magazin család kibeszélő férj extrovertált feleség párkapcsolat zárkózottság élet introvertált befelé forduló boldogság
Talán kívülről nézve furcsa, hogy extrovertált nőként egy introvertált férfit választottam férjnek, pedig jobban nem is dönthettem volna. Nem mondom, hogy mindig könnyű vele, hiszen sok mindenben különbözünk, de a fontos dolgokban nagyon is egyformák vagyunk. 

Rengetegszer megkaptam már ezt korábban barátoktól, munkatársaktól, rokonoktól... Ilyenkor újra és újra elmondtam, hogy nem, a férjem nem utál senkit, nála nagyobb szíve embernek nincs.

Nem antiszociális, csak nem szereti a nagy társaságokat, nem érzi jól magát hangzavarban. Nem húzzuk ki magunkat semmiből, csak tudjuk, ha elmegyünk a buliba, akkor meg az lesz a baj, hogy miért ül a férjem egyedül, miért nem táncol, komolyan nem iszik semmit? Rosszul érzi magát? Valami baj van?

Aztán megszülettek a gyerekeink, ami jó ürügy volt arra, hogy ne menjünk házibuliba, bárokba ünnepelni, céges rendezvényre, esküvőkre meg már meg se hívtak, se keresztelőre, se kerek évfordulókra, négy gyerekkel kész anyagi csőd lenne a házigazdáknak.

Akik még nem igazán ismerik, általában megkérdezik, hogy bírom: egy ilyen nyitott, társasági ember, mint én, hogy tud elviselni egy ilyen csendes, magába forduló, lassú embert? Biztos nagyon magányos vagyok - mondják - egy ilyen otthon ülő ember mellett, és tuti, hogy sokat unatkozom stb.

Akkor most tisztázzuk!

Nem fordul magába

Attól, hogy valaki nem áll szóba boldog-boldogtalannal, még nem magába forduló. Ahogy engem meg lehet szólítani az utcán, és kedélyesen elbeszélgetek bárkivel, ő sem utasít vissza senkit, akinek pár biztató szóra van szüksége, sőt ő az első, aki a bajba jutott segítségére siet. Csupán arról van szó, hogy nem tud, de nem is akar a semmiről csacsogni órákat, frusztrálja a gondolat, hogy csak azért beszéljen, hogy hallja a saját hangját.

Nem csendes

Ahogy írtam, ha oka van rá, beszél, de nem élvezi a saját hangját. Azt szoktam mondani, hogy akkor szól, ha muszáj, keveset beszél, de akkor mond is valamit. Nem okoskodik, nem érez kényszert, hogy elmondja a véleményét, de ha kérdezik, bátran vállalja, amit gondol. Szüksége van nyugalomra, csendre, időre, amikor szó szerint semmi nincs a fejében. Eleinte nem akartam elhinni, hogy tényleg nem gondol semmire, de ma már tudom, hogy tényleg ki tudja kapcsolni a gondolkodást. Hasznos tulajdonság, bárcsak én tudnám legalább egy percre lecsendesíteni az elmémet!

Forrás: Shutterstock

Nem lassú

Amikor valaki azt mondja a férjemre, hogy lassú, valójában arra gondol, hogy megfontolt, és ő valóban az. Nem hoz hirtelen döntéseket, alaposan átgondol mindent. Ha valamit nagyon szeretnék, biztos lehetek abban, hogy megkapom. Nem azonnal, de napokon belül, amikor kitalálta, mikor, hogy és honnan keríti elő azt, amire vágyom. Ha felteszek neki egy kérdést, átgondolja a választ, sosem tüzel csípőből. Ez egyébként a vitákra is igaz. Ő nem vág meggondolatlanságokat a fejemhez, meg máséhoz sem. Nem lehet azzal vádolni, hogy a vita hevében gorombaságokat mondott, vagy megsértett, mert mindent, amit mond, azt komolyan is gondolja. Más kérdés, hogy eleve nem egy sértegető típus, tehát, ha észrevételt tesz, érdemes azt átgondolni, hiszen előtte ő is megtette. Hogy aztán elfogadja az ember, egyetért-e vele vagy sem, az más kérdés.

Nem unalmas

Kimondottan izgalmas ember, borzasztóan jó humorral, amit a gyerekeink is örököltek tőle, így aztán elég gyakran dőlünk itthon a röhögéstől. De dőlnek a kollégái is és a testvérekkel, nagyszülőkkel bővített család is. Nagyon okos, intelligens, rengeteg témáról öröm vele beszélgetni. Azt hiszem, ezen a területen (is) van egy tévhit az introvertált emberekkel kapcsolatban: sokan azt hiszik, hogy nem szeretnek beszélni, beszélgetni, de ez nem igaz. A férjemmel öröm a beszélgetés, amíg nem érzelmi dolgokról kell nyilatkoznia. Időnként kimondja, hogy szeret, de inkább tettekkel szereti kimutatni az érzelmeit.

Itt tisztáznám is a vélhetően felmerülő kérdést: az introvertált férfiak is pont olyan szenvedélyesek, mint extrovertált társaik, ám tény, hogy aki azt várja, hogy egész nap összebújva üljön a párjával a kanapén, ölelkezve sétálgassanak a Duna-parton, éjjel-nappal simogatásra, csókolózásra vágyik, ne kezdjen introvertált férfival, mert csalódni fog. Még jó, hogy én sem szeretem a folyamatos testi kontaktust, meg az állandó nyáladzást. :)

Nem otthon ülő

Kimondottan szeret mozogni, hetente háromszor jár edzésre, küzdősportol, és bármilyen hihetetlen, nem magányos harcos. Szeret azonos érdeklődésű emberek társaságában lenni, a fiunkkal együtt jár a csoportos edzésekre, ahol nemcsak küzdenek egymással a fiúk és lányok vegyesen, hanem sokat beszélgetnek is. Mi több, edzőtáborokba is elmegy, mert nem a társaság ellen van kifogása. Imád túrázni, sokat járunk a gyerekekkel szebbnél szebb helyekre, s eljár velük biciklizni is. Moziba is szoktunk menni, sőt nagyobb gyerekrendezvényekre is. Mindenhova szívesen megy, ahol hasznosan töltheti az idejét.

Egyszerűen a hangos zene, pia, ordibálás számára se nem hasznos, se nem értelmes elfoglaltság. Ő nem így ereszti ki a gőzt, de elfogadja, hogy másoknak jólesik.

Az alkoholt leszámítva, nekem is. Ezért nincs is kifogása az ellen, ha néha-néha elmegyek valahova a barátaimmal, elvégre nem vagyunk összenőve.

Nem vagyok magányos mellette

Ahogy az a fentiekből talán kiderült, nem jellemző, hogy ülünk egymás mellett és csak hallgatunk, és arról sincs szó, hogy én követelném a figyelmet, amit aztán ő nem ad meg.

Nagyon is odafigyel az igényeimre, egyensúlyra törekszik, jobban, mint én. De ad teret, ami számomra nagyon fontos, mert extrovertáltság ide vagy oda, nekem is szükségem van néha csendre, nyugalomra, a könyveimre, egy fejhallgatóra, elvonulásra.

A férjem ezt tiszteletben tartja, ahogy én is nagyon igyeszem tiszteletben tartani az ő ilyen irányú igényeit (is).

Szóval, ne aggódjatok értem kedves ismerősök, barátok! Egy introvertált pasival is lehet boldogan élni, sőt, vele lehet csak igazán!

Fotó: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.