szerelem kibeszélő magazin vonzalom szeretet
Ahány ember, annyiféleképpen vélekedünk erről a kérdésről. Létezik-e örökké tartó szerelem vagy egyszer átalakul szeretetté? Hogy működik ez egy párkapcsolatban?

Sokat gondolkoztam már azon, hogyha egyszer a szerelem elmúlik a kapcsolatomból és átalakul szeretetté, attól még együtt tudunk örökké maradni? Vajon mikor jön el ez a pillanat? És utána már sosem leszünk egymásba szerelmesek? A szüleim lassan 40 éve töretlenül szeretik egymást, boldogok, sosem veszekednek, de az, hogy mi a titkuk, azt ők sem tudják szavakba foglalni.

Le kell szögezni, hogy a szeretet-szerelem kapcsolatáról mindenki másképp vélekedik. Szerintem szeretni bárkit lehet, viszont szerelmesnek lenni nem lehet mindenkibe. Ott kell a két ember között egy szikra, ami belobbantja a szerelmet. Ezért más az a szeretet, ami szerelemből alakul át, hiszen az a szikra azért mindig ott marad a két ember között. Mindenkit másképp szeretünk, van az a szeretet, amit a családunk iránt érzünk, az egy nagyon erős érzés, de mégsem szerelem. Emellett van az, amit a barátaink iránt érzünk - az is másfajta. Persze, nem csak embereket, hanem állatokat, tárgyakat, zenéket és filmeket is kedvelhetünk. Ám, minden bizonnyal a szerelemből alakult szeretet a legizgalmasabb.

Elérkezett a kapcsolatunkban az az idő, amitől annyira féltem. Felszállt a rózsaszín köd és a szerelmünk szeretetté alakult. Bevallom, nagyon ijesztő volt! Milyen lesz igazából, ha ez bekövetkezik, hiszen azt hittem, ezzel vége a kapcsolatunknak és soha többé nem leszünk szerelmesek egymásba.

Forrás: Shutterstock

Elhidegülünk majd és végül szakítunk? Nem így lett! Nem olyan sarkos ez a dolog, mint ahogy gondoltam. Még mindig bele tudok szeretni egy pillantásába, egy mozdulatába vagy épp a mosolyába. Annyi változott, hogy már nem vakon látom őt, nem tökéletes számomra, hanem észreveszem a hibáit, amiket el tudok fogadni. Biztos ő is látja az enyéimet, de néha szereti is őket. Nem is kellett volna annyira ettől az érzéstől félnem, hiszen láthatóan semmi sem változott, ugyanannyira szeretjük egymást. Talán annyi, hogy reálisabban látjuk a kapcsolatunkat. Nem olyan hűbele Balázs módjára élünk.

Nem múlik el teljesen a szerelem, inkább olyan, mint egy hullámvasút. Egyszer ő van fent és ő a szerelmesebb, egyszer pedig én kerülök fel és ő le, ilyenkor pedig én érzem jobban, hogy szerelmes vagyok. De a szeretet és a tisztelet mindig ott van közöttünk. A szikra ott van, s tud parázslani, máskor nagy lángon lobogni.

A szeretetnél képes vagy bármire a másikért, akár elválni is. Szereted annyira, hogy tudod, ha elengeded, máshol ő boldogabb tud lenni, mint veled és te ezt elfogadod. A szerelem egy nagyon heves, mindent elsöprő érzelem, de amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tud menni. Ezzel ellentétben a szeretet lassan alakul ki és nem élsz meg közben nagy kilengéseket, elsöprő érzelmeket, viszont a szeretet tarthat örökké, az nem kopik el.

Úgy gondolom, szeretni valakit fontosabb, mint örökké szerelmesnek lenni. Ha szereted, akkor őt a hibáival együtt elfogadod olyannak amilyen, látod a lehetőséget benne, hogy együtt építsétek a közös jövőtöket.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.