viselkedés kibeszélő magazin gondolkodásmód énkép
Ki az az öt ember, aki a legközelebb áll hozzád? Akikkel a legtöbbet találkozol, akikkel az időd legnagyobb részét töltöd? Lehet, hogy nem is sejted, de ők bizony meghatározzák azt is, hogy te ki vagy!

Állítólag a hozzánk legközelebb álló öt ember átlagai vagyunk. Mindannyian. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy kikkel ápolunk szoros kapcsolatot, mert bizony azokhoz válunk hasonlatossá.
Nos, lehet, hogy most az mondod, hogy ez butaság. Miért is lennél olyan, mint a családod, akiket alig bírsz elviselni, olyan mint a munkatársaid, akikben sokszor nem bízhatsz vagy mint a legjobb barátnőd, aki egyik párkapcsolati kudarcból bukdácsol a másikig... Nézzük is meg közelebbről ezt a témát.

Te kikkel töltöd az idődet?

Szerintem nyugodtan kezelhetjük tényként, hogy a kapcsolatok, amelyeket kialakítunk, alapvetően meghatározzák, hogy kik vagyunk. Gondoljunk csak bele, hogy kik hathatnak ránk a legerőteljesebben? Azok, akik közel állnak hozzánk! Ők formálják a világnézetünket, ők inspirálnak minket abban, hogy milyen döntéseket hozunk, sőt sok esetben azt is, hogyan reagálunk bizonyos dolgokra. Az ő hozzáállásuk, értékrendjük, sőt, akár a stílusuk is befolyásolja, hogyan látjuk és értelmezzük a világot körülöttünk. Ez egyébként teljesen természetes, hiszen társas lények vagyunk, akik a környezetünben lévő többi embertől tanulnak, hozzájuk idomulnak.

Amikor pozitív, lelkes, motivált emberek vesznek körül, azok a tulajdonságok bennünk is erősödnek. Ám ez a jelenség fordítva is működik, azaz ha az életünkben jelen lévő emberek negatívak vagy lehangolóak, az könnyen ránk is hatással lehet.

Nemrég olvastam egy kutatást, amely azt vizsgálta, hogyan determinálja a barátaink énképe a saját magunkról kialakított véleményünket. A tanulmány szerint, ha a barátaink csúnyának vagy butának tartják magukat, nagyobb eséllyel érezzük magunkat mi is hasonlónak. Mindez azt mutatja, hogy a környezetünkben élő emberek nemcsak a gondolkodásmódunkat, hanem az önértékelésünket és a saját magunkhoz való kapcsolatunkat is befolyásolhatják.

Mindez a gyerekeknél is nagyon jól megfigyelhető, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy ki milyen családból jön, hol mi számít normálisnak, ezek a dolgok ugyanis nagyban hozzájárulnak az identitásuk, a viselkedésük, a nézeteik „milyenségéhez", sőt sok esetben a jövőjük alakulásához is.

Forrás: Shutterstock

A te döntésed...

A felnőtteknél azonban épp olyan fontos, hogy kik veszik őket körül, mint a gyerekeknél, csak itt már nem annyira a család, mint inkább a párkapcsolat, a barátok és a munkatársak dominálnak. Tedd fel magadnak a kérdést:

Milyen lenne az életem, ha a barátaim, a családom mások lennének, vagy ha máshol dolgoznék? Hogyan befolyásolná az életemet, ha más emberekkel tölteném az időm nagy részét?

Az öt ember, akik a legközelebb állnak hozzánk, tükröződnek bennünk – hiszed vagy sem. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan válasszuk ki azokat, akiket igazán beengedünk az életünkbe. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenkitől, aki nem tökéletesen pozitív, távol kellene tartanunk magunkat, csupán azt, hogy érdemes megnézni, kikkel vagyunk igazán sokat és hogy ezek az emberek olyan életszemléletet, értékeket vallanak-e, amelyek előrevisznek minket a saját utunkon, azon az úton, amit megálmodtunk magunknak és amelyet szívesen járnánk.

Te büszke vagy azokra az emberekre, akikkel körülveszed magad?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.