szabály kibeszélő flörtölés Flört ismerkedés
A flört - azaz a "tetszel nekem és ezt jelzem neked" intézményesülése - mindenki által használt információ átadási mód. Ugye mennyire száraz megfogalmazása ez egy izgi tevékenységnek?

Pedig hát ahhoz, hogy tudjunk valamiről (félreértések nélkül) beszélni, először tisztáznunk kell, hogy pontosan mit is értünk az adott fogalom alatt. Szóval, a flört nem más, mint az emberek verbális és nonverbális eszmecseréje arról, ha valamilyen pozitív érdeklődést éreznek a másik iránt. Ez a "pozitív érdeklődés" pedig egyáltalán nem kötelező, hogy a párkapcsolat kialakítására irányuljon. Lehet szigorúan szexuális jellegű, vagy egyfajta bókolási szándék kifejezése.

A flörtölés aktív formájában te adod a jelet, azaz a másik tudtára, hogy "van mit keresnie". Passzív értelmében flört, mikor neked jelzi valaki, hogy "a csalira akadna, ha belógatnád".

Forrás: Shutterstock

Na de a nagy kérdés, hogy egyáltalán észreveszed-e, hogy mire megy ki a játék? Amikor neked küldi a "jeleket" valaki, a flörtölési ingerküszöböd magasságán múlik, hogy a flört hozzád egyáltalán elér-e. És ha igen, képes vagy-e dekódolni a másik csábító üzenetét.

És bizony itt ugrik a majom a vízbe! Mert nagyon nem mindegy, hogy a jel adó és a jel fogadó fél ingerküszöbe milyen magas - akár általában, akár egymáshoz képest. Mert ugyanaz a gesztus lehet az egyik fél értelmezése szerint kitárulkozó szerelemvallás, esetleg nyomulás, a másik fél szerint pedig szimpla kedvesség. Na, ebből lehetnek ám csak az izgi félreértések!

Szóval, elég fontos dolog ez a bizonyos ingerküszöb, amely alakulásában számos tényező közrejátszik. Ezekből pedig az egyik legmeghatározóbb - bármennyire sarkos, diszkriminatív és felháborító -, az a kapcsolati státuszod.

Flörtölési blokk párkapcsolatban élőknél

Egy párkapcsolatban feltételezhető, hogy a szerelmi életed nyugvópontra ért - véglegesen vagy átmenetileg, az most nem fontos -, de kvázi megtaláltad, akit, vagy amit kerestél. Így esélyes, hogy amire addig minden érzékszerved élesen ki volt hegyezve - a jelek, jelzések, bókok és szemezések - már nem érdekelnek többé. Már nem keresed őket. Nem direkt, csak a rózsaszín köd zavarja a vételt, így minden flört antennádat kikapcsolva éled világod - talán fogalmazhatunk úgy, hogy egy kicsit burokban. Ez lehet az oka annak, hogy a párkapcsolatban élők ritkán, vagy egyáltalán nem flörtölnek. Sajnos már egymással sem.

Én vagyok erre az élő példa: az én flörtölési ingerküszöböm kb. a kínai nagy fal magasságával vetekszik. Nagyjából akkor ismerem fel, hogy valaki "érdeklődik", ha éjszaka megjelenik az ajtóm előtt hatalmas transzparensekkel, melyek arról tanúskodnak, hogy reményvesztetten és örökre belém habarodott.

Forrás: Collection Christophel/© Working Title Films / DNA Film/Working Title Films / Dna Film

Egészen addig meg vagyok róla győződve - talán néha naivan is -, hogy aki ír, vagy bókol, csak barátkozik, továbbá ha valaki rajtam felejti a szemét, az azért van, mert már megint az arcomon maradt a reggelim egy darabkája.

Minden IS flört

Ezzel szemben megfigyelhető, hogy ha aktívan keresel valamit - párt, szexet vagy akármi hasonlót - és annak jeleit, nálad talán minden flörtnek számít. Az egyedülállók adóvevői a párkapcsolatban élőkkel ellentétben nemhogy be vannak kapcsolva, hanem fel is vannak tuningolva valami extra erősítővel.

A lényeg a folyamatos éberség, hogy nehogy elkerülje a figyelmed valami említésre méltó pillanat egy említésre méltó valakitől. Ez azonban nehezítheti a "tényleg érdemleges flört" felismerését, mert az alacsony küszöbön át minden inger elér. A széket udvariasan már másodszor alád toló kolléga egyenesen ostromló lovaggá válhat a szemedben, holott csak nem fért el mögötted megint, ezért "lépett". A dekoltázst villantó, hozzád simuló lány a buliban pedig vagy kiszemelt magának, vagy csak neked nyomta a tömeg, nem?

A nagybátyám jelenleg flört ingerküszöbe teljes hiányában él. Felszabadult, keresi a szerelmet és a lehetőséget, de közben azt hiszi, mindenki, aki valamilyen közösségi felületen "ráír", az ágyába akar mászni. Mert hát köztudott, hogy ő szabad!

A már hangoztatott középút uncsi, de ez van!

Az igazság megint valahol középen rejlik. Flörtölni isteni, amikor egyedülálló vagy, a jelzéseken agyalni, és kitárgyalni őket a barátnőkkel pedig a legjobb program. De nem szabad átesni a ló túloldalára, és mindenben flörtöt látni, mert annak csak felesleges, önbizalmat romboló pofára esés lesz a vége.

A párkapcsolatban élők esetében pedig tessék felcsavarni azokat az antennákat, legalább a párunk kedves szavaira és érdeklődő flörtjére nyitottan! Illetve az sem árt, ha - időben észlelve a közeledő szívügyi katasztrófát - nem hagyjuk, hogy hiú ábrándokba ringassa magát a kedves kolléga, aki napi 2 kávét is hoz nekünk a szemközti kávézóból...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.