

A tisztaság adalékanyag-mentes, természetes összetevőket, az egyszerűség pedig - kivételesen tényleg - egyszerűséget jelent. Itt nem kell panírozással pepecselni, vagy méregetni az időt és a hozzávalókat.
Csak annyi a dolgod, hogy kedvenc alapanyagaidat külön-külön, egyszerű módon el- és előkészíted, majd egymás mellé halmozod egy hatalmas tányérba. A Buddha-tállal szerintem visszatértünk a táplálkozás gyökereihez - legalábbis én így képzelek egy lakomát a civilizáció előtti időkből.

A Buddha-tál mégis több, mint egy szimpla egytálétel, mégpedig az összetevők szisztémája miatt! Ezek ugyanis a tápértékük szerint kerülnek a tányérra - a harmonizáló ízek már csak a plusz extra! A lényeg, hogy egy tál megfelelő arányban tartalmazzon szénhidrátot, fehérjét, zsírt és rostot, ezáltal fedezze a napi tápanyagszükséglet nagy részét. De nyugi, nem kell most elkezdened memorizálni a brokkoli meg a tojás pontos tápanyagtartalmát! Éppen ez a Buddha-tál filozófiája, hogy mindennek megvan a pontos helye a rendszerben. Mutatom is.
- A tálad negyede legyen mindig valami összetett szénhidrát: rizs, durumtészta, hajdina, köles, bulgur, kuszkusz vagy quinoa.
- A következő negyed sok-sok fehérjéé. Jöhetnek a különböző babfélék, lencse, csicseriborsó, tofu, falafel, tojás, grillezett hal vagy csirke.
- Helló párolt vagy főtt zöldségek! Például brokkoli, borsó, karfiol, kukorica, cékla vagy ceruzabab - a mélyhűtőből előkapva is jók vagytok.

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe - Pakolhatod a nyers zöldéget: paradicsom, répa, uborka, újhagyma, lilahagyma - szeletelve, darabokban vagy reszelve, mikor hogy esik!
- Ez a "toppingok", vagyis a pakolások ideje! Lehetnek krémesek, zsírosak és ropogósak: humusz, aszalt paradicsom, natúr joghurt, avokádó, tahini, reszelt sajt és olajos magvak - amit csak kívánsz!
+1 Nem kötelező, de ha a Buddha-tálad megkívánja, most meglocsolhatod egy egyszerű öntettel. Például keverj össze olívaolajat, kis citromlevet, zöldfűszereket, sót, borsot, majd locsold a jóságokra!

Ami pedig az ízeket és a pontos hozzávalókat illeti: nincsenek szabályok! Akár te is feltalálhatsz egy jól működő Buddha-tál ízvilágot, ami aztán hódító útjára indul a Pinteresten.
Falni, vagyis bocsánat, enni pedig lehet fél kézzel, ülve vagy állva: a Buddha-tál a kényelemről is szól. Vagy a pörgős hétköznapokról - mikor hogy. Amúgy a trend keleti ihletésű, a név Buddha kerek hasára és a tál formájára utal. De összeköthető az egészséggel is: egy istenség ugyanis soha nem lehet beteg.
Lifehack francia módra: csoki és pezsgő a karcsúságért
Nyitókép: iStockphoto
Mondd el Te mit gondolsz!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!