Kukába a racionalitással! Döntsön a szív!

Az emberek profik abban, hogy irracionális döntéseket hozzanak. A legtöbb felnőtt ennek ellenére mégis úgy gondolja: a tényeknek kell dönteniük, nem a szívnek! De valóban jó ez így? A tudomány szerint előny az irracionalitás.

Először is szögezzük le: nem az a racionális döntés, amit a fejünkben az érzelmeinkkel keverve azzá teszünk. Racionális döntés az, amit a tények és a logika alátámasztanak, olyan döntés, amit egy számítógépes robot módjára hozunk meg.

A robot nem kivételez, nem vesz számításba független tényezőket, és nem száll el az érzéseivel. Ez tök jól hangzik, nem? Akkor miért van az, hogy mégis jobb az irracionalitás?  

Először is, azért, mert mi nem vagyunk gépek! A legtöbb komoly döntésnél bár rengeteg befolyásoló tényezőt figyelembe vehetünk - és kalkulálhatunk velük -, de mindent úgy sem tudunk bevonni a képletbe. Ezért ilyenkor a döntéshozatalnál több emberi tényező is szerepet játszik; például az ösztöneink.

Bizony. Az ösztöneink abban is segítenek, hogy ne pazaroljuk az időnket felesleges túlgondolkodásra. Ezért van az, hogy az emberek nagy részének van egy jól bevált samponja, egy kedvenc ruhamárkája, kedvenc étterme. Mert ezzel időt spórolunk, és folyamatos biztonságérzetet ad, ha az ösztöneink segítenek a döntések meghozásában.

Gondolj csak bele! Ha minden alkalommal, amikor kifogyott a samponod, bemennél a drogériába, és elkezdenéd végigszaglászni flakonokat, megvizsgálnád a összetételeket, és elkezdenéd újra osztályozni a samponokat, mennyi időt vesztegetnél el az életedből csak samponcserélgetésre?

Forrás: Getty Images/iStockphoto/STUDIO GRAND OUEST/Studio Grand Ouest

Ezek után az emberi kapcsolatokban hozott döntések bonyolultságát már meg sem kell említenem, ugye?

Egyébként is tudunk biztosra kalkulálni?

Oké, ha úszol egyet a Dunában, biztosan vizes leszel. De az ettől komplikáltabb esetekben már nem lehetsz biztos a végkimenetelben. Éppen ezért, bár nincs baj a racionális alapokkal, nem mindig feltétlen szükségesek. Hiszen előfordulhat, hogy a legőrültebb lehetőség valósul meg, bármennyire is valószerűtlennek tűnt.

Szóval, akkor mit tegyünk?

A tudósok azt mondják, hogy nyugodtan hallgassunk az érzéseinkre! Az pedig különösen jó, ha ezek mellé még logikai érveket is fel tudunk sorakoztatni. Az érzéseinkre ugyanis szükség van. Hiszen alapvetően azért vagyunk képesek döntéseket meghozni, mert tudjuk, mi tesz minket boldoggá. Szóval maradj az arany középúton! Ne élj álomvilágban, de ne is akarj robot lenni!

Nyitókép: iStockphoto