főzés harcsapaprikás recept Nyiri Zsuzsi
A kutatások szerint a magyarok eszik a legkevesebb halat Európában - a hazai egészségtudatos sajtó pedig szeret ezen puffogni. Szerintem jogosan teszi: a hal húsa maga a csoda.

Szóval, ne csak karácsonykor vagy a nyári Balaton-parton jusson eszedbe halat falatozni! Ott van például az egész évben frissen kapható hazai hal! Az én kedvenc magyar fajtám a harcsa. Ragadozó hal, ezért nincsen elzsírosodva. A húsa könnyű, finom és nem túl szálkás.

Forrás: Shutterstock

Nem meglepő, hogy a harcsa paprikás-tejfölös szószban az igazi. Korábban ez volt nálam a tóparti kertvendéglők sztárja, mert azt hittem, amiben a "paprikás" szó szerepel, és galuskával tálalják, csak macerás étel lehet. Mekkorát tévedtem! Első elkészítésre is szűk fél óra alatt megvolt. Ezentúl nem bízom más kezekre a betevő harcsapaprikást. Zóna adagban még gyors, hétköznapi vacsorának is megteszi!

Harcsapaprikás

(4 kis adag vagy 3 nagy adag)

Hiába a pörköltalap, igyekeztem most is zsírszegényen és lisztmentesen főzni. A szalonnát olívaolajra cseréltem, és jó minőségű, gazdag tejfölt választottam, így a besűrítéshez nem is kellett liszt.

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 nagy kápia paprika
  • 10 koktélparadicsom
  • 3 csapott ek édes pirospaprika
  • 15 dkg tejföl
  • Só, bors
  • 40 dkg friss harcsafilé

A pörköltalappal kezdem:

  • A lilahagymát felkockázom, és üvegesre párolom az olívaolaj felén. Megy mellé a nagyon apróra vágott kápia paprika és a paradicsom is. Kis lángon összefonnyasztom a zöldségeket.
  • Majd kevergetés mellett (nehogy leégjen) jó alaposan hozzákeverem a pirospaprikát, később a tejfölt is. Sózás, borsozás, aztán legalább öt percig forralom még a szószt.
  • Közben falatnyi szeletekre kockázom a harcsát, és a maradék olívaolajon, forró serpenyőben pár perc alatt kisütöm. Összekeverem a halat a szósszal, és egy utolsó, összemelengető rotyogtatás következik.

Galuska

  • 40 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2,3 - 3 dl víz

A jó galuska készítésének legvégzetesebb pillanata, amikor a liszthez-tojáshoz-sóhoz hozzácsorgatjuk a vizet. Akkor elég belőle, ha a tészta rögtön "összezárul", mikor késsel vagy az ujjunkkal megbolygatjuk a felszínét.

A kifőzésnél végre akcióba lendülhetett a már-már elfeledett galuskaszaggatóm, de ha neked nincs ilyen, ne izgulj, kézi eljárással is tökéletes a végeredmény. Ha egy galuska kifőtt, felúszik a víz felszínére: kapkodd ki őket, és már tálalhatsz is!

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Jó étvágyat!

Nyitókép: Nyiri Zsuzsi saját képe

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.