magazin gasztro kibeszélő gyerekkor angyalbögyölő nagyi étel nagyanyáink finomságai fura nevű ételek
Hogy egyem azt az angyalbögyölődet! Mintha magam előtt hallanám a régi öregek rejtélyes beszélgetéseit. Ki tudja, mennyi titkot rejtettek el a szokatlan párbeszédeikben. Mindenesetre, a gyerekként misztikusnak tűnő szavak mögött sok esetben mennyei finomságok rejtőztek. Ilyen volt például a mákos-diós kiflikoch, vagy a kis meztelen angyalbögyölő, azaz a krumplinudli is. 

Apukám, behoznád az angyalbögyörőt a spájzból? - szólongatta kedélyesen nagyapót egy szerda délelőtt nagymamám, úgy 40 évvel ezelőtt. Viszem Anyukám, viszem már, - válaszolt nagyapám, de még mielőtt visszatért volna a fazék krumplinudlival, beleharapott egyet a frissen száradt házikolbászba. Oh, egyem a szívét, de szeretett enni a drága. Aztán jóval később a Csengetett Mylord-ban újfent hallottuk azt a vicces kis szót, hogy angyalbögyörő. Gondoltam, most már utánajárok, honnan is kapta pontosan a nevét ez a finomság.

A szomszéd fiú dédapja vucerliként emlegette, (ha jól emlékszem szász eredetű név). Az értelmező szótár szerint hengeres, főtt tésztaféléről beszélünk. Ugye abban egyetértetek velem, hogy a krumplis tészta, sokunk gyermekkori kedvence. Mármint, itt most a krumpliból készülő édességekre gondolok. Még a nyál is összecsordul a számban, ha a szilvásgombócra, barátfülére és a prézlis nudlira gondolok. pofonegyszerű elkészíteni, mégis olyan nehezen kezdünk neki. Talán, mert rohanunk, vagy mert lusták vagyunk, nem tudom, de annak idején a nagymamák oly nagy örömmel gyúrták nekünk.

Hogy bármikor elkészülhessen otthon is az angyalbögyörőcske, elhoztam a hagyományos alapreceptet nektek. Amire szükségetek lesz: 5-6 nagyobb burgonya, 2 tojás, 500 g liszt, kevés cukor, kevés olaj és zsemlemorzsa. A szóráshoz pedig vaníliás porcukor. Én így készítem:

Forrás: Shutterstock

Azt tudjátok, milyen pajkos kis utalások bújnak meg az angyal- nudlicska mögött?

Az értelmező kéziszótár szerint első értelmezés az angyalbögyörőre: Hengeres, főtt tésztaféle; három-négy centi hosszú, vékony rudacska alakú, főtt, burgonyás tésztából készült étel. Ez teljesen elfogadható, bárki megérti. A nagymama angyalbögyörőt főz ebédre pirított, cukros zsemlemorzsával. Az angyalbögyörő ugyanolyan tésztából készül, mint a szilvás gombóc! - milyen bájosan értelmezik.

No de a második magyarázatnál nagyot csodálkoztam: Kisfiú hímvesszője, fejletlen nemi szerve. A templom falán levő angyalka angyalbögyörőjét nem takarja semmi. Az anya megtisztogatja kisfia angyalbögyörőjét. Upsz, ezt a pajzán konyhanyelvet! Ejnye no. Kiskorúak is olvassák ám az írást, hát ez meg honnan jött? Persze értem én, akkoriban a kukoricafejtés közben, kellett valami pikáns kis sztorizgatás, mert ugyebár a Netflix és HBO nem létezett. No, de akkor is.

Aztán egy visszafogottabb értelmezést is kapunk harmadikként: Átvitt értelemben: Kisfiú; hímnemű kisgyerek. Az anyuka angyalbögyörőjét ölelgeti. – Gyere ide, te kis angyalbögyörőm! Eredet [angyalbögyörő < angyal + bögyörő] Megjegyzés: Elnevezését valószínűleg a fiúbabák hasonló méretű és alakú pisilőjéről kapta. Most már mindenki okosabb lett egy angyalbögyörővel. De félre a tréfával, az egyik legeredetibb finomság és szinte minden konyhában fellelhető volt hetente egyszer a bögyörő.

Nagyanyáink nem mirelit nudlikat, gombócokat gyártottak, persze a modern kor háziasszonya mondhatja erre, hogy nekik több idejük volt. De biztosan így van?

Az én nagymamám öt gyermeket nevelt, mellette iskolában tanított és éjjelente gépelte a tanulmányait. Na meg ott voltunk neki mi is, egy alomból hét unoka, a többi kuzinról meg nem is beszélve. És semmi gépesített konyha. Akkor most kinek is van több ideje? Talán csak nagyobb elfogadásban éltek akkoriban. Ösztönösen érezték a nők és a férfiak is, hogy mi a dolguk. Hogy egy nő az otthon tűzhelye, ahonnan árad a meleg és jó köré gyűlni. Ilyen volt gyermekkoromban a nagyszülői házban. csodaszép emlékek árasztják most el a szívemet. Angyalbögyörő ide, vagy oda, hiányoztok nagyapa, nagymama. És az az idő, amit együtt tölthettem veletek!

A többi furcsa nevű étellel legközelebb érkezem, addig is ne törődjetek semmivel, főzzetek nudlit, prézlivel! ;-)

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.