Helló Diabétesz, üdv számológép!

A legtöbben a cukorbetegségről addig a pillanatig semmit sem tudunk, amíg az orvos a kezünkbe nem nyomja a papírt a feketén fehéren odaírt diagnózissal. Utána viszont nem csak, hogy mindent meg tudunk róla, az egész életünket hozzá igazítva szervezzük és éljük.

Bizonytalanság és kellemetlen vizsgálatok...

Mint például a három pontos cukorterhelés. A éhgyomorra fogyasztott cukorszirup még annak az embernek is kellemetlen perceket okoz, akinek maximálisan jól működik a hasnyálmirigye. Mivel az enyém kicsit se hasonlít egy egészséges emberéhez, ezért irdatlan rosszul voltam, abban a végtelennek tűnő 3 órában, amikor háromszor levették a vérem a cukoroldatos "üdítő" után. Abból a napból körülbelül ennyire emlékszem összesen, meg, hogy magamon kívül fetrengek otthon. A vizsgálat után pár nappal kiderült, hogy LADA azaz másfeles cukorbeteg vagyok.

Egészen eddig a napig én magam is azt hittem, hogy az egyes és a kettes típusú diabéteszen kívül nincs több változata a cukoranyagcsere gondoknak, de tévedtem. A LADA cukorbetegség éppen azért másfeles, mert az egyes és a kettes között van valahol félúton. Pontosabban jelenleg abban a stádiumban vagyok, hogy még éppen nem kell külső inzulin, de a hasnyálmirigyem már kimerülőben van.

Néhány év és nem tud elég inzulint termeli majd, utána pedig jön a tű meg a külső inzulin minden étkezés után. Az orvosom arra biztatott, hogy a jelenlegi állapotot toljuk ki egészen a falig. Az egyetlen megoldás erre nem más, mint a szigorú, napi ötszöri étrend. Így nem volt más választásom, éjjel nappali társammá vált a számológép meg a konyhai mérleg. (Pedig világéletemben utáltam a matekot.)

Jelenleg az inzulinrezisztenseknek is sikeresen alkalmazott 160g –os diétát alkalmazom, ezzel egyensúlyban tartva a cukoranyagcserét. Azaz a nap folyamán 160g nak megfelelő szénhidrátot fogyasztok, napi 5 étkezésre lebontva. Ráadásul még arra is figyelni kell, hogy mikor és mennyi gyorsan és lassan felszívódó szénhidrát kerül a tányéromra. Nekem aki, igazából sosem tartottam be semmilyen rendszert az étkezésben, nagy feladatnak, lehetetlen küldetésnek tűnt. Mivel nem csak a mit, hanem a mikor is számít, ezért a reggeli gyümölcsös görög joghurtról sajnos le kellett mondanom.

Forrás: Shutterstock

Mutatom a mintaétrendet

  • Reggeli 06.00-07.00 között: 30 g lassú felszívódású szénhidrát

Például zabkása túróval és zöldséges rántotta teljes kiőrlésű pékáruval. Magvas/ teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvics sonkával, sajttal, sok zöldséggel. Fontos, hogy kerüljük a tejet, joghurtot, gyümölcsöket, gyümölcsleveket és a pirítást mint konyhatechnológiai eljárást!

  • Tízórai 10:00: 20 g szénhidrát, ebből 10 g lassú, 10 g gyors felszívódású

Például gyümölcsjoghurt zabpehellyel tejeskávé (maximum 2 dl tejjel) magas rosttartalmú keksszel vagy teljes kiőrlésű muffinnal, sütivel.

  • Ebéd 12.00-14.00 között: 50 g szénhidrát, 2/3-a lassú,1/3-a gyors felszívódású

Sovány csirkehús, pulykahús, hal, mellé lassú felszívódású gabonafélé: köles, basmati rizs, vörös lencse, hajdina, bulgur, esetleg valamilyen rakott étel (hús, sok zöldség, kevesebb rizs). Ha tésztához van kedved akkor az legyen durum- vagy teljes kiőrlésű, vagy lencse köles tészta és félkeményre főzzük! Desszertnek ebéd után fogyaszthatunk gyümölcsöt.

  • Uzsonna 15.00-17.00 között: 20 g szénhidrát, mind gyors felszívódású

Gyümölcsös túrókrém, alma vagy más hazai idénygyümölcs, gyümölcslé, cukormentes sütemény, vagy egy finom tejeskávé.

  • Vacsora 19.00-20.00 között: 30 g szénhidrát, ebből 20 g lassú, 10 g gyors felszívódású

Hasonló ételekből és felosztással, mint az ebéd, vagy vegyes saláta hússal, tojással, sajttal, esetleg egy ropogós teljes kiőrlésű szendvics sajttal, és sok zöldséggel. 10 g lassú felszívódású szénhidrát, mert az éjszakai vércukorszint stabilizálása a cél. Ez lehet pár darab teljes kiőrlésű keksz, süti, vagy egy finom muffin.

Nyitókép: Shutterstock