Haszontalan gyerekholmik, amelyeket teljesen felesleges megvenned

Minden szülő a legjobbat szeretné a gyerekének. Ezt az igyekezetünket pedig lelkesen ki is használják a szemfüles kereskedők.

Az első gyerekes szülőkön általában mérhetetlen izgalom uralkodik el, amikor megtudják, hogy jön a trónörökös. Ráadásul ez az izgalom mit sem csillapodik, ahogy közeleg a nagy nap, sőt méginkább  fokozódik, hiszen a baba megérkezéséig rengeteg a teendő. Például be kell szerezni a nélkülözhetetlen babacuccokat. Igen ám, de mik ezek a nélkülözhetetlen babacuccok? Lássuk be, nagyon kevés anyuka és apuka képes – főleg az első gyereknél – józanul megítélni, hogy mi az, amire tényleg szüksége lesz a babának - és persze a szülőknek - és mik azok a holmik, amelyek teljesen feleslegesek.A lelkesedéstől fűtött szülőket így a szemfüles kereskedők sok esetben olyan dolgokra is rábeszélik, amelyek teljesen és totálisan haszontalanok. A kisfiam megszületése előtt én is készítettem listát arról, hogy mi mindent kell feltétlenül beszereznünk, ma már azonban, a tapasztalataim fényében ez a lista jóval rövidebb lenne. Nem vennék szundikendőt, mert a gyerek nem a neki odaadott, csilliárdokért varratott, fancy mintájú típust fogja választani, hanem egy rongyos textilpelenkát, a babatakaróját vagy bármi mást – a lényeg, hogy azt, ami neki tetszik. De a légzésfigyelő is kidobott pénz volt nálunk, ugyanis a harmadik fals jelzés után az egészet kirángattam az ágyból, mert a család összes tagjára a frászt hozta az éjszaka közepén. Lehet, hogy túl érzékeny volt a műszer, a gyerek súlya túl kicsi vagy csak a csillagok állása nem stimmelt a beüzemeléskor, de nálunk ez is a szekrényben végezte és életben maradt a gyerek nélküle is. De ennél sokkal érdekesebb dolgokat is árulnak a kisgyerekes szülőknek, mutatok is belőle hármat.

Kutacsvédő

Na, ez az a dolog, amelyet szerencsére még csak hírből sem hallottam, amikor anyává váltam. Most jött velem szembe a neten – voltaképpen ez ihlette ezt a cikket is. Szóval ma már létezik kutacsvédő, amely értelemszerűen arra szolgál, hogy a kisbaba „feje lágyát" megóvja. Úgy néz ki, mint valami bizarr bukósisak és el sem tudom képzelni, hogy akad olyan szülő, aki komolyan rákényszeríti a szerencsétlen gyerek fejére ezt az eszközt. Értem én, hogy minden anya fél attól, hogy a baba kutacsa megnyomódik, én is féltem, de eszembe sem jutott, hogy valamit rátegyek a gyerekem fejére. Most gondoljunk bele... tényleg a kutacs benövéséig, minden nap egy sisakot akarunk a gyermekünk fejére erősíteni?

Forrás: Amazon

Popsitörlő-melegítő

Tudom, hogy a pelenkázás kész rémálom tud lenni, főleg az elején. A nagydolgok mindenhol folynak, a baba háta közepe is olyan, ráadásul a legtöbb kicsi utálja, ha öltöztetik, macerálják, így logikusnak tűnhet, hogy a kellemetlen procedúrát kissé enyhítheti, ha a törlőkendő legalább nem hideg. De nem! Hacsak nem Szibériában élünk vagy extrán hideg a lakásunk, a törlőkendő nem lesz hideg, maximum szobahőmérsékletű – a pelenkázás alatti sírást pedig még meleg törlőkendővel sem fogjuk megúszni.

Világító-zenélő bili

Nagyobb gyerekeknél kardinális kérdés a szobatisztaságra való szoktatás, és annak érdekében, hogy ez minél gördülékenyebben menjen, szinte bármit megtennének a szülők. Igen, még akár zenélő-világító bilit is vennének. Mi ugyan ezt kihagytuk, de a kedvenc mesefigurával díszített wc-szűkítőt én is beszereztem... Teljesen hiába! A kisfiamnak ugyan nagyon tetszett, hurcolta fel és le a lakásban, rá is ült a nappali közepén, de rendeltetésszerűen egyszerűen nem akarta használni. A szobatisztaság ugyanis egy érési folyamat, amit nem lehet sem kutyusos, sem pónis, sem zenélő-világító bilivel siettetni. A szűkítőnk azóta is megvan, köszöni, jól érzi magát a fürdőszobai szekrény tetején, a kisfiam szobatisztasága is kifogástalan, ám a két dolognak soha, semmilyen köze nem volt egymáshoz.


A felsorolásom természetesen nem teljes, és az is változó, hogy ki mit ítél hasznosnak, illetve feleslegesnek, ám egy dolog biztos: mielőtt elkapna minket a mindent vegyünk meg a gyereknek őrülete, álljunk meg egy percre és gondoljuk át józan ésszel, hogy valóban szükségünk van-e az adott dologra vagy csak a kiváló marketingesek akarják ezt elhitetni velünk?

Ha tetszett az írás, olvasd el ezeket a cikket is: A kisgyerekes lét szépségei és kihívásaiVallomás a kötődésről

 

Nyitókép: Shutterstock