szponzorált tartalom babavárás barátcserje cikluszavar
Ha régóta próbálkozol, és nem esel teherbe, természetes, hogy egy idő után orvoshoz fordulsz. Ha szerencsés vagy, előbb-utóbb ki is derül, miért nem érkezik a vágyott baba. A probléma egyik oka sok esetben a cikluszavar. Ha nem rendszeres a menzeszünk, az megnehezíti a teherbe esést is, valamint nem várt terhességhez is vezethet, ugyanis nem lehetsz biztos benne, hogy melyek a kevésbé fogamzóképes napjaid. A She-nek Anna és Kriszti mesélte el, hogy a cikluszavar miképpen „kavart bele” a családalapítási terveikbe.

A cikluszavarról tudni kell, hogy különféle tünetekkel járhat, ilyen a túl gyakori vagy túl ritka menzesz. Előfordul, hogy a menstruációs vér mennyisége rendellenes, túl kevés vagy túl sok vér távozik, és komoly gond az is, ha a menstruációtól függetlenül jelentkezik vérzés. A fájdalmas, görcsökkel járó menstruáció sem természetes, ezt is a cikluszavarhoz soroljuk.

Ahogy a mondás tartja, egy nő két dologért tesz meg mindent: hogy legyen és hogy ne legyen gyereke. Bár a fogamzásgátlás fontosságát már a nemi úton terjedő betegségek elkerülése miatt sem lehet eleget hangsúlyozni, a stabil, monogám párkapcsolatban élő párok sokszor a nő menstruációs ciklusának figyelésével védekeznek a még nem kívánt terhesség ellen, vagy éppen a fogamzóképes napokhoz igazítják az együttléteiket, hogy megfoganjon a baba. Nos, van, amikor hiba csúszik a számításba.

Hirdetés

Anna például biztos volt abban, hogy azon a bizonyos szerda estén nem eshet teherbe, ugyanis nemrég múlt el a menstruációja. „Általában nem hagyatkozom a számolásos módszerre, pláne azért, mert az utóbbi időben eléggé összekavarodott a ciklusom. Akkor azonban úgy gondoltam, biztonságban vagyok, hiszen néhány napja még menstruáltam, tuti nem leszek terhes. Aztán hiába vártam, hogy megjöjjön a menzeszem, nem történt semmi. Eleinte nem aggódtam, hiszen gyakran késik, de aztán fura tüneteim lettek: fáradékony voltam, feszültek a melleim és reggelente hányingerrel ébredtem. Azonnal vettem egy tesztet, pozitív lett, a terhességem tényét aztán nőgyógyász is megerősítette. Bár a párommal még kicsit vártunk volna a babával, de mivel már 3 éve együtt vagyunk, együtt tervezzük az életünket, így nem estünk kétségbe, azóta pedig már boldog szülei vagyunk a kis Eszternek. Az azonban eszembe jutott, hogy nem mindenki ilyen szerencsés, sokan vannak, akiknek az életébe igencsak belekavarhat egy nem tervezett baba. Azóta tudom, hogy a cikluszavart komolyan kell venni, és akármennyire kicsi a valószínűsége a várandósságnak, óvszerrel vagy gyógyszerrel is védekezni kell” – mesélte Anna, akinek a szülése után ismét szembe kellett néznie a rendszertelen menstruáció problémájával. Azóta rátalált egy hormonmentes, barátcserje hatóanyagú gyógyszerre, amivel sikerült a cikluszavart normalizálni. Lassan újabb babát is szeretnének.

terhes, várandós, babavárás
A cikluszavart gyógynövénnyel is lehet kezelni, ami megkönnyíti a teherbe esést, de a nem kívánt terhesség elkerülését is.
Forrás: Shutterstock

Kriszti és párja, Péter már egy éve próbálkoztak, ám csak nem jött a baba. „Az első menstruációm óta gondok voltak a ciklusommal. Kamaszkoromban nem foglalkoztam vele, bár az összevisszaság mellett a fájdalmas vérzések már akkor is nagyon megviseltek: többet voltam felmentve tesiből, mint mások, és a görcsoldó is a legjobb barátom volt. Sajnos akkor senki nem mondta el nekem, hogy az ilyen erős fájdalom nem természetes… Amikor aztán már felnőttként hosszú hónapok után sem estem teherbe, tudtam, hogy ez nem állapot, valamit tennem kell, hogy a ciklusom kiszámítható legyen. Féltem, hogy sosem lehetek anya. Orvoshoz fordultam, akinek mondtam, hogy hormont nem szeretnék szedni. Megnyugtatott, hogy nem is kell, és a következő fél évre életmódbeli változtatásokat javasolt, de hangsúlyozta a stresszmentesség fontosságát is. Ha fél évig sem járunk sikerrel, akkor majd akkor megbeszéljünk a továbbiakat – mondta. Egy barátnőmnek elpanaszoltam a félelmeinket, aki ajánlotta a barátcserje nevű gyógynövényt tartalmazó tablettát, ami neki is segített rendbe tenni a ciklusát. Azt is elmondta, hogy a barátcserje olyan gyógynövény, amelyet már az ókorban és a középkorban is használtak, és ma már bizonyított, hogy pozitívan hat a női hormonális szabályozórendszer működésére. Amikor a következő hónapban sem lettem várandós, nagyon elkeseredtem, de az orvosom türelemre intett… A harmadik hónap után a ciklusom kiszámíthatóbb lett, és a menstruáció előtti fájdalmaim is enyhültek. Ekkor éreztem, hogy rendben leszek, és már nem görcsöltem rá annyira a babára, újra úgy tudtam együtt lenni Petivel, hogy nem csak a gyerek lebegett a szemem előtt. A barátcserje és az, hogy megnyugodtam, meg is hozta a gyümölcsét, és fél év után kiderült, várandós vagyok, márciusban érkezik meg hozzánk Bianka” – osztotta meg történetét Kriszti, aki egyébként nem egy, de legalább három gyermeket szeretne.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Premens vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.