Apa nélkül felnőni: "A biztonságot vette el tőlem!"

Berki Krisztián tragikus halála, és a két hátrahagyott kislánya felébresztett bennem egy régóta eltemetett sebet: édesapám elvesztését. Csupán 6,5 éves voltam, amikor úgy döntött, nem akar tovább küzdeni a démonaival, s feladja. Felkötötte magát.

Leírhatatlan volt a fájdalmam, amikor anyám elmondta, mi történt. Leírhatatlan, mivel egyszerűen nem tudtam elképzelni az életet nélküle. A szüleinkre úgy tekintünk, mint a legbiztosabb pontokra, akik mindig ott vannak nekünk, ha örülünk, ha szomorúak vagyunk, ha vigaszra van szükségünk, ha bátorítás kell. Egyszerűen képtelen voltam felfogni, hogy többé nem fog belépni az ajtón, nem csinál nekem reggel kakaót, nem fog azonnal felébredni az éjszaka közepén, amikor rosszat álmodom.

Egy apa elvesztése nem csak fájdalommal járForrás: Shutterstock

Mint a lányok többsége, én is nagyon apás voltam. Mondhatni, ő volt az első férfi az életemben. Példakép, minta, akihez hasonlítanom kellett volna az összes férfit, aki belép az életembe. De nekem csupán egy emlék maradt, és az, hogy elhagyott.Akkoriban a pszichológus segítsége fel sem merült senkiben, így egyedül maradtam a gyászommal. Nem beszéltem róla, mert nem akartam mások fájdalmával szembesülni. Eltemettem magamban a szomorúságot és a haragot egyaránt. Ebben nagyon hasonlítottam apámra, hiszen ő is annyira jól elrejtette azt mások elől.

Csak később döbbentem rá, mekkora hiba volt ez a részemről. De kislányként, egyedül nem voltam képes szembenézni a gyásszal, a körülöttem lévők pedig mintha csak a sajátjukkal lettek volna elfoglalva. Hosszú éveken át nem vették észre, hogy a lelkem mélyén egy mérhetetlen nagy súly lakozik.

Irigyeltem az osztálytársaimat, mert volt apukájuk. Számtalanszor tettem fel magamnak a kérdést, hogy nekem miért nem lehet, mi rosszat tettem? Legbelül pedig végtelen dühöt éreztem, amit serdülőként szabadon is engedtem.  

Haragudtam anyámra, haragudtam az iskolára, a tanáraimra, az osztálytársaimra... de legfőképp magamra. Nem tiszteltem se az érzéseimet, se a testemet, és hamar rájöttem, hogy a bennem lakozó fájdalom jól tompítható alkohollal és drogokkal. Közben jött az önsértés, na meg a fiúk.

Apámból addigra nem maradt más, csak, hogy nem kellettem neki eléggé. Így ezt a mintát vittem át a párkapcsolataimba is. Aki kedves és megértő volt nem kellett, helyette azokat választottam, akik bántottak, és akik esetén kódolva volt az elhagyás.

Az évek pörögtek, én pedig időnként megengedtem magamnak, hogy felszínre hozzam a fájdalmamat:

  • nagyon félek egyedül a sötétben – Miért nincs itt apám, hogy elűzze a szörnyeket???
  • megint a párnába fojtom a könnyeimet – Miért nincs itt apám, hogy ne fájjon???
  • ez a fiú bántott engem! – Miért nincs itt apám, hogy megvédjen???
  • miért választok mindig rosszul? – Miért nincs itt apám, hogy beszélgessen velem???
  • egyedül kellett az oltár elé sétálnom – Miért nincs itt apám mellettem???
  • mindig is szeretett volna egy fiút, én szültem egyet – Miért nincs itt apám, hogy a karjába vegye???

Soha senkinek se beszéltem arról, hogy valójában mit is érzek apám halálával kapcsolatban. Igazán még magamnak sem. Egy fiatalon elhunyt apa a lánya számára nem csupán űrt hagy, de kihúzza alóla a talajt. Hogyan bízzon meg ezek után egy férfiban? Hogyan legyen jó önmagához? A biztonságot vette el tőlem apám, amit azóta ritkán és törékenyen tudok csak átélni.  

Az a sok fájdalom, harag és gyermeki kétségbeesés egyszerre zúdult rámForrás: Shutterstock

Igen, akkor kellett volna egy pszichológus, aki segített volna megélni a gyászt, aki velem lett volna, amíg képes vagyok elengedni az apámat. De erre egyetlen felnőtt se gondolt a környezetemben. Közel a negyvenhez vállaltam a szembenézést, egy terápiát, ami majdnem összeroppantott. Az a sok fájdalom, harag és gyermeki kétségbeesés egyszerre zúdult rám.

Nem mondom, hogy teljesen feldolgoztam. Nem is mondhatom, hiszen egy hír, ami arról szól, hogy egy kislány talált rá a halott apukájára annyira felzaklatott, hogy ki kellett magamból írnom.

„Kincső"