kibeszélő magazin méltóság ráncok öregség
Nézem az arcomat a tükörben. Kék szemeim kissé vizenyősek és már nem úgy csillognak, mint hajdanán. Köröttük a bőr megereszkedett és mély barázdákat szántott rá az idő. Így múlik el a világ dicsősége – gondolom, és foltos kezeimmel végigsimítok ezüstös fürtjeimen.

Nagyot sóhajtok, s bár tisztában vagyok azzal, hogy az idő elszállt felettem, nem szomorkodom. A szemem és a szám körüli mosolyráncok arról árulkodnak, hogy éltem és hogy sokat mosolyogtam. Az ősz hajam a gyermekeimmel átvirrasztott éjszakák mementói és az aggodalomé, amikor a férjemet vakbélgyulladással műtötték. Meg persze a temetésé... Akkor váltam igazán ezüsthajúvá, amikor Imrém elment. Hány éve is annak már? Erősen gondolkodnom kell, hogy eszembe jusson, mikor is történt az...

Miközben ezen elmélkedem a hajamat kontyba fogom a tarkómon. A kezem is foltos, ráncos, nehéz elhinni, hogy hozzám tartozik, pedig már évek óta ilyen. A kombinémra térdig érő szoknyát húzok és egy virágos blúzt. A lábamra lapos talpú cipő kerül. Már lehajolni sem nagyon tudok, kell a cipőkanál.

Az előszobai tükörbe ellenőrzöm a külsőmet. Hetven év ide vagy oda, én bizony még mindig szeretek rendezetten kinézni.

Főleg, ha a lányaimhoz megyek és az unokákhoz. Lássák, hogy a nagymamájuk még öregen is ápolt. Megigazítom a blúzomat a derekamnál és még egy hajtűt szúrok a kontyomba.

Imrém hogy imádta a hajamat... - nosztalgiázom. - A fekete, sűrű hajkoronámat. Miatta nem vágattam le a lányok születése után, pedig akkor a rövid, dauerolt haj volt a divat. Szerettem volna én is olyat, de Imre szinte könyörgött, hogy ne vágassam le. Így maradt az ébenszín hajzuhatag. Azt mondta, ha levágatom, akkor is gyönyörű leszek a szemében, de jobban szeretné, ha hagynám a tincseimet úgy, ahogyan már húsz éve megszokta.

Vajon most milyennek látna Imre? Még mindig gyönyörű lennék a számára? A kifakult szememmel, a ráncos arcommal, a májfoltos kezemmel?

Holott valaha tényleg igazi szépség voltam. Azt hiszem, már elismerhetem, így a hetvenedik életévem környékén - ez már nem hiúság. A faluban sokan udvaroltak nekem, de én csak Imrére vágytam. Ahogyan ő is rám... De boldogok voltunk, amikor összeházasodtunk. És fiatalok.

De boldogok voltunk, amikor összeházasodtunk. És fiatalok Forrás: Shutterstock

A szépség múlandó, de a méltóságomat még őrzöm

Lesétálok az első emeleti lakásból és a buszmegállóhoz sietek. Felszállok rá és leülök egy négy férőhelyes ülésre.

Velem szemben egy fiatal, húsz év körüli lány foglal helyet. A szájában karika, az arcán ujjnyi vastag smink.

Nézem a több réteg festéket, amely alatt szinte teljesen eltűnnek a saját vonásai. Pedig semmi bajom a sminkkel, én is sokáig használtam Mystic rúzst, aztán leszoktam róla, amikor ráébredtem, hogy a szám körüli ráncokba felfut a festék. Mondjuk az én időmben nagyjából egy púder és egy rúzs jelentette a sminket. Ma meg már... A legidősebb unokám bőröndnyi kozmetikumot hurcol magával a hatalmas válltáskájában. Pedig csak tizenhét éves. Érdekesek a mai fiatalok. Nincsenek magukkal kibékülve.

Az egyik lányom például utálta a mellét, ezért megcsináltatta... El sem tudom képzelni, milyen lehet úgy élni, hogy két „labda" dudorodik a bőre alatt. Persze az ő teste, az ő élete. Tudom, hogy manapság sok mindent fel lehet javítani az embereken.

Én is mehetnék arckezelésre, meg olvastam, hogy van olyan injekció, amit ha beadnak, akkor kisimulnak a ráncok. Valami boksz a neve... Vajon ha elmennék egy ilyenre, akkor már nem tűnnék hetvennek, csak hatvanötnek? És hova lennének a ráncaim? Áh, bolondság! Kit akarnék becsapni? Magamat? A lányaimat? Az unokákat? Jó vagyok én már így nekik. Mit kezdenének egy sima arcú nagymamával? Marad inkább minden reggel a szappanos, hideg vizes arcmosás. Jó volt az eddig is! A fiatalságom elmúlt, ahogy a klasszikus szépségem is. Ez az élet rendje, nem küzdök ellene - méltósággal öregedni is tudni kell!

Marica néni történetét Szeitl Mónika jegyezte le

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.