szponzorált tartalom egészség vashiány
Állandóan fáradtság gyötör? Azt várod csak, hogy végre bedőlhess az ágyba? Levertnek érzed magad? Nem biztos, hogy mindez a tavaszi fáradtságnak tudható be. Sok esetben csak legyintünk, és eszünkbe sem jut például vashiányra gyanakodni. Klára esetében is így történt ez, aki a stresszes munka következtében elhanyagolta az egészségét.

Mi, egészséges emberek is izzadunk, vizeletet, székletet ürítünk, nőként menstruálunk, tehát mindennap veszítünk vasat. A napi elvesztett vasmennyiség pótlásáról nekünk kell gondoskodnunk, mivel a szervezetünk ezt a nyomelemet nem tudja előállítani. Klára azt gondolta, hogy az étkezéssel elegendő vasat juttat a szervezetébe. Pedig keveset evett, a stresszes munkája miatt alig jutott ideje arra, hogy ebédeljen, gyorsételeket fogyasztott és sokáig a húsmentesség híve volt. Másrészt, sokáig nem tudott a gluténérzékenységéről, amelynek következtében a kevés ételmennyiséggel bevitt vas sem tudott kellően felszívódni a szervezetébe. Ezeken kívül az erős menstruációja is rásegített a vashiány kialakulására.

Hirdetés

Na, de miért is fontos a vas?

A vasnak kiemelt szerepe van a szervezetünk egészséges működésében. Abban, hogy az oxigén a sejtekbe jusson, a vörösvértestekben található hemoglobin nevű fehérje központi elemeként segít a vas, emellett több enzim alkotóeleme is. Az energiatermeléshez nélkülözhetetlen, és az izmainknak is szüksége van a vasra a terhelés során az izmok oxigénellátását biztosító, mioglobin nevű fehérje termelődéséhez.

A túl kevés és a túl sok vas egyaránt problémákat okozhat. A vashiány fáradtsággal, sápadtsággal, koncentrációs nehézségekkel és gyengeségérzéssel járhat. Ugyanakkor a túlzott vasbevitel is káros lehet, mivel oxidatív stresszt és szövetkárosodást okozhat.

olvasás, olvasó nő, könyv
A vasnak kiemelt szerepe van a szervezetünk egészséges működésében
Forrás: Getty Images

Most akkor hogyan ismerem fel, hogy vashiányos vagyok?

A vashiány eleinte még alig észrevehető, de az állapot súlyosbodásával már komoly tünetekkel járhat: a kóros fáradékonyság, szédülés, fejfájás, kimerültség, légszomj, ingerlékenység, hideg végtagok mind vashiányt jelezhetnek.
A vashiány kortól és nemtől függetlenül kialakulhat, de leginkább a nők körében jellemző. Klára pontosan ezeket a tüneteket érezte magán, de más kellemetlenségeket is felfedezett. Például sápadt volt, a munkahelyén is egyre nehezebben tudott koncentrálni, hullott a haja és a körme is töredezett. Ajka folyton kirepedezett, sérülékennyé vált a bőre. Miután felkereste az orvosát, a nyugtalan láb szindrómát szintén a vashiányhoz kapcsolható tünetként azonosították.

De mit is takar a nyugtalan láb szindróma pontosan?

A nyugtalan láb szindróma egy viszonylag sokakat érintő probléma, amely gyakorlatilag akár teljesen ellehetetleníti a pihentető alvást. A lábban jelentkező, nehezen körülírható érzetek ugyanis csak akkor enyhülnek, ha a beteg mozog, nyújtózkodik, járkál. A nyugtalan láb szindrómához gyakran kapcsolódik az éjjeli lábrángás vagy akaratlan rugdosás. Lehet ez húzódó, viszkető, elektromos ingerhez hasonló érzés, fájdalmas, bőr alatt jelentkező, megfoghatatlan érzet, vagy akár „hangyamászkálás". Ez a betegség vashiány okozta vérszegénységnél is kialakulhat, így érdemes azt laborvizsgálatokkal szűrni.

Kiderült, hogy vashiányos vagyok. Vajon mi okozhatta?

Klára nem értette, hogy pontosan mi is okozhatta nála a vashiányt, így az volt a legfontosabb, hogy ennek az okát megtalálja, és ha szükséges, változtatni tudjon az életmódján.

A vashiány okai közé tartozik például az egyoldalú táplálkozás. A fiatal lánynak sajnos nem volt ideje arra, hogy kiegyensúlyozottan étkezzen. Sokszor túlzásba vitte a fogyókúrát, vagy épp egy gyorsétteremben ebédelt. A húst is kerülte, így nem jutott megfelelő mennyiségű vashoz.

A fiatal, fejlődésben lévő szervezetnek a testi és mentális érési folyamatok egészséges üteméhez több vasra van szüksége. A menstruáló nőknek pedig a havonta ismétlődő vérvesztés miatt kell gondoskodniuk nagyobb mennyiségű vas beviteléről.

Thoughtful,Woman,Sitting,Alone,Outdoors
A vashiány okai közé tartozik például az egyoldalú táplálkozás.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2015 michaeljung/Shutterstock.  No use without permission.

Időközben kiderült, hogy Klárának gluténérzékenysége is van. Ennek következtében pedig a felszívódással, így a vas hasznosulásával is problémái adódtak.
A vasfelszívódást akadályozó gyulladások, a rosszindulatú daganatok és a krónikus bélrendszeri betegségek (pl. irritábilis bél szindróma, gluténérzékenység) gyakran vezetnek vashiányhoz.

Hogyan lehet kezelni?

A kezelés a tünetek felismerésével, az okok megtalálásával és megszüntetésével, valamint az időben elkezdett, kiegyensúlyozott, vasban gazdag táplálkozással, kiegészítve a szájon át történő vaspótlással sikerrel járhat. A patikákban kapható, magas vastartalmú, jól hasznosuló gyógyszerek segíthetnek mind a kezelésben, mind a megelőzésben.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Maltofer  rágótabletta és szirup vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!


 

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.