Újév kibeszélő buddhizmus buddhista
Azt mondják, hogy az egyik legfontosabb dolog az életben az, hogy miben hiszünk. Mert a nehéz időkben ez vihet minket előre.

Én azt mondom, hogy mindegy, miben hiszel, csak higgy valamiben! Legyen az akár vallás vagy az önmagadba vetett hited. Akármi, csak adjon értelmet a céltalannak tűnő utazásnak, melyet úgy hívunk: Élet.

Volt szerencsém Thaiföldre utazni, egyben közelebb is kerülni a buddhizmushoz. Előtte is vonzott ez a vallás, de az ottani emberekből áradó belső béke, szeretet, kedvesség, egyszerűség és nyugalom szinte teljesen magával ragadott. Minden nap eszembe jut az ott töltött idő, és minden nap visszavágyom oda.

Forrás: Takács Solya saját képe

Éppen ezért összegyűjtöttem néhány buddhista tanítást, ami talán hozzátok is közelebb hozza a saját belső békéteket az új esztendőre. Íme:

  1. "Ha igazán szereted magadat, akkor soha nem ártasz másoknak."
  2. "A boldogság soha nem azokhoz jön, akik nem ismerik fel, ha már megkapták."
  3. "Aminek kezdete van, véget is ér egyszer. Békélj meg ezzel, s minden jóra fordul!"
  4. "Ne higgy vakon abban, amit mondanak! Ne azért hidd a szavaimat, mert más meggyőzött felőlük. Ne higgy mindent, amit másoktól látsz, hallasz vagy olvasol, legyen szó nagy tekintélyű személyről, vezetőről vagy vallásos szövegről! Ne csak az ésszerűségre, sem pedig az elmélkedésre alapozz! Ne hagyd figyelmen kívül saját hatalmadat, és ne kövess vakon másokat! Ez az út csak illúziókhoz vezet téged. Találd meg te saját magad, ami az igaz, ami a valóság."
  5. "Több ezer gyertyát gyújthatnak meg egyetlen gyertyáról, de a gyertya életét nem fogják megrövidíteni. A boldogság sem csökken soha azáltal, hogy megosztják."
  6. "Mindegy, milyen nehéz volt a tegnap, ma mindent újrakezdhetsz."
  7. "Nincs semmi okos dolog, ami azt sugallná, hogy ne légy boldog."
  8. "Azok vagyunk, amit gondolunk. Mindaz, ami vagyunk, a gondolatainkból táplálkozik. Gondolatainkból építjük fel a világunkat."
  9. "Könnyebb száz világi vágyat meghódítani, mint egyről lemondani."
  10. "A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság."
  11. "Életünk legfontosabb dolgai nem rendkívüliek vagy grandiózusak. A legfontosabbak azok a pillanatok, melyekben úgy érezzük, valaki megérintett."
  12. "Ti a pillanatokkal törődjetek, az órák majd törődnek magukkal."
edf Forrás: Takács Solya saját képe

"Az istenek megteremtették a világot, már csak az volt hátra, hogy az erőt is belehelyezzék. Tanakodtak, hová tegyék, hogy az ember meg ne találja. Egyikőjük azt mondta: 'Tegyük a föld alá!' 'Az nem jó - mondta egy bölcsebb isten -, mert az ember előbb-utóbb feldúlja a földet, és megtalálja. Tegyük a hegy tetejére!' Végül a legbölcsebb, legöregebb isten szólalt meg: Nem tehetjük a hegy tetejére, az ember előbb-utóbb megmássza a hegyeket. Tegyük magába az emberbe, ott sosem fogja keresni."

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.