magazin segítség Baranyai Kata kibeszélő szégyen pszichológus lélek
Pszichológushoz menni félelmetes. Egyrészt, mert ezzel - ha másnak nem is, de magadnak mindenképpen - be kell ismerned: szarban vagy. Másrészt meg "szégyen".

Jó lenne most azt írni, hogy sarkítottan fogalmazva szégyen - de sajnos szó sincs róla. Ez kérlek szépen, a nagy magyar valóság - bár ez eléggé nemzetfüggetlen... Pszichológushoz menni még ma is is ciki.

Hogy miért?

Azért, mert nem része a kultúránknak. (Ez az én személyes véleményem.) Hiszen kicsi gyerekként megtanuljuk, hogy ha belázasodunk, akkor el kell menni a doktor bácsihoz. Vagy, ha anyának fáj a foga, akkor szintúgy elmegy orvoshoz. De ha anya és apa állandóan üvöltöznek egymással, és ettől mindketten kivannak, akkor eszükbe sem jut segítséget kérni. Miért is kellene? Nem betegek...

A felnőtt ember meg legyen annyira felnőtt, hogy megoldja a maga problémáit házon belül. Esetleg, ha nagyon nem megy, akkor anya elsírja a bánatát a barátnőjének vagy a szomszédnak. Akik nyilván a hümmögésen és az együttérzésen kívül nem tudnak segíteni semmivel. Bár kétségtelen, hogy anya jobb helyzetben lesz, mert legalább kibeszéli a szívfájdalmát. Ellentétben apával, aki talán két korsó sör között megemlíti a haveroknak, hogy kibírhatatlan az asszony. Aztán el is van intézve az egész.

Forrás: Shutterstock

Az egyik opció, hogy idővel elválnak, a másik meg, hogy kutya-macska viszonyban leélik az életüket. A harmadik lehet(ne), hogy segítséget kérnek. De nem kérnek, mert az a bevett szokás, hogy a lelki sebek nem számítanak. Meg amúgy is begyógyítja azokat az idő. Sajnos ez oltári nagy tévhit. Rosszabb esetben a lelki sebek idővel fizikai tüneteket produkálnak. "Jobb esetben" meg csak hosszú boldogtalan évek várnak ránk.

Sokkal egyszerűbb lenne egyenes gerinccel, felemelt fejjel kijelenteni, hogy: "Az van, hogy összecsaptak a fejem felett a hullámok. És nem azért keresek meg egy szakembert, mert egyedül nem tudnám összekaparni magam, hanem mert bevállalom/felismerem/elfogadom, hogy segítséggel könnyebb."

Például így:

"Másfél éven belül ápoltam és temettem el az anyukámat, házasodtam meg, államvizsgáztam le, és indítottam be egy vállalkozást. Sajnos olyan erőltetett menet volt ez, hogy nem volt időm feldolgozni, megélni a velem történteket. Valószínűleg idővel helyreállt volna magától is, de így sokkal gyorsabban és hatékonyabban kapták vissza a szeretteim a lelkileg kiegyensúlyozott Lillát. És én is magamat." (Petrás Lilla)

És tudod, még az sem kell, hogy valami oltári nagy trauma érjen. Elég lehet az is, hogy ki kell szakadni a megszokott burokból:

"24 évesen, mikor végre elköltöztem otthonról, leesett, hogy elszakadni és felnőni ennél sokkal több. A szüleim élete nem lehetett nekem száz százalékos minta. A zárt, szabályokkal teli burok után - amiben felnőttem - pofán csapott a valóság. A szabadság. A lét elviselhetetlen könnyűsége. Tudjuk, mi. Bepánikoltam. A terápia sokat segített ebből kilendíteni, de ez csak egy hosszú útnak a kezdete volt." (Nyiri Zsuzsi)

Forrás: Shutterstock

Mindemellett fontos lenne megérteni, hogy a pszichológus nem adja a szádba a megoldásokat. Nem dönt helyetted, és nem is mondja meg a tutit. Vagy, ha igen, akkor nem jó helyen jársz. A jó pszichológus nem ad konkrét tanácsokat. A tőle telhető legjobb tudásával megfogja a kezed (képletesen), és elindul veled az úton. Elvisz olyan helyekre és olyan mélységekbe, ahová egyedül nem mernél belépni. Vagy talán nem is tudnál. Vagy, ha mégis, akkor benneragadnál - például egy szakítás után:

"Azért fordultam szakemberhez, mert egy hosszú kapcsolat végének lezárásában nem volt partner a másik fél, nem szolgált elegendő magyarázattal. A kapcsolat megértése, lezárása és elengedése volt a cél."

Ha jól belegondolsz, maga a pszichológus nem félelmetes. Az ismeretlen az, ami ijesztő. Pont ezért nem véletlen a Terápia című sorozat sikere, ami pont az tárja eléd, amitől rettegsz. Megmutatja, hogy milyen ülni egy rendelőben és kiteregetni a szennyest egy vadidegennek. A végén még az is kiderülhet, hogy könnyebb, mint elsőre hinnéd.


Nyitókép: Origo

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.