Ezek a megcsalás mozgatórugói

Félrelépés vagy megcsalás? Vajon ezek szinonim fogalmak, vagy esetleg van különbség hűtlenség és hűtlenség között?

Nem is feltétlenül olyan szempontból, hogy melyik nagyobb bűn, és nem is a megbocsáthatóság irányából megközelítve. Hanem motiváció és viselkedési forma szerint lehet-e kategorizálni a hűtlenkedőket? Esther Perel szexuál- és párkapcsolati terapeuta szerint lehet. Vagyis ő észrevette, hogy a párkapcsolatukból kikacsintgatóknak van egy nagyon is jól elhatárolható csoportja: a románcfüggők. 

Forrás: Shutterstock

Ők azok, akik bár tartós párkapcsolatban élnek, de folyton a "kezdeti izgalomra" vágynak. Eszük ágában sincs feladni a stabil alapokon nyugvó társas magánéletüket. De ennek ellenére - állításuk szerint - képtelenek lemondani a bimbódzó szerelem nyújtotta mámorító időszakról. Az elvarázsolt, izgalmakkal teli pillanatokról - pont azokról, amik egy idő után rendre kikopnak a hosszú távú kapcsolatokból.

Esther Perel szerint a jelenség megértéséhez először azt kell tisztáznunk, hogy a megcsalás érzelmi kérdés, forrása pedig a boldogtalanság. Minden más csak kifogás. Akkor is, ha a szex mennyiségét vagy minőségét kifogásolja a románcfüggő. Természetesen azt a szakértő is elismeri, hogy ez lehet befolyásoló tényező, de nem győzi hangsúlyozni, hogy a döntő faktor mindig a vágyódás.

Gondoljunk csak bele: mi tartja működésben egy friss kapcsolat gépezetét? A tudat, hogy tennem kell érte. Küzdenem kell azért, hogy megkapjam, elérjem, megszerezzem. Ez generálja a vágyat. És bizony, ideális esetben ennek így is kéne maradnia - évek múltán is. Ez lenne az a tűz, az a szikra, amit nem szabad(na) hagyni kihűlni.

Már ha nem csak elméletben tudjuk, hogy a társunk nem csak egy kiállítási tárgy, amit egyszer megszereztünk - aztán elvan ott a polcon is. Legfeljebb néha kicsit le kell porolni - értve ez alatt a heti egy kötelezően kivitelezett lepedőakrobatikát mellőző ki-be húzogatós játékot, meg a futtában megejtett "én is szeretlek, drágám"-okat.

De ne kárhoztassuk azokat, akik engedték kihűlni a vágyat! Hiszen a gyakorlatban ezer meg egy faktor van, ami játszi könnyedséggel vezet az ellaposodáshoz. És az unalomhoz, ami első számú rizikófaktor a hűtlenségnél.

Forrás: Shutterstock
Összegezve:
A románcfüggőt - legyen nő vagy férfi - az különbözteti meg a mezei félrelépőtől, hogy sorozatosan elbukik. Nem tart szeretőt, nem épít fel egy másik életet a már meglévő mellé. Szimplán csak képtelen a vadászösztönének kiélése nélkül élni. Még csak azt sem lehet a mentségükre felhozni, hogy szenvednének a társuk mellett. Nem. Egyszerűen csak új dolgokra, izgalomra vágynak. Amolyan modern kori Casanova-típusok (házas)társsal a hátuk mögött.

Mik a megcsalás tényezői?

Érzelem éhség

A megcsalások és a sorozatos megcsalások többsége is érzelmi alapokon nyugszik. Magyarán mondva, a közhiedelemmel ellentétben nem a szexhiány a legfőbb kiváltó ok. Egyébiránt az érzelmi alapokon történő félrelépés nemcsak nőknél, hanem férfiaknál is előkelő helyen szerepel. Ezt már csak azért is fontos hangsúlyozni, mert hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a férfiaknak vannak érzéseik.

A (Minőségi) szex hiánya

A szexhiány, mint olyan, természetesen nem elhanyagolható tényező. Viszont nemcsak az számít, hogy van-e, hanem az is, hogy milyen. Sőt, a legtöbb esetben "darabra" megvan a "kvóta", csak épp egyhangú, unalmas, és minden változatosságot nélkülöz. Ezt mondjuk, nem is annyira meglepő folyamat pár évnyi együttlét után.

Pénzügyi függőség

Az érzelmek és a szex után, bár nem kézenfekvő, de számottevő faktor a pénz. Az anyagi függőség, főleg férfiak esetében megcsalást vonhat magával. Egyszerűen, mert rosszul viselik, ha alulmaradnak a párjukkal szemben. Ilyen esetben a megcsalás egyfajta büntetés a társra nézve. Még ha ez nem is tudatosul a csalfa félben.

Nyitókép: Shutterstock