Szentpétervár nevezetességek Makra Flóra Emese utazás úticél
Mivel a szüleink korosztálya - valljuk be - általánosságban nem volt a legnagyobb rajongója semminek, ami orosz, ezért vegyes érzésekkel pillantottam a mamára, mikor egy szentpétervári út ötletével állt elő.

Nem ismerve a terepet - és a nyelvet sem - a szervezésben utazási irodára hagyatkoztunk. A szervezett utak szerencsére már nem az emlékeimben mostohán élő "loholj az esernyő után" típusú csordás szenvedések. Hanem annak biztosítékai, hogy a történelem tudásod teljes felfrissítésével, észbontó történetekkel, hasznos tippekkel - mindezt profi bluetooth-os készüléken hallgatva - fedezed fel a várost és látnivalóit.

A két és fél órás repülőút egyenesen Szentpétervárra röpített. Amint megérkeztünk, megkezdődött a ráhangolódás az országra. Ahogy haladtunk a város 12 autópályájának egyikén, a buszban orosz nyelvű zene szólt, az ablakon kitekintve pedig azt láttuk, hogy az éjszaka közepén aszfaltmunkások indokolatlan helyeken ástak lyukakat.

Forrás: Makra Flóra Emese saját képe

Ami először elkápráztatott, azok a grandiózus méretek voltak. A kétszer négy sávos utak között kisebb pesti park méreteivel vetekedő zöld területek, megszakítva egy-egy Felvonulás térnyi körforgalommal. A belvárosba menet lassan megemésztettük az ország méreteit, azaz hogy - Hallsatt-tal ellentétben - itt határozottan volt hely építkezni!

Ami a legjobban meglepett, hogy minden, amit eddig a Nyugat jelentett számomra, megtalálható volt Keleten: Párizs, Róma és Bécs belvárosait is leköröző csodaszép épületek mindenhol.

Forrás: Makra Flóra Emese saját képe

Sőt, mi több, az 5 millió főt számláló Szentpétervár a rend és a tisztaság birodalma. Egy budapesti látképhez szokott embernek még a graffitik hiánya is azonnal szemet szúr. Nehezen lehetne leírni, hogy mi mindent nyújt Szentpétervár, de az biztos, hogy azzal nem lövök mellé, hogy lélegzetelállítóan MINDENT, egy kis orosz csavarral:

Több ezer férőhelyes Moszkva névre keresztelt szentpétervári szállodát, 30-as átmérőjű ereszcsatornával, beépített metrómegállóval, ijesztgető szemetessel és kilátással a Tyihvini temetőre, amely Csajkovszkij és Dosztojevszkij sírját őrzi.

Forrás: Makra Flóra Emese saját képe

Múzeumokat, köztük az Ermitázst, körülbelül 10 évnyi tárlatlátogatásra elegendő műkinccsel (ha minden darabjára csupán egy percet szánunk), a Sixtus-kápolnára hajazó folyosóval, ahol I. Erzsébet orosz cárnő 4000 db-os ruhatára még csak vár a sorára - nevezetesen arra, hogy kiállításra kerülhessen.

Forrás: Makra Flóra Emese saját képe

Kastélyokat kívül-belül aranyba "mártva", Versailles-i méreteket öltő szökőkutakkal és Puskin verseit ihlető környezettel.

Forrás: Makra Flóra Emese saját képe

Borostyánt, amit akár meg is szerezhetsz 120 rubeles fülbevalóként, vagy gyönyörködhetsz benne 125 millió dollár értékű terem formájában - amit még csak le sem fényképezhetsz.

Pravoszláv székesegyházakat belül 7000 négyzetméteres mozikkal, házasodni készülő csipkébe és szőrmébe burkolózott násznéppel, orgona helyett a papok öblös énekével és a várostól már 50 kilométerre látszódó aranykupolával.

Forrás: Makra Flóra Emese saját képe

A Névát, 22 felnyíló híddal, a Finn-öböl és a Ladoga-tó kapcsolatában. Néhol 600 méter szélesre nőve, máshol holland vidéki romantikát idéző kanálisra szűkülve - harmonika szóval kísérve.

Forrás: Makra Flóra Emese saját képe

Azt érezni, hogy (habár eddig nem tudtam, hogy milyen is az pontosan) ilyen lehet, amikor valami olyan igazán "orosz", правда (ugye)? Ugye!

Éld túl Prágát!http://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170925-csehorszag-praga-turistak-uticel-utazas-nevezetessegek-baranyai-kata.htmlCsak annyit mondunk: Toszkánahttp://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170912-utazas-uticel-nevezetessegek-latnivalok-toszkana-horvath-antonia.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.