Férfivélemény: Veszekedési kisokos, avagy vedd észre, ha vitatkozás helyett megalázni akarnak

erőszak vita kibeszélő kapcsolat érzelem megalázás veszekedés győzelem férfivélemény vitakultúra
Van az úgy, hogy elveszítjük a fejünket és egy heves vita közepette olyat mondunk, amit később megbánunk. Ez azonban egy olyan készség, ami fejleszthető, ahogy azt is megtanulhatjuk felismerni, ha valaki a meggyőzésünk helyett a megalázásunkat tűzi ki céljául.

A vitakultúra egyértelműen egyike azoknak a készségeknek, melyek az emberek nagy részénél fejlesztésre szorulnak, úgy egy kapcsolatban, mint a mindennapokban. Bár, amikor egy párkapcsolatban egymásnak feszülnek a felek, az általában inkább érzelmek által fűtött veszekedés, mintsem keretek között tartott vitázás, ilyenkor is fontos, hogy bizonyos szabályokat betartsunk. Hiszen egészséges körülmények között egy veszekedés csak nézeteltérés, nem célja egyik félnek sem az, hogy fölösleges személyeskedésbe csapjon át a szavakkal dobálózás.

Éppen ezért fontos, hogy ha vitába keveredünk a párunkkal, képesek legyünk észrevenni azokat az intő jeleket és rossz szokásokat mind rajta, mind pedig magunkon, melyek toxikussá tehetik a kapcsolatot és visszavonhatatlan lelki – esetenként pedig akár testi – sérülésekhez vezethetnek.

A félreértések elkerülése végett...

A kommunikáció minden kapcsolat alapja. A kommunikáció alapja pedig, hogy tudjátok, ugyanarról beszéltek-e. Mindenkivel megesik, hogy félreérti a másik mondandóját, férfiak és nők között ez nem is olyan ritka dolog - ugyebár. Ezért fontos, hogy heves érzelmek ide vagy oda, mindig szánjatok időt arra, hogy tisztázzátok, ugyanúgy értelmezitek-e a vitátok központi problémáját. Ha ez nem történik meg, akkor könnyen előfordulhat, hogy úgy civakodtok órákon át, hogy még csak nem is ugyanarról a dologról beszéltek.

Makacs ellenállás

Ha túlságosan elmerültök a csatározásban, nem olyan ritka, hogy valamelyikőtök már csak makacsságból tiltakozik minden elhangzott dolog ellen. Vitatkoztok, nem vérre menő harcot vívtok, ezért nem szabad soha elfelejteni, hogy a célotok megegyezésre jutni, nem pedig dominálni a másik felet. Ilyenkor jót tesz egy kicsit hátrébb lépni, akár külön, akár együtt, de lenyugtatni a kedélyeket, hogy ne tévesszétek szem elől a célt. Sokszor ez elég is ahhoz, hogy tisztább fejjel gondolkodjatok és közös megegyezésre jussatok.

Forrás: Shutterstock

Ismerd fel az érzéseket

Az érzelmi kavalkád tökéletesen leírja a párkapcsolati vitákat, hiszen szeretet, törődés, harag, csalódottság és még megannyi érzés keveredik bennük. Ez már csak azért is fontos, mert sosem szabad elfelejteni, hogy a düh és az egyéb negatív érzések ellenére fontosak vagytok egymásnak. Ügyeljetek arra, hogy ne lőjetek túl a célon és ha azt látjátok, hogy a párotok sérülékennyé, bánatossá válik, ne használjátok ki a helyzetet a saját javatokra. És persze fordítva is igaz, ismerjétek fel intő jelként azt, ha az érzelmi gyengeségetek pillanatában a párotok át akar masírozni rajtatok, nem pedig segíteni próbál.

A veszekedés nem egyenlő a versennyel

Vitáztál már kompetitív személyiségű emberrel? Ha igen, akkor tudod, hogy az ilyen emberek könnyedén esnek át a ló túloldalára. Hajlamosak arra, hogy a probléma megoldása helyett a másik igazának megcáfolására koncentráljanak, rosszabb esetben személyeskedéstől és a partnerük megalázásától sem visszariadva az érzelmek kavalkádjában. Fontos, hogy képesek legyünk felismerni az ilyen helyzeteket és jelezni a partnerünk felé, hogy mit is csinál éppen. Arról nem is beszélve, hogy önmagunkat is kordában kell tartanunk akkor, ha hajlamosak vagyunk efféle túlkapásokra.

Az erőszak sosem megoldás!

Ha veszekedésekről és túlkapásokról van szó, akkor van egy megkerülhetetlen kérdés, amire muszáj kitérni. Egy vita, soha, semmilyen körülmények között nem fajulhat odáig, hogy fizikális vagy verbális erőszakba forduljon át. Vannak témák, melyek könnyedén felzaklatják az embert, akadnak feloldhatatlan ellentétek, ezeket azonban soha nem fogja megoldani az, ha bántalmazó szándékkal fordulunk a másik irányába. Ezek olyan határok, amelyeket nem léphetünk át egy kapcsolatban sem, ha pedig mégis áldozataivá válunk valami hasonlónak, sosem szabad félnünk segítséget kérni.

Nyitókép: Shutterstock

Mennyire tartod fontosnak, hogy egy vitában te "győzz", neked legyen igazad?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.