pszichológia kibeszélő hazugság gyereknevelés hazudozó
Volt már olyan szerelmed, akivel azért szakítottál, mert folyton becsapott, pedig egyébként esküdözött, hogy szeret? Ha igen, nyilván eleged lett egy idő után. Levontad a következtetést, hogy csak hülyít, majd továbbléptél.

És nem értetted, miért próbálkozik nálad újra és újra. Miért nem adja fel, ha egyszer nem szeret igazán? Ha pedig mégis szeret, miért vág át ismét, ha esélyt adsz neki? A válasz egyszerű: a "maga módján" tényleg szerelmes beléd. Csak épp egy rossz viselkedésmintát húz magával, fel sem ismerve, hogy tönkreteszi vele a kapcsolatotokat.

Miért?

Sok szülő bele sem gondol, hogyan vágja taccsra csemetéje jövőbeni szerelmi életét azzal, hogy már kicsi korától fogva tálcán kínálja a konfliktusok elkerüléseként/ kezeléseként a hazugságokat. Például, mikor anya azt mondja az ovis gyereknek: "Veszek neked még egy jégkását, de apának nem mondjuk meg, hogy kétszer kaptál, mert haragudna. Ez a mi közös kis titkunk marad."

Azt hihetnénk, nem nagy ügy, hiszen csak egy jégkásáról van szó. Pedig nem. Az ehhez hasonló apróságokkal vetjük el a "hazugság egyenlő megoldás" hozzáállás magját a gyermeki agyban.

Gondolj csak bele! Adott egy személy, aki az egyik legfontosabb a kicsi életében - apu, anyu vagy egy másik családtag. Szeretne valamit, amit ez a fontos személy nem helyesel. És akkor egy másik, szintén fontos rokon azt mondja: "Mi sem egyszerűbb! Megteheted, csak letagadjuk." Mit tanul ebből? "Nem von le semmit a szeretetemből apa felé, hogy becsapom - tehát attól, hogy szeretek valakit, hazudhatok neki." Kösz, anya!

Forrás: Shutterstock

Ha valaki ezt a hozzáállást neveli a csemetéjébe, ne csodálkozzon, ha tíz év múlva ártatlanul a szemébe néz, és letagadja a rossz jegyeket, a házibulit pedig késő estig elhúzódó szakkörként tálalja. Sőt, ami a rosszabb: talán élete szerelme is ezért fog a jövőben szakítani vele. Mert folyton hintába ülteti... Mondjuk, túlórát hazudik, miközben a haverokkal lóg, vagy lépten-nyomon csalja.

Mi a teendő, ha ilyen emberbe botlasz?

Nehéz ügy, ő ugyanis a te viselkedésedet nem érti. Gőze nincs, miért csinálsz akkora dolgot abból, ha kiderül egy-egy hamissága. Hiszen kicsi korában működött a dolog! A nagyinál éjfélkor fekhetett, csak nem volt szabad elmondani anyáéknak. Anya megvette a második jégkását, vagy apa hagyta vezetni a motort - csak a másik meg ne tudja.

Ha pedig kiderült egy-egy füllentés, nem tették ki a házból, és nem is adták örökbe - legfeljebb haragudtak kicsit. "Miért nem fogja fel, hogy ettől még szeretem? Mit drámázik ennyit?" - gondolja hát veled kapcsolatban felháborodva.

Ahhoz, hogy egy ilyen ember felismerje, hogy a hiba az ő készülékében van, többnyire szakember segítségére van szükség. Ha úgy érzed, ő életed szerelme, és hajlandó vagy sok-sok energiát, időt és küzdelmet fektetni a kapcsolatotokba, érdemes rábeszélned pszichológus felkeresésére, esetleg párterápiára.

De akár sikerül leküzdenetek a hazudozás démonait, akár nem, ne feledd: szülőként nagy a felelősséged abban, mennyire őszintén viselkedik majd a gyermeked a későbbi párkapcsolataiban. Ha kiskorában helyes megoldási kulcsokat adsz a kezébe, felnőttként is nagyobb eséllyel kezeli becsületesen és egyenesen a felmerülő konfliktusokat.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.