Miért baj az, hogy mással fekszik le a párod?

"Megcsalt, ezért köztünk mindennek vége!" Sokszor lehet hallani ezt egy szakítás indokaként. Így határozottan, elvágólagosan kijelentve. De ez tényleg ennyire magától értetődő?

A megcsalás hatalmas bűn!

A hűség egy párkapcsolat egyik legfontosabb alappillére. Ez olyan kőbe vésett igazság, amit eszünkbe sem jut megkérdőjelezni. És amikor fény derül a félrelépésre, az olyan erős fájdalmat okozhat, hogy csak egyetlen dologra leszel képes: utálni a másikat. Ezért megpróbálsz minél előbb szabadulni a helyzettől, a kíntól - vagyis tőle.

Meg sem fordul a fejedben, hogy végiggondold: "Tulajdonképpen ennek az egésznek melyik része fáj nekem a legjobban?" Valójában miért is teszi ez egyből semmissé mindazt, ami eddig volt köztetek?  

Nem lehet egy kalap alá venni az összes variációt, ahogy valaki félreléphet. Mert nagy különbség lehet megcsalás és megcsalás közt - már ami az elkövetett bűn súlyát és következményeit illeti. Ezért érdemes a téged elárasztó erőteljes, negatív érzést alkotóelemeire szedni és megvizsgálni, hogy ezek közül mi is az, ami számodra fájdalmat okoz. És vajon van rá "gyógymód"?

Mert ha pár hónap után, a kapcsolat elején megy félre a "kedvesed", akkor valóban lehet, hogy egyszerűen csak szélnek kell ereszteni. Viszont ha több év, akár több gyerek után történik egy ilyen eset, akkor már nem olyan egyértelmű a helyzet. Át kell gondolni, hogy a nagy egészhez képest - amit a ti kapcsolatotok jelent - ennek az egy dolognak mekkora súlya van. És hogy tulajdonképpen mi motiválta őt, mennyire volt aljas?

Ugyanis nagy különbség lehet aközött, hogy valaki egyszer félrelépett, rendszeresen lefekszik másokkal, vagy egyenesen fix szeretőt tart. A bíróságon sem ugyanúgy büntetnek egy zsebtolvajt, mint egy fegyveres rablót - és ott is számít az előélet.  

Sőt, még azt is meg szokták kérdezni, hogy mi volt a tolvaj indítéka. Éhezett, vagy csak szeretett volna egy új iPhone-t?

Forrás: Shutterstock

Milyen gondolatok juthatnak eszedbe, ha megcsaltak?

1. Megszűnt a kizárólagosság közted és a párod között.

Hiszen normális esetben a szex egy olyan különleges egyesülés, ami csak kettőtök között jöhet létre. Ez a rész csak neked jár belőle, senki másnak. Ettől lesz több a párkapcsolat egy mély barátságnál. Mert vannak helyek, ahol csak te érintheted, te csókolhatod - csak neked van meg ez az előjogod. Ez teszi igazán különlegessé azt, ami köztetek van.

De tényleg ez az egyetlen dolog, ami többé teszi a kapcsolatotokat? Annyira fontos a szex, hogy csak ezen áll vagy bukik minden? Semmi mást nem tudsz mondani, ami miatt erősebben kötődsz hozzá, mint bárki máshoz

2. Márr nem szeret?

Ha mással is képes lefeküdni, akkor már biztos nem szeret. Vagy megunt, nem vagy elég jó neki. Emiatt már teljesen más helyre pozícionálod magad a kapcsolatotokban. Úgy érezheted: nem vagy értékes, már nem jelentesz neki annyit, mint régen. Akkor pedig mi értelme folytatni?

De ez csak egy feltételezés. Nem tudná valahogyan bizonyítani az érzéseit? És az nem fordulhat elő, hogy pont azért lépett félre, mert ő is azt érezte, hogy már nem szereted? Kérdezd meg tőle, ahelyett, hogy sötétben tapogatóznál!

3. Lehet, hogy már őt szereti?

Talán valami komoly dolog alakult ki a párod és a harmadik fél között, és ezért el fogod veszíteni. Előfordulhat, hogy ez nemcsak egy botlás volt, hanem azért feküdt le vele, mert vele akar lenni. Ha így van, el kell engedni.

De amíg csak magadban keresed a válaszokat, nem fog kiderülni az igazság.

4. Mi van, ha ő jobb az ágyban?

Talán nem elégedett a szexszel, csak eddig sohasem mondta? Azzal a másikkal jobban élvezi? És ha te nem tudod megadni neki azt, amire vágyik, akkor mindig máshol keresi majd a kielégülést?

De az is előfordulhat, hogy nem alapvetően a szexszel van a baj, hanem azzal, ahogy/amennyit mostanában közeledtek egymáshoz? Képtelenség ezen javítani?

Forrás: Shutterstock

5. Eltűnt a bizalom?

Kimondva, kimondatlanul szövetséget kötöttetek, amikor egy párrá váltatok. A bizalom ennek az alapja. Az, hogy tudod, nem fog átverni, kijátszani, csak úgy lelépni, és megcsalni sem... Ha ez a bizalom elvész, akkor felüti a fejét a kétkedés. Lehet, hogy újra megcsalna, vagy már többször meg is tette? Mennyire lehet bízni a szavában? Ha ezt az ígéretét sem tudta betartani, akkor az élet más területein sem lehet rá számítani?

De azért, mert valaki bliccel a metrón, még nem fog legközelebb bankot rabolni. Tehát nem biztos, hogy érdemes kompletten megbízhatatlannak minősíteni. A bizalom nehezen visszaszerezhető, de ha hajlandó tenni érte, akkor nem lehetetlen.

6. Mi mehetett tönkre a kapcsolatban?

Sok esetben nem a félrelépés a legnagyobb probléma, a hűtlenség már csak egy drasztikus következménye annak, hogy valami gáz van. Vagyis a kapcsolatotokkal vannak alapvető gondok.

De mi lehet az a pont, amin elcsúszott a kapcsolat? Csak ő hibázott? Te nem rontottál el semmit? Képesek lennétek ezeket közösen helyrehozni, és visszaterelni a kapcsolatot a normális medrébe? El kell fogadni, hogy nem mindig csak a hűtlen fél a hibás. De ez nem jelenti, hogy ő lenne az ártatlan, szerencsétlen áldozat. Semmilyen körülmény sem menti fel a tette következményei alól, de neked is át kell gondolnod, hogy mekkora volt a szereped ebben.

Hogyan tovább?

Akkor lehet csak logikusan mérlegelni, ha már tudod, hogy:

  • Neked mi esett leginkább rosszul?
  • Mennyire vagy vétkes?
  • A párodnak mi volt a motivációja?

És ezután azt is el kell döntened:

  • Ér annyit a kapcsolat, hogy rengeteg energiát öljetek a megjavításába?
  • Eddig kaptál tőle annyit, ami képes ellensúlyozni ezt a hibát?
  • Fel tudod-e dolgozni a hűtlenségnek azt az aspektusát, ami a legmélyebben hasított beléd?
  • Elhiszed róla, hogy képes lenne változni, javítani magán?

Mert ha a válasz igen, akkor lehet, hogy ez csak egy hatalmas pofon volt, ami után egy erősebb, őszintébb kötelék alakulhat ki köztetek. Ha viszont nem, akkor is tanulhatsz belőle, megismerheted a saját gyenge pontjaidat, és a következő kapcsolatodban jobban tudsz figyelni, hogy ne sodródjatok el idáig.

Nyitókép: Shutterstock