megértés kibeszélő empata kihasználás
Az empátia értékes üzemanyag lelkünk működéséhez, hiszen nélküle nem tudnánk emberi módon viszonyulni másokhoz.

Van, aki induláskor sokat tankolt belőle, van, aki kevesebbet, és olyanok is akadnak, akik komolyan túltolták a mennyiségét. Az utóbbiakat - egy most divatos kifejezéssel - empatáknak hívjuk. Íme, a két legjellemzőbb ismertetőjelük:

Képtelenek sokáig haragudni

Ha empata vagy, akkor soha nem vonszolod magaddal sokáig a haragot, a gyűlölködésre pedig képtelen vagy. Ez egy óriási ajándék. Hiszen bárhol, bárki bánt téged, hamar átlátod és megérted, a másik miért viselkedik úgy, ahogy. Tudod, hogy valójában nem téged akar bántani - hanem bárkit. Mert őt is bántották. Mert elkeseredett, kiégett, vagy mert kompenzál... Ezernyi oka lehet.

Amint pedig erre rájössz, rögvest mélyen átérzed, milyen rossz neki. Hogy valamiért boldogtalan, nem talált más kiutat a helyzetéből, és ezért csak kicsinyes áskálódásokban leli örömét. Vagy így szocializálták szegényt. Egy áldozatra pedig fölösleges (és lehetetlen is) haragudni - legalábbis egy empatának. Így hát nem is teszed. Ehelyett legalább ötször, tízszer, hússzor elnéző leszel a "támadóddal", és próbálsz rajta segíteni...

Forrás: Shutterstock

Tanács:

Ne ragadj bele olyan helyzetekbe, amik hosszú távon a károdra válnak! Muszáj húznod egy egészséges határt. Ettől még sajnálhatod azt, aki alattomosan viselkedik. Megbocsáthatsz neki, akár többször is - hátha valóban megérti, hogy egy ördögi körbe került, és megpróbál változtatni. De van egy pont, amin túl szét kell tárnod a kezedet, és belátni, hogy ha nem sikerül kizökkenteni a játszmáiból, akkor jobb elhagynod a játszóteret. Különben az áldozatává válsz, és tönkretesz...

Mindenki veled szeretné megbeszélni a problémáit

Az emberek többsége a bizalmába fogad. Mindent elmesélnek magukról, hiszen tudják, hogy sosem fogod továbbadni a titkaikat. Egy empata ugyanis sosem pletykás - hogyan is lehetne? Elég belegondolnia, milyen pocsék érzés kipletykálva lenni...

Tanács:

Szép, hogy egy átlagos napod minden állomásán lelki segélyt nyújtasz. Kívülről fújod a kolléganőd gyereknevelési problémáit, akárcsak az edzőtársaid szerelmi életét. Az esetek 80 százalékában fél kézzel takarítasz és főzöl, mert a másik kezedben lévő telefonon épp egy barátnőd zúdítja rád a munkahelyi sztorijait.

DE: megálljt kell parancsolnod a segítőkészségednek, ha valaki visszaél vele. Ha nem tiszteli a magánéletedet és az idődet, vagy ha követelőzővé válik. Ne hagyd, hogy mindenki akkor rántson elő, mikor csak kedve tartja, mert egy idő után kiégsz. Sokszor ez az oka annak, hogy egy empata átmenetileg antiszociálissá válik.

Te ismersz empatákat? Netán te is az vagy?

Szabadulj meg a piócáktól!


Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.