magazin apa kibeszélő eszmefuttatás embertípus játszótér
Észrevettétek, hogy egyre több apukát látni a játszótereken? Legalább annyian vannak, mint az anyukák, sőt, néha többen is - én pedig imádom nézni, hogy hányféle apatípus létezik.

Harmincöt évvel ezelőtt, amikor én voltam kislány lepkehálóval kellett összevadászni az olyan apákat, akik aktívan részt vállaltak a gyermekeik életében. A nyolcvanas években nem igazán számított férfiasnak, ha egy apa a parkban tologatja a babakocsit vagy a játszótéren hintáztatja a kislányát. Persze elvétve akadtak akkoriban is ilyen esetek, mégis a gyerekekkel való séta, játszizás inkább a nő feladatai közé tartozott.

A minap a játszótéren álldogáltam és ahogy a sorstársaimat figyeltem megállapítottam, hogy megint kifejezetten sok az apuka. Szerintem ez nagyon szuper, mert így – biztos vagyok benne, hogy – jóval bensőségesebb viszony alakul majd ki apa és gyermeke között, mint mondjuk az én generációmnál.

Nézegettem a férfiakat: akadt köztük farmeres, öltönyös és vagány szakállas, baseballsapkás is. Elképzeltem, ahogyan nyolctól négyig komoly üzletemberek, határozott szakik, családfenntartók, akik keményen dolgoznak.

Ám, amikor ötöt üt az óra átváltoznak, mint Hamupipőke, elhozzák a gyereket az oviból, suliból és játszótéri apukákká vedlenek át. Ki ilyenné, ki olyanná...

A tutujgatós

Ott van rögtön a tutujgatós apa típusa. Ő az, aki valószínűleg elsőgyerekes és még a széltől is óvja az utódját. Féltőn lohol a csemete sarkában, ugrásra készen, hogy időben ott legyen, ha a kicsi esetleg elbotlana. Rémálma a mászóka, mert oda a gyerek egyedül mászik fel... jaj, mi lesz, ha megbotlik, kicsúszik a kezéből a rúd és megüti magát? Ismertetőjegye, hogy a karját mindig kicsit előrefele tartja, mintha éppen el akarna kapni valamit – mondjuk a bajba jutott gyereket.

Forrás: Shutterstock

A laza

Na, ő az a típus, aki a tutujgatós szöges ellentéte. Amint becsukja maga mögött a játszótér kapuját, szélnek is ereszti a gyereket, ő maga pedig ledobja magát az első padra, ahonnan fel sem áll, csak ha vér folyik vagy indulni kell. Halálos nyugalommal végignézi, ahogy a csemetéje lezúzza a fél fejét, miközben arccal előre szánkázik le a csúszdán, majd egy „Na, megvagy?" rikkantással, természetesen a játszótér túloldaláról, el is intézi az esetet.

Az elfoglalt

Az elfoglalt apa... elfoglalt. Itt van, lejött a játszótérre, mert tudja, hogy kell a gyereknek a mozgás, kötelességtudóan be is vállalja a feladatot, de azért a bőréből teljesen kibújni képtelen. Éppen ezért telefonnal, sőt néha laptoppal felszerelkezve érkezik, hogy amíg a gyerek kitombolja magát, ő is hasznosan múlassa az időt: elintézzen néhány roppant fontos telefont és kiküldjön pár halaszthatatlan e-mailt. Elvégre így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

A gyermeklelkű

Ő az, aki nem azért megy a játszótérre, mert kell, hanem mert szeret odajárni, ugyanis amint koccan mögötte a kerítés ajtaja ő maga is gyermekké lényegül át ismét. Önfeledtem építi a homokvárat, ássa az alagutat és rúgja a labdát. Teljes mértékben az adott feladatra koncentrál és szinte szimbiózisba kerül a gyerekkel, hogy a nap végén koszosan, izzadtan, lefáradva, de boldog mosollyal az arcán vánszorogjon haza – épp úgy, ahogyan a csemetéje.

Nyitókép: Shutterstock

Neked melyik típus a kedvenced?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.