Hogyan válassz pszichológust?

Nem könnyű pszichológust választani. Főleg, mert amikor úgy döntünk, hogy ideje felkeresni egy szakembert, általában nem vagyunk a legjobb passzban. Ezért ilyenkor nagy a nyomás, hogy a Google által kidobott százezer név és terápiás módszer közül kell megtalálnunk a legjobbat.

Ezért szeretnék pár szempontot adni, amely megkönnyítheti a választást és segít abban, hogy a számodra legmegfelelőbb pszichológust találd meg.

1. Mit csinál egy pszichológus?

Először is fektessük le az alapokat. Milyen egy pszichológus?

  1. Támogató és empatikus.
  2. Segít megküzdési képességeid fejlesztésében.
  3. Segít bizonyos készségeid, pl. kommunikáció, problémamegoldás, jó impulzuskontroll fejlesztésében.
  4. Segít önmagad megismerésében (érzelmek, gondolatok, cselekedetek) és fejlesztésében.
  5. Együttműködik veled azokban a dolgokban, amikben változást szeretnél elérni.
  6. Tanácsot ad szakember keresésében, ha olyan a problémád, amiben ő nem tud segíteni.

2. Mit NEM csinál a pszichológus?

A pszichológus sajnos nem Óz, a nagy varázsló. Tehát ne várjuk el tőle a következőket.

  1. Nem tudja meg nem történtté tenni a fájdalmas eseményeket és élményeket.
  2. Nem tudja megváltoztatni az embereket az életedben. És azt sem mondja meg, te hogyan tudod megváltoztatni őket.
  3. Nem mondja meg, hogy ezt tedd vagy azt ne tedd.
  4. Nem tud egy szempillantás alatt változást elérni. A személyes változás sok időt és munkát igényel, mely nagy része rajtad múlik.

3. Kérdezz meg másokat!

Beszélj olyan családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel, akik jártak már pszichológusnál. Megkérdezheted a háziorvosodat, a lelkészt vagy a kedvenc tanárodat. A lényeg, hogy olyan emberektől kérj ajánlást, akiknek adsz a véleményére. Használhatsz online ajánlási listákat is. Például a Pszichológuskeresőn meg tudod nézni, mások hogyan értékelték az adott szakembert.

Forrás: iStockphoto

4. Szűkítsd le a témakört!

Érdemes átgondolni, hogy miben szeretnél segítséget kérni. Életvezetési nehézségeid akadtak? Sok a stressz az életedben? Párkapcsolati gondokkal küzdesz? Gyötör a szorongás vagy a depresszió? Ha ezt le tudod tisztázni magadban, tudsz olyan pszichológust keresni, aki kifejezetten az adott szakterülettel foglalkozik. Így elkerülheted a felesleges telefonhívásokat olyan szakemberekkel, akik nem az adott területen tevékenykednek.

5. Nyomozz!

Ha rátaláltál egy pszichológusra, nézz részletesen utána szakmai kompetenciáinak. A legfontosabb megnézni, hogy pszichológus végzettsége van-e. Igen, sajnos rengetegen nevezik magukat önkényesen pszichológusnak. A pszichológia összetett tudomány, nem elég hozzá egy puszta "értek az emberekhez - a barátaim szerint is" felkiáltás! Rengeteg buktatója, trükkje, zsákutcája van annak, ha egy másik embert szeretnénk kivezetni egy érzelmi útvesztőből! Sokszor a segítő szándék vezérli ezeket az önjelölt szakembereket, de ettől még nagyon sokat árthatnak azoknak, akik hozzájuk fordulnak. Hisz' tudjuk mi van jószándékkal kikövezve...

Például ha azt látod, hogy OKJ tanfolyamon tanult, nem kifejezetten pszichológus végzettsége van, vagy nem találsz információt a végzettségére vonatkozóan, akkor azt tanácsolom, hogy zárd be a böngészőablakot azonnal! Nem szabad olyan szakemberhez fordulni, akinek nincs meg a megfelelő képesítése, mert még nagyobb károkat okozhatsz magadnak.

Ha ezen a teszten átment az adott szakember, akkor megnézheted, hogy milyen módszerekkel dolgozik. Ha szeretnél relaxációt tanulni, fontos szempont, hogy van-e olyan képesítése. Ha például párterápiára van szükséged, nem árt, ha van párterapeuta vagy mediátori végzettsége.

6. Egy kép mindent elmond.

Mindig keress egy fotót a pszichológusról. Ha a képen csábosan néz vagy szexin pózol, akkor MENEKÜLJ! Egy terápia során nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet a páciens. Ez könnyen átfordulhat egyfajta vonzalommá. Ha pszichológusod ezt nem elkerülni igyekszik, hanem eleve "szexire" veszi a figurát, akkor elkezdhetsz gyanakodni, hogy ez nem arról fog szólni, hogy te jobban legyél...

Ám az is nagyon fontos, hogy szimpatikusnak tűnik-e a fotó alapján és el tudod-e képzelni, hogy vele szemben ülsz és beszélgetsz vele. Nyilván nem kell minden pszichológusnak úgy kinéznie, mint egy szupermodellnek, de fontos, hogy mindenféle személyes ellenérzés nélkül tudj nekivágni a terápiának.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Milenko Đilas - Vetermik

7. Férfit vagy nőt?  

A legtöbb esetben az embereknek konkrét elképzelésük van a jövendőbeli pszichológusuk neméről. Én azt gondolom, hogy ennek nincs jelentősége, hiszen nem ettől függ, hogy megbízható szakember-e. Viszont el tudok képzelni olyan helyzetet, amikor ez hatással lehet a közös munkára. Például, ha azzal a problémával mész szakemberhez, hogy nem tudsz megbízni a férfiakban és emiatt minden kapcsolatod gajra megy, akkor elképzelhető, hogy nehézségeid lesznek egy férfi pszichológussal. Illetve, ha komoly konfliktusaid vannak édesanyáddal, egy vele hasonló korú női szakember rossz érzéseket kelthet benned. Ez nem jelenti azt, hogy akkor mindenképpen ellenkező nemű pszichológust kell választanod. De akárkit is választasz, számolj be neki ezen érzéseidről!

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek