Fogd már fel végre, hogy a változás nem a naptár átfordításával, hanem benned kezdődik!

magazin Újév 2023 kibeszélő új kezdet naptár
"Új év, új lehetőségek". Ugye, milyen baromi unalmas? Az év utolsó, és az újév első napjaiban ezek a közhelyek árasztják el a közösségi médiát, na meg persze a velős évértékelések. Bár időről időre megfogadom, hogy nem húzom fel magam az erről szóló  posztokon, vannak dolgok, amiket máig nem értek...

Na, nem azért borulok ki az efféle posztokon, mert badarságnak tartom ezeket, - bár tekintve, hogy egy alakformáló stúdió tulajdonosa vagyok, tudom, milyen könnyen adják fel az emberek a terveiket, és hogy márciusban már nyoma sincs a januári lelkesedésnek -, hanem azért, mert úgy érzem, az emberek még mindig nem értik az újév és az ezzel járó változás lényegét.

Azt vallom, hogy teljesen mindegy, milyen évet, hónapot vagy napot írunk, a változás igazából bennünk rejlik, rajtunk áll.

Igaz ez a "majd hétfőtől" diétázokra, vagy a hónap első napjára, amit sokan varázserővel ruháznak fel, hiszen milyen jó elkezdeni egy diétát elsejével, és belebukni tizedikén... Hagyjuk már! Tök mindegy, melyik nap kezded, ha nem vagy elég kitartó...

Olyan tök jó lenne, ha az üres szavak mögött lenne egy kis tartalom, és azok, akik azt mondják, új év, új én, új lehetőségek, komolyan is gondolnák. Vagy legalábbis kitartóak lennének, és elfogadnák végre, hogy január 1-től semmivel sem könnyebb leszokni a cigiről, diétázni, rendszeresen edzeni vagy jobb emberré válni, mint december 28-tól...

Az újévi fogadalmak tök jó lehetőséget adnak arra, hogy új célokat fogalmazzunk meg, és tiszta lappal kezdjünk. Az elsődleges baj ezzel, hogy sokan - tisztelet a kivételnek - túl nagy célokat tűznek ki maguk elé, vagy éppen kitartásuk nincs, így akármekkora lendülettel vágnak bele az "új év, új én" kihívásba, nagyon hamar elbuknak.

Forrás: Shutterstock

Kutatások is bizonyítják, hogy ebben az időszakban szinte kivétel nélkül mindenkire hat az újévi varázs, és kicsit olyan, mintha az emberek azt hinnék, kötelező fogadalmat tenni, pedig az emberek alig tíz százaléka tudja sikeresen betartani a maguknak (rosszabb esetben sokaknak) tett ígéretüket. És hogy miért vagyunk bukásra ítélve? Azért, mert elérhetetlen célokat tűzünk ki, a kitartást pedig hagyjuk, mert a legtöbb ember a szónak a jelentését sem érti. Mert mit akarunk mi, emberek?

MINDENT! És ha lehet, a mindent is AZONNAL.

Aztán jönnek a buktatók. Túl nagy elvárásokat állítunk magunk elé, rájövünk, hogy a siker nem is jön olyan könnyen, és az újévtől várjuk azt az erőt, amit egészen addig nem kaptunk meg sehonnan. Pedig a számok, a naptár, a január, a hétfő, és úgy általában véve az elseje nem bír varázserővel. Sajnálom, hogy ezt tőlem kellett megtudnod.

A siker érdekében ideje, hogy felszívd magad, tűzz ki magad elé reális célokat. Ha jót akarsz magadnak, kezdd a változást kicsiben, és lassan. Hogy miért mondom ezt? Mert, ha elfogadod, hogy nem kell mindennek RÖGTÖN megtörténnie, csodás dolgokban lehet részed.

Jól jegyezd meg, hogy sokszor nem azért nem sikerül betartani a fogadalmad, mert bukásra vagy ítélve, hanem azért, mert rossz célt választottál.

Szóval, hogy mik az én tanácsaim az újévi fogadalmak terén? Nos, van egy pár...

1. Ahelyett, hogy kiposztolod a közösségi oldaladra, hogy új év, új élet, gondold végig, van-e tartalom emögött a közhely mögött... És ha nincs, csak azért, mert más is kiteszi, ne állj be a sorba, és spórold meg ezt a posztot!

2. Tűzz ki reális, megvalósítható célokat! Nem leszel két hét alatt testépítő...

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Tong Nawarit/Shutterstock. No use without permission./Tong Nawarit

3. Próbáld meg elengedni a múltat és a kudarcokat, engedd be a jót, és bízz magadban végre (te hitvány sz*r, hogy az egyik kedvenc "motivációs tréneremet" idézzem!)

4. Értsd meg, hogy az újév önmagában nagyon kevés ahhoz, hogy valami sikerüljön. Január elseje nem bír varázserővel. A sikerhez a kitartás és céltudatosság mellett egy dolog kell, ez viszont elengedhetetlen: TE!

5. Higgy a csodákban! Na, nem az unikornisokban - bár baromi menő lenne, ha léteznének -, hanem abban, hogy vannak a világban olyan varázslatos dolgok, amik miatt érdemes minden nap felébredni, küzdeni, kitartani, és elindulni a legjobb énünkhöz vezető úton.

6. Értsd meg végre a legfontosabb dolgot, amit Csitáry-Hock Tamás olyan jól megfogalmazott. Az új év benned kezdődik, és évszámtól teljesen független.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok boldog újévet, és kívánom, hogy mindenkinek váljon valóra az álma 2023-ban. Legyél kitartó, alázatos, koncentrálj a jó dolgokra, higgy a csodákban, higgy magadban, és fogadd el, hogy a változás BENNED kezdődik.

Nyitókép: Shutterstock

Neked van újévi fogadalmad?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.