párkapcsolat család kibeszélő egyedülálló szülő gyerek szülő
Randizni kezdtél valakivel, akiről kiderült, hogy gyereke van, de te még nem akarsz családot? Menekülnél, de már totál belezúgtál, nem tudod, mit tegyél, menj vagy maradj? Nagy dilemma, nehéz helyzet, még nehezebb döntés, de mindenképpen meg kell hoznod. Ebben próbálok most - tapasztalatból - segíteni neked.

Adódhat úgy az ember életében, hogy egyedül marad a gyerekeivel, aminek bármi is az oka, idővel igénye lesz egy új kapcsolatra. Én is így voltam ezzel, három év „magányos" gyereknevelés után szerettem volna újra boldog párkapcsolatban élni, és sikerült.

Az első információ, amit magamról megosztottam, hogy vannak gyerekeim, ám a társkeresés akármelyik formáját választod, nem biztos, hogy reménybeli társad is úgy gondolkodik, ahogy én. Nyilván az lenne az ideális, ha pl. a Tinder-profilon ott lenne, hogy „két gyerekem van", de aktív felhasználók szerint ez csak nagyon ritkán van így. Előbb-utóbb azonban kiderül, és akkor döntened kell: vállalod az ezzel járó nehézségeket, vagy inkább lelépsz. Ha úgy döntesz, neked az új helyzet, a gyerekek, a család sok, nincs semmi gond, senki nem hibáztathat, búcsúzz el. Ám, ha maradsz, és betartasz néhány alapszabályt, nem kerül el a boldogság.

Ne akarj te lenni az első

Bármennyire is egy hullámhosszon vagytok, akármennyire oda vagy érte és viszont, el kell fogadnod a tényt, hogy új szerelmed elsősorban a gyerekei iránt elkötelezett. Ezen ne akadj ki, inkább gondolj bele, milyen jó tulajdonsága ez egy apának vagy anyának, és ha úgy adódik, hogy szintet léptek és közös gyereket vállaltok, mekkora előny, ha a párod mottója: a család mindenekelőtt. Tehát ne követelj első helyet, mert úgysem kapod meg, viszont nagyon gyorsan szakítás lehet belőle. Ha kitartotok egymás mellett, előbb-utóbb minden és mindenki méltó helyére kerül.

Forrás: Shutterstock

Tedd fel magadnak a fontos kérdéseket

A randizós időszakomban volt egy pasim, aki kb. két hét után már arról beszélt, hogy mi mindent csinálunk majd együtt a gyerekeimmel, ő akar lenni az apjuk, programokon képzelte el a négy fős családot. Nem kell mondanom, hogy semmi nem lett az egészből, én magam szakítottam vele, annyira erőszakosan akart apa lenni anélkül, hogy tudta volna, mit vállal.

Mielőtt még arról kezdenél képzelegni, hogy focimeccsekre, koncertekre jársz a párod fiaival, lányaival, tegyél fel magadnak néhány fontos kérdést, és válaszolj őszintén.

  • Szereted egyáltalán a gyerekeket?
  • Akarsz a párod gyerekeivel foglalkozni ?
  • El tudod fogadni, hogy „csak" második vagy a gyerekek után?
  • Hajlandó vagy a gyerekekkel „megosztozni" az anyukájukon?
  • El tudod viselni, hogy kénytelen leszel kapcsolatban lenni a szerelmed exével, azaz a gyerekei apjával?
  • Hogy viseled a rendetlenséget, a zajt és mondjuk ki, a káoszt?
  • Belefér egy-két gyerek a jelenlegi életviteledbe, és ha nem, hajlandó lennél emiatt változtatni a szokásaidon?

Ha tényleg őszinte vagy magaddal, úgy gyorsan kiderítheted, megéri-e időt, energiát és főleg érzelmeket fektetned a kapcsolatba. Az idő érték, amiből (egyelőre) senkinek nem áll rendelkezésére végtelen, kár lenne egy olyan kapcsolatra vesztegetni, ami eleve halálra van ítélve.

Spontaneitás? Na, azt felejtsd el!

