introvertált extrovertált személyiségtípus
Miközben a világ arról vitatkozik, hogy vajon az introvertált vagy extrovertált személyiségtípusnak könnyebb-e az életben, csendesen mosolygok: én ambivertált vagyok, vagyis nekem mindkét világból kijut.

Mit mondok én?

A többség azt hiszi, extrovertált alkat vagyok, mivel szeretek társaságba járni, gyakran vagyok hangadó, és az sem okoz gondot, ha több száz ember előtt kell beszédet mondanom: perverz módon élvezem az ilyesmit, inspirál. Azt viszont kevesen tudják, hogy hiába csevegek el bárkivel, bármiről egy nagyobb társaságban, de ha nem érdekel a téma, akár órákra is csendbe burkolózom. Fárasztanak az udvariassági körök, a felszínes csevej.

Szórakozni sem tudok megállás nélkül, mert elfáradok agyilag, ha több napon át kell pörögni. Akármilyen jó buli is volt, utána két nap pihenőre van szükségem. Különös elegye ez az élénk társasági életnek és a csendes egyedüllétnek.

A barátaim sokszor nem is értik: ha ma remekül éreztük magunkat együtt, másnap miért kuksolnék inkább egymagamban szöszmötölve? Márpedig nekem erre van szükségem ahhoz, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott maradjak.

Persze fontosak számomra a barátok, de visszatekintve azt látom, hogy szinte soha nem én kezdeményeztem a kapcsolatot. Mindegy, hogy gyerekkori vagy felnőttkori barátságról van szó, mindig a másik szólított meg, írt rám, vagy kérte el a számomat. Annyira nem vagyok kezdeményező alkat, hogyha rajtam múlna, egyetlen barátom sem lenne.

Szégyenszemre még a munkához is így állok: többen kerestek meg engem együttműködés reményében, mint ahány álláshirdetésre én jelentkeztem pályafutásom során, pedig nem vagyok a szakmám zsenije.

Ha nem tudok egyedül lenni önmagammal és a gondolataimmal, fáradtnak és enerváltnak érzem magam. Ugyanakkor valahányszor, napok telnek el társaság nélkül, már magamban beszélek, mint egy őrült. És abban a reményben megyek el a boltig, hogy összefutok egy ismerőssel, akivel dumálunk egy jót.

Forrás: Shutterstock

És mit mondanak a tudósok?


A tudósok szerint főként az agy dopamin ellátásától függ, hogy az ember hol helyezkedik el az intro-extro skálán. Ez a vegyület sokoldalú szerepet tölt be a szervezetünkben, többek között a jókedv kialakulásában is részt vesz.

Viszont az egyénenként változó, hogy kinél milyen mértékben van jelen:

 • Ha valakinek alapból magas a dopamin szintje, akkor jó eséllyel kerülni fogja a túl erős ingereket, és ezért introvertált lesz.
 • Akik viszont alacsonyabb szinttel rendelkeznek, azok elunják magukat a külvilág erős ingerei nélkül, ezért ők az extrovertáltságra válnak hajlamossá.
 • Az ambivertált ember esetében ingadozó a dopamin ellátottság, illetve túl magas és túl alacsony szint sem áll be, ezért helyzettől függ, hogy az illetőnek éppen melyik énje dominál.

Ha az alábbi jellemzők többsége igaz rád, jó eséllyel te is ambivertált vagy:

 1. Szívesen dolgozol egy projekten egyedül, de az sem okoz gondot, ha másokkal kell együttműködnöd.
 2. Nem esik nehezedre társaságban lenni, de elfáradsz, ha túl sokat kell emberek között töltened.
 3. Élvezed, ha te állsz a figyelem központjában, de zavar, ha ez sokáig tart.
 4. Vannak, akik úgy vélik, mindig te vagy a hangadó, mások szerint viszont csendes alkat vagy.
 5. Nem kell mindig úton lenned ahhoz, hogy jó kedved legyen, de ha túl sokat vagy egy helyben, akkor bezárva érzed magad.
 6. Könnyen belefeledkezel egy szenvedélyes, izgalmas beszélgetésbe, de ugyanígy lefoglalnak a saját gondolataid is.
 7. Ha kell, képes vagy felszínes beszélgetésekre is, de untatnak, és durván lefáradsz tőlük.
 8. Megbízol az idegenekben, de előfordul, hogy szkeptikus és távolságtartó vagy.
 9. Ha napokig egyedül vagy, bezárva érzed magad, azonban ha sokan látogatnak, túltelítődsz az ingerekkel, és csak egy kis magányra vágysz végre.
 10. Ha szóba kerülnek a személyiségtípusok, ismerőseid gyakran vitatkoznak arról, hogy valójában extrovertált vagy introvertált vagy-e...

Magadra ismertél a pontokban? Melyek igazad rád?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.