fejlesztés kibeszélő reziliencia képességfejlesztés krízis életkrízis képesség rugalmasság trauma betegség élet boldogság válság megküzdés
Betegség, családi tragédia, kapcsolati válság, munkanélküliség, háború - életkrízisek, melyekkel időnként mindannyiunknak meg kell küzdenünk. A kérdés hogyan, milyen feltételekkel indulunk harcba a túlélésért. A reziliencia a megküzdés képessége, melyet több tényező határoz meg, és ami nagyon fontos, fejleszthető. 

A reziliencia a latin re - hátra - és a salre - ugrani szavak összetételbúl ered, eredeti jelentése szerint a rugalmasságot, ellenállóképességet jelenti. Mai értelmezésben azt mutatja, hogy egy komolyabb krízis után mennyire képes valaki felállni és menni tovább, mennyire képes újrakezdeni, vagy újrafelépíteni az életét.

Ma már egyre inkább szükség van arra, hogy reziliensek legyünk, hiszen sorra érnek bennünket a traumák, a pandémia, a háború a szomszédban, de ha ezek nem lennének, akkor is ott vannak a hétköznapok megoldandó problémái, a párkapcsolati krízisek és még hosszan sorolhatnám, mi mindennel kell szembenéznünk nap mint nap.

A jó hír, hogy a reziliencia, azaz a megküzdés képessége fejleszthető, méghozzá nagyon egyszerű módszerekkel is.

Az emberi kapcsolatok erős hálója a legnagyobb bajban is megtart

A felnőttkor egyik előnye, hogy megválogathatod, kivel barátkozol, kivel tartod a kapcsolatot, hova jársz szórakozni, kikapcsolódni. Sokszor, amikor valamilyen trauma éri az embert, senkit nem akar látni, senkit nem tűr meg maga mellett, pedig ha van valami, aminek igazi megtartó ereje van, az a közösség, ahová tartozol. Legyen az baráti társaság, jó munkahelyi közeg, sporttársak, vagy bármilyen csoport, ahova rendszresen jársz, biztos lehetsz abban, hogy a társaid nagy bajban is mindig ott lesznek veled, és ez már önmagában is gyógyír. Tehát, ha szeretnél jobb megküzdő lenni, kapcsolódj másokhoz.

Forrás: Shutterstock

Segíts, ha tudsz!

Ha nagy bánatod közben időnként kitekintesz és körülnézel, látni fogod, hogy mások is küzdenek, másoknak is megvan a maguk baja, és objektíven nézve azok sokszor nagyobbak, mint a tiéd. Mások fájdalmát látni nem öröm, de azt megfigyelni, hogyan küzdenek meg a saját gondjaikkal, hasznos lehet. Ha pedig még segíteni is tudsz neki(k) a megoldásban - legyen ez a legapróbb, vagy éppen hatalmas támogatás -, az megerősít abban, hogy a te gondodból is van kiút.

Okos ember mások hibájából tanul, vagy mégsem?

Másokéból is. A saját tapasztalat fontos, és a korral egyre nagyobb rutint is szerzünk problémamegoldás terén. Ha már sok mindenen túl vagy, sok fájdalom, trauma, veszteség ért, tehát nem először kell felállnod, gondold végig, máskor hogy csináltad. Nyilván minden probléma más, így a megoldásuk is legfeljebb csak hasonló lehet, de a megküzdési stratégiád kidolgozásában nagy segítség, ha visszanyúlsz egy az életedben történt korábbi életkrízis sikeres megoldásához.

Egészséges testtel jobbak az esélyeink, de a lelket sem árt megerősíteni

Unalmas, tudom, de ettől még tény, hogy az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás és más egészségtudatos szokások nemcsak a testet, de a lelket is erősítik. Márpedig lelkierőre a hétköznapokban is szükségünk van, hát még, ha rendkívüli esemény történik az életünkben. Az erős szervezet könnyebben alkalmazkodik a stresszhelyzetekhez, jobban ellenáll a negatív érzéseknek és a szorongásnak, így máris magasabb szintről futhatsz neki a megoldáskeresésnek. Tehát egyél, igyál jól és jót, mértékkel, de épp ugyanilyen fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel és az elegendő mennyiségű alvás is. Hogy mennyi az elegendő: Kinek mennyi... De azért a napi minimum 6 óra összefüggő alvásra mindannnyiunknak szüksége van.

A mentális egészséged is épp olyan fontos, mint a fizikai. A lelkedet, idegrendszeredet sokféleképpen erősítheted. Ilyen módszer a relaxáció, a meditáció, és ha egy kis fizikai erősítésre is vágysz, akkor a jóga is.

A jóga egyik legnagyobb előnye, hogy miközben a jelenlétre ösztönöz, edzi, rugalmassá teszi a lelkedet, erősíti, és hajlékonnyá teszi a testedet is. Természetesen vannak más lélekerősítő mozgásformák is, mint például a chikung, a tai chi.

És ha kimozogtad magad, akár neki is ülhetsz a blogírásnak, hiszen a magadból kiírt érzések és gondolatok felszabadítanak.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.