A másik hibáiba szeretünk bele, nem a jó tulajdonságaiba

A szerelem az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. Egyszer csak találkozunk egy emberrel, akit a legszebbnek látunk a világon - miközben mások ugyanezt az embert észre sem veszik. Szerintem oka van annak, hogy éppen ő, éppen akkor, és lehet, hogy egy idő múlva már éppen ő nem fog kelleni.

Két ember nem a puszta véletlen miatt vonzódik egymáshoz. De mi lehet ennek a hátterében? Hogy választunk, és egyáltalán beszélhetünk-e valódi választásról?

Egy előadáson hallottam, hogy egymás pszichopatológiájába szeretünk bele. Mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy nem véletlen az, hogy kihez vonzódunk, és az sem, hogy milyen életszakaszunkban éljük meg ezt az élményt. Nagyon leegyszerűsítve: azt választjuk, akinek a lelki sérülése megfog minket. (Bizony. A legtöbbünknek van ilyenünk - elvégre mindenkit emberek neveltek.)

Számtalan pszichológiai kísérlet igazolja, hogy tudattalanul is a hasonlóságokat keressük - szóval nemigaz az, hogy ellentétek vonzzák egymást. Erre a legtriviálisabb példa: ha valaki alkoholista szülő mellett nő fel, nagy eséllyel választ olyan párt, aki szintén valamilyen függőséggel küzd - szerencsejáték-, munka-, társfüggőség, és még sorolhatnám.  

Miért is történik ez?

Hiába látjuk be felnőtt fejjel, hogy a családi mintákat nem akarjuk továbbvinni, hogy nem volt jó, mégiscsak ezeket lesznek ismerősek. És ami ismerős, az biztonságot ad. Ezt tudom kezelni, ezt láttam, ebben szocializálódtam - ebben érzem otthon magam. Rettentő sok munka és tudatosság kell ahhoz, hogy ebből kitörjünk. 

Forrás: Shutterstock

Jellemzően akkor fog valaki megtetszeni, ha valamire ráismerek benne - tudattalanul. És ez nem a szép zöld szeme lesz, hanem valami belül. Valami, ami nekem ismerős. Például tegyük fel, hogy az apukád egy olyan apa volt, aki állandóan dolgozott, és szinte jelen sem volt a család életében - csak a pénzkereséssel volt elfoglalva, hogy mindent megadhasson a családnak. Te hiányoltad őt, mert sosem ért rá veled játszani, ezért megfogadod, hogy felnőtt nőként olyan férfit választasz, aki nem ezt teszi.

Milyen férfit fogsz választani nagy eséllyel? Aki aztán mégsem lesz otthon soha. Persze ezt előre nem tudod, de valószínűleg így lesz. Vagy még az is előfordulhat, hogy teljesen ellentétesen választasz, egy olyat, aki aztán tényleg folyton otthon ül, nincsenek barátai, és a származási családját is elhanyagolja.

Van kiút?

Igen, van kiút. Meg lehet találni az arany középutat. Mert van átmenet a macsó rosszfiú és a papucsférj, vagy a folyton távol lévő munkamániás és az állandóan otthonülő között. Létezik olyan, aki érdekes, izgalmas, önálló, de mégis megbízható. Akivel tudsz szárnyalni, aki mellett önmagad lehetsz.

Mi kell hozzá?

Először is: önismeret. Megismerem, ki vagyok, mi mozgat engem, mitől vagyok éppen az, aki vagyok, miért választottam eddig így vagy úgy. Másodszor: önszeretet és önelfogadás. Elfogadom és megtanulom szeretni azt, aki vagyok - a hibáimmal együtt. Mert ha őszintén elhiszem magamról, hogy megérdemlem a jót, akkor valóban meg is fogom kapni. Egy olyan férfi szerelmét is, aki szintén ismeri és szereti magát. (A kellő mértékben.) Amíg ez nincs, amíg bizonytalan vagyok, addig nem fogok olyat vonzani, aki rendben van magával. Mert észre sem fogjuk venni egymást.

Mint minden, ez is belőled indul ki: azt vonzod, aki tükröt tart neked, megmutatja azt, aki most vagy. És ha nem vagy boldog a jelenlegi párkapcsolatodban, akkor valami zavar van a rendszerben. Mindaddig, amíg nem tisztázod magadban ezeket, nem nézel tükörbe, nem látod meg a valódi motivációidat, addig azokat fogod vonzani, akik arra emlékeztetnek, aki most vagy - még ha ez nem is tetszik neked.

Mert ha nem vagy elégedett a pároddal, akkor tulajdonképpen magaddal nem vagy elégedett.
Mit lehet tenni? Természetesen önmagadon kell dolgoznod. Minden innen indul - a változás is itt indul el, a környezet pedig reagál rá. A többi pedig majd jön magától.

Nyitókép: Shutterstock