csecsemőhalál emlék család kibeszélő szeretet testvér kötelék
Nagyon magányos gyerekkorom volt. A szüleim sokat dolgoztak, elfoglaltak voltak, így kevés idejük maradt rám. Édesapám első házasságából volt egy féltestvérem, de vele ritkán találkoztunk, így egykeként nőttem fel és sokszor azt kívántam, bárcsak lenne egy édestestvérem.

Bár az iskolában voltak barátaim, itthon a szüleimnek kevés idejük volt velem játszani, így legtöbbször magamra voltam utalva. Azok voltak mindig a legszebb pillanatok, amikor az unokatesómék meglátogattak minket Egerből és jókat játszottuk együtt. Emlékszem, mindig sírtam, amikor hazamentek, gyűlöltem azt az érzést, hogy én itt maradok újra egyedül és mindig azt kívántam, bárcsak nekem is lenne egy édestestvérem. Persze ez szóba se jöhetett, így beletörődtem a sorsomba. Mindenesetre ez a sok egyedüllét a felnőttkoromat is meghatározta.

18 éves koromban aztán kicsit összeomlott a világ, amikor a keresztanyám elkotyogta, hogy volt egy testvérem, aki a születésem előtt meghalt.

Nem értettem a dolgot, a szüleim sose beszéltek erről, azt hittem, hogy téved, ez nem lehet igaz. Igaz volt. Akkoriban még nem voltak korszerű vizsgálatok, a nőket nem ultrahangozták túl gyakran, és nem vették észre, hogy valami rendellenesség van édesanyám terhességében. Egy váratlan pillanatban elindult a szülés, a bátyám fejletlenül és koraszülöttként jött a világra. Ha életben is marad, valószínűleg nem élhetett volna teljes életet. Négy napot töltött ezen a Földön, majd eltávozott az angyalok közé.

Forrás: Shutterstock

Néha belegondolok, mit élhettek át akkor a szüleim, mekkora fájdalom lehetett számukra a bátyám elvesztése. Talán önmagáért beszél, hogy a mai napig alig beszélnek róla. Ezek után érkeztem én, szerencsére velem már nem voltak komplikációk, de gondolom az nem meglepő, hogy ezek után a széltől is óvtak.

Iszonyú nehéz azt feldolgozni, amikor megtudod, hogy amire mindig is vágytál, az tulajdonképpen majdnem megvalósult. Ha akkor a bátyám életben marad, akkor most lenne egy 43 éves testvérem, aki végigkísérte volna az egész életemet. Valószínűleg sosem lettem volna annyira magányos, mint így, feltételezésem szerint minden másképp alakult volna. Tudom, hülyén hangzik, de néha dühös vagyok rá emiatt.

Fáj, hogy feladta, hogy ilyen hamar elment és sosem találkozhattam vele. Fáj, hogy azt az utat, amit együtt kellett volna járnunk, végül egyedül kell megtennem.

Aztán néha arra gondolok, hogy ha ő túlélte volna, ki tudja, lehet, hogy én nem lennék itt most. De nem így kellett lennie. Neki az volt a sorsa, hogy születése után távozzon erről a Földről, nekem pedig az, hogy megtanuljak egyedül is jól lenni. Hiszek abban, hogy valahol mi választjuk a szüleinket és az életfeladatunkat, nekem pedig az egyik legnagyobb feladatom a magánnyal van. Ehhez pedig az kellett, hogy egyedüli gyerekként nőjek fel.

Ettől függetlenül sokat gondolok a testvéremre, aki nem lehetett az életem része és annak ellenére, hogy sosem találkozhattunk, mégis nagyon hiányzik. Elképzelem, hogy nézne ki ma, mivel foglalkozna, milyen ember lenne. Tudom, hogy jó testvérek lennénk és kitartanánk egymás mellett jóban-rosszban. Tudom, hogy mindig felnéztem volna rá és büszke lennék arra, milyen szuper bátyám van. De sajnos az élet ezt most másképp hozta és ezt már nem lehet visszacsinálni. Néha beszélek hozzá, hogy segítsen már onnan fentről, és bízom benne, hogy néha lenéz rám, csóválja a fejét. Talán kicsit büszke is, de óvja a lépteimet, abban biztos vagyok.

Nyitókép: Shutterstock

Szerinted egykeként jobb felnőni vagy testvérekkel?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.