Nem tervezett programok, last minute utazások, hirtelen jött lehetőségek? Nem fog menni, ne is erőltesd. A „meglepetés ereje" egy szülő számára inkább frusztráló, hiszen a gyerekek elhelyezését meg kell szerveznie, ha hirtelen jön az ötlet, a program, nem biztos, hogy ez sikerül. Ő nem akarja, hogy haragudj rá, de a gyerekeit sem akarja akárkire hagyni, ezért próbáld megérteni, hogy ami máskor előny volt a kapcsolataidban, az itt most elképzelhető, hogy hátrány lesz.

Szervezz programokat előre egyeztetve a pároddal, hogy meg tudja oldani a gyerekfelügyeletet, és nyugodtan tudja átadni magát az élménynek és neked. Hiszen bármennyire is a gyerekei a legfontosabbak, minden anya és apa egyúttal nő és férfi is, akinek fontos a romantika, és az, hogy egy kis időre ő legyen a középpontban.

Közös program a gyerekekkel? Nem ördögtől való

Előfordulhat, hogy csak úgy tudtok együtt időt tölteni, ha a gyerekek is veletek vannak. Ne ijedj meg ettől, egy kirándulást, mozizást - bár ez filmfüggő is -, csak feldob a gyerekek vidámsága, öröme. De legyen meg az egyensúly, hiszen egyelőre még csak most ismerkedtek. Lesz elég gyerekes programotok, ha úgy érzitek, hogy közös életet akartok. Addig a lehetőségeitekhez képest minél több időt töltsetek kettesben, alaposan ismerjétek meg egymást, mert ha úgy döntötök, összekötitek az életeteket, annak véglegesnek kell lennie, a gyerekek élete és boldolgsága nem játék!

Forrás: Shutterstock

Csendes esték, nyugodt hétvégék, vasárnapi délig alvás? Haha!

A gyerekek korán kelnek, hétvégén is, hiszen korán is fekszenek. Van, amelyik extra korán. És ha a gyerek felkel, akkor sajna a szülő sem aludhat tovább. Kezdődik a nap, reggelikészítéstől ebédfőzésen át a vacsoráig, közben szórakoztatni kell őket, különben felforgatják az egész házat.

A gyerek zajjal, folyamatos dumálással, felfordulással jár, nem igazán vannak üresjáratok egy szülő életében, ezért, ha olyan emberrel akarsz járni, akinek van akár csak egy is, számíts arra, hogy az életed olyan lesz, mintha egy diliházban élnél. De ezt a diliházat egy rakás jó ember lakja, és ha bírod a gyűrődést, előbb-utóbb te is belköltözhetsz közéjük. Ha bírod...

Gyereknevelési és életvezetési tanácsokat inkább a haveroknak adj, mert Ő tuti nem lesz rá vevő

A nővérednek, haverodnak már van gyereke? Esetleg keresztszülő vagy? Akár láttál már korábban is gyereket közelről, akár nem, felejtsd el, hogy majd te mondod meg a tutit. Ha nincs saját gyereked, fogalmad nincs, mit jelent gyereket nevelni, egész biztos lehetsz abban, hogy a párod nem fogja értékelni, ha megpróbálsz beleszólni, hogyan nevelje a sajátjait.

Ahogy az sem fog tetszeni neki, ha elkezded nevelni a gyerekeit, megmondani mit csináljanak és mit ne. Ez nem a te dolgod, nem vagy a szülőjük, szóval felejtsd el, hogy apaként vagy anyaként viselkedj velük. Ismerd meg őket, érdeklődj, mit szeretnek, mi tetszik nekik, játssz velük, beszélgessetek, és ha majd eljön az ideje - ha eljön az ideje -, és ők közelednek feléd gyerekeidként, s a társad is jónak látja, akkor majd beszállsz a gyereknevelésbe, ami - ne legyenek illúzióid - nem egy sétagalopp.

A gyereket nevelő szülőkhöz és a gyerekekhez is kell egy kis extratürelem, és arról még nem is beszéltünk, ha mondjuk egy a gyermekétől külön élő, őt hetente, kéthetente hétvégén látó szülővel hozza össze az embert a sors. A legfontosabb, amire számítanod kell az, hogy egy ilyen párkapcsolat sosem lesz olyan, mint két független ember kapcsolata, ezért jól gondold meg, mit vállalsz. Mindnyájatok érdekében.

Nyitókép: Shutterstock

Randiznál egyedülálló szülővel?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.