A lányom minden nap úgy jött haza az oviból, hogy bántották - muszáj volt cselekednem...

pedagógus intézkedés család kibeszélő agresszív gyerek zaklatás erőszak gyerek óvoda szülő nevelés bántalmazás
Amikor gyerekünk elkezdi az óvodát, izgalommal teli aggodalommal kísérjük be az intézmény kapuin, reménykedve, hogy élete következő három évében szeret majd a csoportba járni, barátokat szerez, és mindenkivel jól kijön majd. Én is hasonlóképpen indítottam el a lányomat ősszel az oviba. Aztán jött a csoporttársa, aki folyton bántotta...

Sosem gondoltam volna, hogy az óvodai kiscsoport első hónapjaiban már komoly konfliktus üti fel a fejét a gyerekek között. A szüleim mindig arra tanítottak, hogy próbáljam a nehezebb helyzeteket is higgadt fejjel kezelni, mérlegeljek, mielőtt cselekszem és ne tegyek meggondolatlan lépéseket. Én próbáltam így tenni, de amikor több hét leforgása alatt minden nap úgy jött haza a kislányom az oviból, hogy néha ténylegesen látható sérülések voltak rajta, komolyan elgondolkoztam azon, hogy a helyzetet nem oldja meg, ha csak arra buzdítom, szóljon az óvónéninek.

Itt radikálisabb beavatkozás kell, hogy megvédjem a gyerekemet.

Szeptemberben az induló kiscsoportban idővel klikkek alakultak ki, barátságok köttettek, és nyilvánvalóan – mivel nem szerethet mindenki mindenkit – ellentétek, apróbb összezördülések és konfliktusok is megjelentek. A kislányom egy idő után folyton egy kislányt emlegetett, aki állandóan rajta lógott. Nem szóltam semmit, hiszen az elején szerette. Aztán később egyre többször mondta, hogy a kislány meghúzta a haját vagy ellökte. Erre én azt tanácsoltam neki, bármi ilyen történik, azonnal szóljon az óvónéniknek. Teltek a hetek, és arra lettem figyelmes, hogy az esti vacsoráknál sűrűn beszédtéma lett a kislány viselkedése.

Forrás: Shutterstock

Aztán egyre többször láttam rajta egy-egy külső sérülést: egy harapást a kezén, vagy egy nagyobb karcolást az arcán. Itt már úgy éreztem, betelt a pohár, most volt elég. Bementem hát az óvónőkhöz, és felhoztam a témát, többször is. Kiderült, más kisgyerekeket is bántott a lány, így egyre többen panaszkodtak rá.

Az óvodában többször voltam bent én is és a férjem is, hogy megoldást találjunk közösen a csoportvezetőkkel a problémára.

Kiderült, hogy a kislány testvére speciális gondozást igényel – nyilván más nevelési sémákat lát otthon, mint egy egészséges gyerek. Ez azonban nem mentség a viselkedésére.

A gond körülbelül egy hónapja tetőzött, amikor már hét kisgyerek panaszolta el otthon a kislány benti, agresszív viselkedését. Felmerült bennem, hogy hol a határ egy ilyen probléma esetén, amikor már szülői beavatkozásra van szükség? Ha szólok egy felsőbb óvodavezetésnek, anélkül, hogy beszélnék a szülőkkel, én leszek a gonosz anya, aki hátba szúrja a másikat. De, ha nem teszek semmit és nem avatkozom be, szembemegyek az elveimmel és nem védem meg a saját lányomat. Vékony jégen táncoltam, de igenis beleálltam a témába, és az anyuka tudtára adtam a történteket.

Hogy én lettem volna a közösségbuzdító, minden lében kanál anyuka, aki ellentéteket szít a szülők között? Lehet. De ez engem cseppet sem érdekelt, hiszen a gyermekem testi épsége és jókedve - az óvodában is - mindennél fontosabb. Szülőként ilyen helyzetekben felbőszített anyatigrissé válunk, és mindent megteszünk azért, hogy a gyerekünket megvédjük. Szerintem ez a normális reakció egy anya részéről.

A helyzet normalizálódni látszik, ugyanis az anyuka – miután tudtára adtam a tényeket – elbeszélgetett a kislányával, sőt, a következő napokban sorozatosan bocsánatot kértek a bántalmazott csoporttársaktól. A fiúknak ajándék matricát, a lányoknak kis hajbavalókat tettek a polcokra bocsánatkérésképpen.

Az óvónők azt ígérték, próbálják a csoportban elkülöníteni a kislányt azoktól, akikkel nincs jóban, és büntetésbe tenni, amikor valakit bánt. A csoportszobában ugyanis van egy „büntiszék", melyre azok ülnek, akik valamiért rosszul viselkedtek az oviban.

A téma máig előkerül néha itthon, a lányom szokta még emlegetni a kislányt, de azt tanácsoltam neki, ha ezek után is keresi vele a kapcsolatot, próbálja elkerülni és nem foglalkozni vele.

Szerző: Hegedűs Henriett

Nyitókép: Shutterstock

Szerinted mi a megoldás, ha az óvodai, iskolai csoportban egy-két gyerek "terrorizálja" a többieket?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.