A depresszió nem csak mélybe taszít, de ölni is képes

A depresszió bélyeget sokan használják olyankor, amikor valakinek rossz kedve van, vagy épp kedvtelen. Ilyen gyakran megtörténik az emberekkel, de ez nem nevezhető depressziónak. Ám pont emiatt nagyon veszélyes a valódi depresszív állapot, mivel a környezet csak legyint rá, és nem veszi komolyan még az sem, aki benne van.

"Depressziós vagyok. Ezt saját magam számára is nehéz volt felismerni és elfogadni, a környezetemben élők pedig még mindig küzdenek ezzel. Látszólag jó életem van, anyagi és érzelmi biztonságban élek, mégis eljutottam odáig, hogy most antidepresszánst szedek. Ezzel jobb. Egy jó ideje járok már egyéni terápiára, és kiderült, hogy nem a jelenem, hanem a múltam felszakadt sebei miatt zuhantam meg."
– Ági (42)

A depresszió kialakulhat az ember jelen élethelyzetéből kifolyólag, de a múltbéli események is lehetnek olyan hatással, amik megmagyarázhatatlan szorongás pánik, levertség, kilátástalan szemlélet formájában jelentkeznek, mint tünet.  

A depresszió konkrét tüneteivel korábban már foglalkoztunk, most nézzük meg, milyen hatással lehet, ha valaki megpróbálja elfedni még maga előtt is a problémát. Hiszen egy ideig ez a lelki állapot még a közvetlen környezet előtt is rejtve van.

A depressziós beteget gyakran túl kényesnek, buli-rombolónak, kimerültnek hiszik, előfordul, hogy valamilyen szenvedély rabjává válik, mint az alkohol vagy a drogok. Ezek, mivel a központi idegrendszerre hatnak, némiképp segítik őt abban, hogy enyhüljenek a tünetei. Természetesen ez hosszú távon csak rontani fog az állapotán.

Az első lépés mindig az, hogy komolyan vegye a panaszait, és ebben támogassa a környezete is.

Forrás: Shutterstock

Szociális háló nélkül nagyon nehéz felvenni a harcot ezzel az alattomos betegséggel. Érdemes ellátogatni egy pszichológushoz, ami akár ingyenesen is elérhető a településen, kerületekben található pszichiátriai gondozókban. Egy őszinte beszélgetés során kideríthető, hogy valóban depresszióról van-e szó, vagy esetleg csak átmeneti rosszkedvről.

A kezeletlen depresszió könnyen vezethet akár öngyilkossághoz is. Ebben a mentális állapotban a beteg nem képes reálisan mérlegelni a lehetőségeit, mindent negatívan lát, minden helyzet megoldhatatlannak tűnik, az elé kerülő gondok százszorosára nőnek a szemében, úgy érzi összeomlik körülötte minden. Ezekkel az érzésekkel és a testi tünetek kínzó magányával megbirkózni képtelen ember pedig nem akar mást, csak hogy végre vége legyen a szenvedésének. Igen, mivel a depresszió borzasztó szenvedést jelent.

Amennyiben valakin a depresszió tüneteit észleled, sose söpörd a szőnyeg alá, ne mondogasd neki, hogy gyenge, hogy lássa szépnek a világot, hogy szedje már össze magát, hogy nincs is oka panaszra, nála sokkal nehezebb helyzetben is élnek emberek. Ezzel nem segítesz, csak még mélyebbre taszítod. Helyette beszélgess vele, értő figyelemmel hallgasd, és támogasd abban, hogy szakszerű segítséget kérjen. Nem kell mindenkinek feltétlenül gyógyszer, van, akinek egy rövidebb, pszichológus vezette terápia is segít.

Nyitókép: Shutterstock