szerelem kibeszélő párkapcsolat megszokás házasság
A szerelem különös érzés, kapcsolatonként is változhat, de fel lehet-e ismerni, amikor elmúlt? Egy pár hónapos kapcsolatban egészen biztosan, de egy több éves, összefonódott párkapcsolatban, házasságban is? Természetesen, bár ekkor sokkal nehezebb.

Anyukám azt mondta nekem egyszer, hogy nincs örökké tartó szerelem, pár év házasság után ez az érzés elmúlik. Épp ezért fontos, hogy addig komoly kötődés és nagyon jó barátság alakuljon ki két ember között, hogy együtt maradjanak. Bár a hátam mögött van egy 10 éves házasság, ami válással végződött, mégis hiszek abban, hogy lehet valakit akár évtizedeken át is szerelemmel szeretni.

Szerelembe esni könnyű, sokféle ember iránt érezhetünk ilyen felfokozott érzést, de igazán szerelmesnek lenni életünk során csupán pár emberbe lehetünk.

Én hiszem, hogy felnőttként lehet megtalálni a társunkat, párunkat. Ekkor sok mindent megéltünk már, jó eséllyel kiismertünk magunkat, megértettük és önmagunk előtt is beismertük, mi az, amit várunk egy párkapcsolattól, és mi az, amit nyújtani tudunk. Nem akarunk mindenáron valakit, nem kötünk olyan kompromisszumokat, melyek hosszútávon benső fájdalommal járnak, nem teszünk olyan ígéreteket, melyeket képtelenek vagyunk megtartani.

Az érett szerelemben nem kell kiharcolni a tiszteletet, az odafigyelést, a gyengédséget, a megértést, a biztonságot és az őszinteséget. Ám, ami a legfontosabb, a legnehezebb élethelyzetekben is pontosan tudjuk, mit érzünk. Vagy csak ezt hisszük?

Forrás: Shutterstock

A szerelem nem feltétlenül úgy múlik el, hogy helyét átveszi valami figyelemfelkeltő negatív érzés. Ez pedig megnehezíti a dolgunkat.

Íme, pár példa, amiből egyből tudhatod, hogy a szívedben már nem lobog a szerelem lángja (sőt, nagy eséllyel már a szereteté sem):

  • Egy hirtelen jött probléma esetén nem hozzá fordulsz elsőként, eszedbe se jut elmondani neki (megrendült bizalom)
  • A meghitt, összebújós, beszélgetős program helyett, inkább egy vad együttlétet választasz vele (csökken az intimitás iránti vágy)
  • Fáradtan, kimerülten érsz haza, de nem tud megnyugtatni a közelsége (az általa nyújtott biztonság megszűnik)
  • Azon kapod magad, hogy a munkahelyi konfliktusaidat már nem osztod meg vele (nem bízol a megértésében, osztatlan figyelmében)
  • Elkezdesz titkolózni előtte, mert egyszerűbbnek érzed, mint elmagyarázni a dolgokat – de lehet, hogy valóban vaj van a füled mögött (véget ért a tisztelet és az őszinteség)
  • Amikor elmeséli a napját, gyakran gondolatban máshol jársz (érdektelenség)

Természetesen attól, mert a szerelem elmúlik, nem kell, hogy véget érjen egy egyébként jól működő kapcsolat, ha ezt az érzést leszámítva, minden adott köztetek, ami egy felnőtt szerelem lényegét adja. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha már az elején is valódi érzelmekről, nem pedig projektálásról volt szó, valamint a kapcsolat gördülékenységét, nem a megfelelési kényszer és a személyiségetekkel összeegyeztethetetlen jellembeli változások adták.

A szerelem nélküli jó kapcsolatban elmondanád a másiknak, hogy gond van, mert ezt és ezt már nem úgy érzed, közösen tennétek azért, hogy a szeretet, a kötődés és a közös életetek elegendő erőt adjanak a kapcsolat folytatásához, ami valódi boldogsággal kecsegtet. Ám akkor, amikor megszűnik a tisztelet, a gyengédség, a megértés és a biztonság-bizalom, lényegében elkezdted temetni a párkapcsolatodat.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.