

Szóval, ne csak karácsonykor vagy a nyári Balaton-parton jusson eszedbe halat falatozni! Ott van például az egész évben frissen kapható hazai hal! Az én kedvenc magyar fajtám a harcsa. Ragadozó hal, ezért nincsen elzsírosodva. A húsa könnyű, finom és nem túl szálkás.

Nem meglepő, hogy a harcsa paprikás-tejfölös szószban az igazi. Korábban ez volt nálam a tóparti kertvendéglők sztárja, mert azt hittem, amiben a "paprikás" szó szerepel, és galuskával tálalják, csak macerás étel lehet. Mekkorát tévedtem! Első elkészítésre is szűk fél óra alatt megvolt. Ezentúl nem bízom más kezekre a betevő harcsapaprikást. Zóna adagban még gyors, hétköznapi vacsorának is megteszi!
Harcsapaprikás
(4 kis adag vagy 3 nagy adag)
Hiába a pörköltalap, igyekeztem most is zsírszegényen és lisztmentesen főzni. A szalonnát olívaolajra cseréltem, és jó minőségű, gazdag tejfölt választottam, így a besűrítéshez nem is kellett liszt.
- 3 ek olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 1 nagy kápia paprika
- 10 koktélparadicsom
- 3 csapott ek édes pirospaprika
- 15 dkg tejföl
- Só, bors
- 40 dkg friss harcsafilé
A pörköltalappal kezdem:
- A lilahagymát felkockázom, és üvegesre párolom az olívaolaj felén. Megy mellé a nagyon apróra vágott kápia paprika és a paradicsom is. Kis lángon összefonnyasztom a zöldségeket.
- Majd kevergetés mellett (nehogy leégjen) jó alaposan hozzákeverem a pirospaprikát, később a tejfölt is. Sózás, borsozás, aztán legalább öt percig forralom még a szószt.
- Közben falatnyi szeletekre kockázom a harcsát, és a maradék olívaolajon, forró serpenyőben pár perc alatt kisütöm. Összekeverem a halat a szósszal, és egy utolsó, összemelengető rotyogtatás következik.
Galuska
- 40 dkg liszt
- 2 db tojás
- 2,3 - 3 dl víz
- só
A jó galuska készítésének legvégzetesebb pillanata, amikor a liszthez-tojáshoz-sóhoz hozzácsorgatjuk a vizet. Akkor elég belőle, ha a tészta rögtön "összezárul", mikor késsel vagy az ujjunkkal megbolygatjuk a felszínét.
A kifőzésnél végre akcióba lendülhetett a már-már elfeledett galuskaszaggatóm, de ha neked nincs ilyen, ne izgulj, kézi eljárással is tökéletes a végeredmény. Ha egy galuska kifőtt, felúszik a víz felszínére: kapkodd ki őket, és már tálalhatsz is!

Jó étvágyat!
A hétköznapok megmentője: A csirke - avagy olasz pipi a porondon
Nyitókép: Nyiri Zsuzsi saját képe
Mondd el Te mit gondolsz!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!