házasság kibeszélő nyitott kapcsolat
Sokáig a nyílt házasság fogalma, mint láthatatlan buborék szálldogált a világomban, s én mit sem sejtettem a létezéséről. Őszintén? Ismeretlen volt számomra a házasság megélésének ezen formája. Lévén, hogy számomra mennyire szent és sérthetetlen a házasság által kötött szövetség, változatlanul távol maradt tőlem.

Egy olyan valóságshowban találkoztam először a fogalom létezésével, ahol sztárpárok versengtek egymással. Itt vallotta be az egyik pár, hogy ők nyílt házasságban élnek egymással. Mindenki döbbenten nézett rájuk, hiszen mindenki vitathatatlannak tartotta, hogy ők alkotják a mezőny egyik legerősebb párját. Hogyan tudja két ember, akik rajongásig imádják egymást, a mindent túlélő erős házasságukba beilleszteni a nyitott házasság lazaságát, kötetlenségét?

A pár férfi tagja úgy fogalmazott, hogy annál többet nem lehet adni annak, akit a legjobban szeretsz, minthogy kalitka helyett szabadságot és szárnyakat adsz neki. Ezzel a gondolattal én is teljes vállszélességben egyetértek, de a szabad élet ezen verziójával sehogy sem tudok azonosulni. Ez így igen sarkos és lehet. hogy én nem vagyok kellően nyílt, de képtelen vagyok befogadni azt a gondolatot, hogy én vagy a párom ezzel meggyalázzuk kettőnk kapcsolatát. Félreértés ne essék, nem kívánom bírálni, hogy ez másoknak jó vagy sem, csupán a saját véleményem, a saját érzületemet szeretném itt kifejteni.

A hozott családi mintázataim is igen nagy hatással vannak arra, hogy ekképp gondolkodom. Az édesanyámék házasok voltak és már én is megfogantam, édesapám mégis akkor ment félre, mikor anyukám a 3. trimeszterben cipelt a szíve alatt.

Valahogy ez az áttétesen élt tapasztalás meghatározó a kapcsolatokról alkotott sajátos kézikönyvemben, így a férfi-nő szövetség számomra szent és sérthetetlen.

Forrás: Shutterstock

Egy másik meghatározó minta a nagyszüleim házassága, akik 53 évig véd- és dacszövetségben, mélységeket és magasságokat megélve kitartottak egymás mellett. Példaértékű számomra a kapcsolatuk és tudat alatt mindig olyan partnerre vágytam, akivel fel tudom építeni a megálmodott életemet. E kettő gondolatsík határozza meg elsősorban a párkapcsolatokról való gondolkodásomat, melynél nincs helye harmadik félnek semmilyen laza kötelékben.

A szabadságot úgy gondolom, hogy nyitott házasság nélkül is meg tudjuk adni partnerünknek. Ez is teljesen egyénre szabott, nemcsak a két egyén, hanem a kapcsolat egyedi jellegéből fakadóan is. Rengeteg beszélgetést és mély megértést igényel, hogy értsük a másik működését, határait, érzületét. Ha képesek vagyunk a másikra odafigyelni, korlátok nélkül boldoggá tenni, akkor nem fog a szabadság ezen fokára vágyni.

Előfordulhat a kapcsolat fent és lent kettőséből adódóan, hogy egy-egy mélypontnál meginog valami a szövetség erős mivoltából. Ilyenkor nem azon kell gondolkozni, hogy ki, vagy mi jöhet számításba, hanem még jobban egymásra kell fókuszálni.

A helyi boltos nő azt mondta nekem, hogy nagyon kell a másikat szeretni és kitartani mellette, ám ha mégis vége szakad a kapcsolatnak, akkor a két fél nem szerette egymást igazán.

Sokszor az ego elveszi a lényegről a figyelmet és elfelejtjük a másik iránt táplált mélyről fakadó szeretetünket. Mély elköteleződés és akarat kell a kapcsolat működéséhez, ami mindig kifizetődik. Az együtt töltött évek és a közösen szerzett, boldog pillanatok oltárán minden egyes pillanat megéri.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.