súlyfelesleg kibeszélő irreális elvárás önmarcangolás
Emlékszel, amikor tornaórán irigykedve vizslattad a barátnőd cickóit, és azt kívántad, bárcsak a tieid is akkorák lennének?

És amikor a gimis farsangon nem téged kértek fel lassúzni, hanem a hosszú combú osztálytársadat - aki egyébként egy beképzelt, üresfejű liba volt? Vagy amikor kiderült, hogy a szomszéd lánnyal véletlenül egyforma farmert vásároltatok, de neki sokkal jobban állt?

A legszuperebb dolgok miért mindig másokkal történnek?

Kelly Osbourne mondta egyszer a következőket:

Sajnos jól ismerem a jelenséget, de egyáltalán nem tölt el boldogsággal az a tény, hogy szinte az egész eddigi életem erről szólt. Azt gondoltam, úgyis "kinövöm", és a fárasztó rivalizálás helyett a saját képességeimre, erősségeimre fogok majd fókuszálni. De nem megy - bárhogy is küzdök ellene. Olyan, mintha a génjeimbe lenne kódolva, hogy én mindig csak a második lehetek. Amúgy rengeteg pozitív visszajelzést kapok a környezetemtől, de valahogy mégsem tudom elhinni, hogy értékes vagyok.

Talán az utolsó párkapcsolatom is ezért futott zátonyra: mert ez az összehasonlítgatósdi csúnyán beletenyerelt a magabiztosságomba. A szexuális énembe. Az együttlétek varázsába. Féltékennyé, nyugtalanná, bizonytalanná és kishitűvé tett. Valójában az önbizalomhiányom az életem minden területére kihat. De azon a ponton, ahol talán a legsebezhetőbb vagyok/vagyunk, ez a probléma hatványozottan jelentkezik.

Forrás: Shutterstock

Mondok néhány példát:

  • Az a nő, aki irreális szépségideálokhoz akar hasonlítani, gátlásossá válik az ágyban, és a maga komplexitásában nem képes megélni a szexualitást.
  • Az a férfi, aki nincs megelégedve a péniszének méretével, leginkább azért fog aggódni, hogy nem tudja majd kielégíteni a partnerét.
  • Az a feleség, aki egyszer-egyszer nem kívánja az együttlétet, irigykedni fog arra a barátnőjére, aki a párjával naponta többször is szeretkezik.
  • Azon a férjen, aki elégedetlen a fizetésével, depresszió és szorongás lehet úrrá, ami negatívan befolyásolhatja a libidóját.

Úgy vélem, bármelyik esetről is legyen szó, nem tudjuk mindig kontrollálni, hogy mi történik az életünkben, de kellő önfejlesztéssel, önformálással szabályozhatjuk, hogy mi van a fejünkben. Amikor egy romboló vagy zavaró gondolat cikázik át az agyunkon, dönthetünk arról, hogy beengedjük a tudatunkba, vagy inkább eltereljük azokat pozitívabb irányba. A mi választásunk.

A másokkal való összehasonlítás rányomja bélyegét az intimitásra

  • Ha a saját szexuális életünket másokéhoz hasonlítjuk, akkor könnyen érezhetjük úgy, hogy rosszabbul csináljuk, mint amilyen valójában.
  • Ha a saját szexuális életünket másokéhoz hasonlítjuk, akkor könnyen érezhetjük úgy, hogy jobban csináljuk, mint amilyen valójában.

Az első frusztrációt, keserűséget, reménytelenséget és sóvárgást szül. A második önelégültséget, hiúságot és kényelmességet. És ezek közül egyiknek sincs helye a hálószobában!

Az összehasonlítás egészséges, stabil énkép esetén motiváló lehet, ám ha túl sokszor mérjük magunkat másokhoz - a combunkat, a popsinkat, a nemi szervünket vagy az orgazmusunkat - értékes energiákat pazarolunk el a bennünk lévő potenciálból.

Ha a fentiek igazak rád, akkor ideje kitörnöd a rossz szokás hatalmából, és tenned valamit azért, hogy magabiztosabbnak és szexisebbnek érezd magad!

  • Dobáld ki a megunt fehérneműidet, szerezz be csábító, érzéki darabokat, és élvezd, hogy nő vagy!
  • Válassz olyan ruhákat, amikben megvillanthatod a kedvenc testrészeidet!
  • Sötétben szeretkezni is lehet vad és érzéki, de sejtelmes fényekkel még inkább felerősítheted ezt a hatást.
  • Nehéz szexisnek lenni úgy, hogy fáradt és stresszes vagy. Ezért fontos, hogy legyen "énidőd", amikor tényleg csak magaddal foglalkozol.
  • A megszokás az egyik legnagyobb vágyölő. Lépj ki a komfortzónádból, és kísérletezz olyan dolgokkal, amik felpezsdítik a szenvedélyt!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.