szerelem kibeszélő párkapcsolat vágyódás
Míra percek óta bámult a semmibe a busz ablakán át, fülessel a füleiben, de szinte még az üvöltő zenét sem hallotta a fáradtságtól. Már félálomban volt, mikor egy fiatal édesanya mellé ültette a kislányát.

Először ügyet sem vetett rájuk. De aztán az anya ölbe vette a gyermekét, aki békés álomba merült, ő pedig lopva nézte őket. A nyugalmat, azt az egyszerű, színtiszta boldogságot, ami kirajzolódott a kicsi arcán. Aztán keserű szájízzel konstatálta, hogy ha együtt marad Istvánnal, már az ő gyermekük is ilyen idős lenne. És végre, hosszú idő után elborították a szép emlékek.

Nem a fájdalom, a dac, a düh, hanem az a csodás, már-már földöntúli, önfeláldozó szerelem, amit a férfitől kapott majd' másfél éven át. A tiszta, őszinte féltés, az érzés, hogy a másik saját magánál is előbbre helyez. Igen, neki tényleg olyan volt Míra, mint a levegő. Egy túlhajszolt munkanap után hajnalban is képes volt elutazni hozzá, hogy a pihenésre szánt röpke 2-3 óráját vele tölthesse.

Szerette, ezért nem nézte önmagát. Nem számított, hogy az ájulás szélén dolgozott le napokat, csak az, hogy a másik felének jó legyen. Hogy örömet tudjon szerezni. Magáénak vélte a nő terheit, és ez a közös teherviselés tette még boldogabbá.

Ám Míra nem értette. Fogalma sem volt, mit kezdjen a hirtelen ölébe pottyanó boldogsághalmazzal. István hajnalban, indulás előtt még kitépett egy lapot a füzetéből, hogy pár szóban leírja, mennyit is ér neki ez a szerelem. Ez az üzenet fogadta ébredés után, a fürdőszobatükrön minden reggel. De nem tudott ezzel mit kezdeni.

Forrás: Shutterstock

Azt is utálta, hogy István álmában nézi. Nem akarta, hogy így lássa, nyitott szájjal, szanaszét álló hajjal. Pedig a másik így is gyönyörűnek vélte. Valósággal rajongott érte a férfi, és olyan harmonikus közös életet teremtett kettejüknek, amiről álmodni sem mert azelőtt. Ő pedig csak ámult. Nem hitte el, hogy valóban talált valakit, aki mellett nem rabszolgasorban kell élnie, hanem a tenyerén hordozza.

István már az elején tudta, hogy a párja szíve még nincs teljesen rendben, de nem érdekelte. Ő akart az lenni, aki visszaadja a férfiakba, a szerelembe vetett hitét. A lány pedig még akkor sem értette, mi ez az egész, mikor feleségül kérte. Sosem volt a türelméről híres, kettejük mesebeli pillanatait pedig úgy élte meg, mintha valami mézesmázos maszlag lenne. Holott ha képes lett volna felfedezni, mennyit is ér a férfi valójában, boldog lehetett volna. Ehelyett olyasvalaki után sóvárgott, aki nem kért belőle. Milyen tipikus, ugye?

Sok szenvedéstől megkímélte volna magát, ha időben felismeri mindezt. Cserébe gyűlölte a férfit - vagyis csak szerette volna gyűlölni. Minél inkább tudta, hogy kettejük szerelmét ő rontotta el - mert unalmasnak talált mindent, amit becsülnie kellett volna -, annál inkább a másikat akarta okolni. Mert elhagyta és nem várta meg, hogy rendbehozzák, ami kisiklott. Mert elege lett abból, hogy csak ad, és nem jár érte megbecsülés.

Elege lett a nőből, aki azelőtt a mindene volt. És ez olyan elviselhetetlenül fájt Mírának, hogy mindennél jobban akarta utálni, hátha így kevésbé fáj majd, hogy elveszítette. Hátha így kevésbé szorítja a torkát a mardosó bűntudat.

A szorításból még akkor is nehezen szabadult, mikor István már rég messze járt. A lelkiismerete nem akarta elhagyni, hiába szerette volna. Hosszú időbe telt, míg egy testi-lelki leépülés hullámvasútja után végre ismét egyenesbe hozta az életét. A mai napig bánja az elhibázott döntéseket, a meg nem értett szavakat, az elmulasztott öleléseket. A közönyt, amit megbecsülésre kellett volna cserélnie. De minden történet jó valamire, ha másra nem, hát tapasztalatnak - és Míra legalább tanult belőle...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.