főleg, ha név és arc nélkül mond véleményt. Néha az az érzésem, hogy a közösségi média olyan, mint egy gumiszoba, ahol kitombolhatja magát az, akinek erre van szüksége. Az elfogadás és egymás megértése, támogatása pedig olyan ritka, mint a fehér holló. Anyák esnek egymásnak csak azért, mert az egyik szoptat, a másik meg tápszerezik. Mások az egyedülálló lányokat szapulják, hogy azok minek szingliskednek, de aki háromgyerekes az meg ősanya vagy csak a CSOK miatt szül. Elítélik, aki sokat dolgozik és azt is, akinek nincs munkája vagy háztartásbeli.

Az egyik kedvencem mégis az, amikor a férfiak felháborodottan kommentelnek arról, hogy a nők milyen sekélyesek, mert csak a pénzre hajtanak.

Ha meglátnak egy írást, ami egy nőről szól, aki egy jómódú férfihez ment hozzá, ám később kiderül, hogy a férj erőszakos jellem, akkor természetesen a nő a hibás, mert ezer százalék, hogy csak a pénz miatt ment a pasashoz, most meg megkapta, amit érdemel. Az eszükbe sem jut, hogy a nő esetleg a férfit szerette, nem a pénzét és azért ment hozzá... Ne adj' Isten, ha egy „nem pénzes" férfit választott volna, akkor is járhatott volna így, ugyanis nem minden jómódú férfi bántalmazó vagy nárcisztikus és nem minden szegénylegény angyal...

Forrás: Shutterstock

Az érem két oldala

Rendben, nézzük meg kicsit közelebbről ezt a nem kis sztereotípiát: A szép nő pénzéhes és csak a vagyonra hajt, eszerint választ párt. Mielőtt vad bólogatásba kezdene a férfihad, tegyük mellé a másik közkedvelt sztereotípiát: Minden férfi disznó, mert mind a tökéletes, modellalkatú csajokat szereti, csak azok érdeklik őket.
Lássuk meg kicsit a párhuzamot, lássuk meg az igazságot a két állítás mögött és lássuk azt is, hogy a valóság általánosságban nem ezeket a sztereotípiákat igazolja.
Nézzük először a nőket.

A nőket az idők kezdete óta arra nevelték, hogy a legnagyobb értékük – ha nem az egyetlen értékük - a külsejük, hiszen minél szebbek, annál jobb férjet tudnak fogni maguknak.

Az, hogy egy nő megállhat a maga lábán nagyon új keletű dolog az emberiség történetéhez képest. Tehát adott egy olyan érték, egy olyan elvárás, amit hosszú-hosszú évszázadokon keresztül sulykoltak a nőkbe. Miért csodálkozunk akkor, hogy akad olyan, aki még ma is eszerint él? Mi az a nagyjából kétszáz éves emancipációs törekvés az évezredes kollektív női tudathoz képest?

Már szinte hallom is, ahogyan a férfiak a mellüket döngetik: Ugye, hogy így van? Megmondtam, minden nő pénzéhes ribanc! Mind a könnyebb utat választja!
Nos, uraim, nem! Nem minden nő pénzéhes ribanc. Még akkor sem, ha egy szerelmi csalódás után jól esik ezt mondani, sőt ezt gondolni. A nők többsége ma - tessék körülnézni – szerelemből választ párt. Persze akad, aki a vagyon miatt, ám ne gondoljátok, hogy az a könnyebb út. Ti szeretnétek egy olyan nővel ágyba bújni és egy életet leélni, akit nem kívántok, és akivel csak azért vagytok együtt, mert vagyonos? Az ilyen ember feláldozza a boldogságát a pénz oltárán. Ez egy döntés - annak a nőnek a döntése! És nem az összes nőé. Hagyjuk az általánosítást!

Úgy ahogy a férfiaknál is hagyjuk már. Vagy mondjam azt, hogy minden férfi kivétel nélkül egy kanos idióta? Mind a modellalkatú csajokra hajt, a nyolcvankilós Erzsike meg senkinek sem kell?

Nektek csak az számít, hogy kerek legyen a cici és formás a popsi, rezegjen a műszempilla, villanjon a műköröm?

Ha buta szőke, akkor még jobb? Titeket nem érdekel semmi, csak a 90-60-90-es arány, meg a hosszú combok? Minden férfit! Ugyan már! Ez legalább olyan butaság, mint a „Minden nő a pénzre megy!" felkiáltás.

A nők pénzéhesek, a férfiak kéjencek

Hogy van-e ebben a két sztereotípiában igazság? Persze! A nők szeretik az anyagi biztonságot, fontos nekik. Erre lettek nevelve generációkon keresztül, sőt már az őskorban is az a férfi volt a nyerő, aki meg tudta teremteni a biztonságot az ősasszony számára. De ne takarózzatok már azzal ti férfiak, hogy azért nem kellettem Julikának, mert csóró voltam. Lehet, hogy az is benne volt a pakliban, de ha egy nő szerelmes, akkor nem érdekli a pénz vagy legalábbis nem annyira, hogy emiatt feladja a boldogság lehetőségét. Ott bizony más galiba is akad...
Ugyanígy a férfiakat illető sztereotípiának is van igaz oldala. Hogyne tetszene nektek egy csinos nő? Akinek formás a dereka, hosszú a lába, csillogó a szeme?

Ahogyan a nő a biztonságra, úgy a férfi a szépség – és termékenység – keresésére van beprogramozva.

Mégis, a nyolcvankilós Erzsike is párra talál. Mert más megnézni egy nőt és más elvenni... Ott bizony már nem csak a kerek popsi számít...

Tehát szerintem maradjunk annyiban, ha egy nő szép és udvarol neki egy jómódú férfi, aki tetszik neki, akkor hadd ne utasítsa már azért vissza, mert mit gondol majd az internet népe! Hiszen, – tedd a szívedre a kezedet! – ha ott állna előtted Anna, a gazellatermetű, dögös huszonöt éves lány, valamint Vilma, a molett, kedves mosolyú, ám átlagos vagy kicsit átlag alatti harmincas és mindketten téged akarnának, első blikkre te kit választanál? Első blikkre...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.