Miért tekintenek a férfiak feladatként a szexre?

Egyszer egy pasi azt mondta nekem, hogy én vagyok az első nő az életében, akinek nem akar szexuálisan megfelelni. Akkor még nem tudtam, hogy ez egy pozitív kijelentés, hiszen azt gondoltam, hogy aki nem akar nekem megfelelni, annak valószínűleg nem vagyok fontos.

Azóta számos beszélgetésen vagyok túl ezzel kapcsolatban, és már tudom, hogy ez a legnagyobb bók, amit kaphattam, ugyanis a többi csajnak sem jókedvében akart megfelelni, hanem azért, mert sosem kapott elismerést, sosem fogadták el őt úgy, ahogy van.

Hogyan lesz a szexből kényszer?

A férfiaknak eleve sokkal terheltebb a szexuális életük, mint a nőknek, mert nekik kell mindig mindent elkezdeni, nekik kell először bátorságot és önbizalmat gyűjteni, nekik kell lehengerlőnek és brutálisan szexinek lenni, ha akarnak valamit az ellenkező nemtől. Ráadásul a "jó pasi vagyok és tudok is róla" attitűd még könnyebben sérül, ha az illető érzéseket is táplál az aktuális csajjal szemben, és nem csak egy meleg helyre vágyik, ahol egy fokkal jobb, mint egyedül a szabad ég alatt.

Tehát az életüknek azon része, aminek elvileg a felszabadultságról és a kölcsönös örömszerzésről kéne szólnia, tele van elvárással, és egy csomó olyan tényezővel, amit nekik KELL áthidalni.

Ennek pedig az az egyik oka, hogy a nők belebújtak az álszemérmesség biztonságos álruhájába, és úgy tesznek, mintha ők nem is igényelnék annyira a rendszeres, minőségi nemi életet. Ezzel le is dobják magukról a kezdeményezéssel és az irányítással járó felelősségét, hiszen aki nem akar szexelni, annak kezdeményezni sem kell. Ergo szerencsétlen pasinak kell minden alkalommal megtenni az első lépést, mert kettejük közül ő az, aki nem tagadja le az igényeit.

Persze ekkor még arról nem beszéltünk, hogy a nőknek teljesítmény terén is vannak elvárásaik. Egy aktus sose legyen túl hosszú, de túl rövid sem, a férfi ne legyen túl önző, de azért mutassa meg, mennyire macsó, stb. Ezeket az elvárásokat a hölgyek többsége soha nem mondja ki egyenesen, de a finom utalgatásokból, elégedetlen sóhajokból és tekintetekből nem olyan nehéz következtetni a lényegre. A pasik ezekkel nagyon is tisztában vannak, ahogy azzal is, hogy nem fogják őket férfiként tisztelni, ha ezeket az "alapvetéseket" nem tudják megugrani.

Forrás: Shutterstock

Ha valaki éveken keresztül ezzel találja szemben magát, akkor nem meglepő, ha 30 éves korára már tele van mindenféle szexuális komplexussal és megfelelési kényszerrel, amit talán nem is tud magának ilyen tűpontosan megfogalmazni. Az igazán veszélyes szakasz pedig még csak ezután következik, hiszen ilyenkor 3 lehetőség közül választhat:

  • Hagyja, hogy még lejjebb csússzon az önbizalmi létrán, tehát nem csinál semmit.
  • Leszokik az érzelmi kötődésről, hiszen ha nem szeret senkit, akkor megfelelni sem akar senkinek.
  • Megszabadítja magát az ártalmas kapcsolatoktól és inkább a sérelmei feldolgozásával foglalkozik.

Mondanom sem kell, hogy az utóbbi opciót csak nagyon kevesen választják. Az első két lehetőség sokkal jellemzőbb, de főleg a második, mert az biztonságosnak tűnik. Hiszen az mindannyiunkra igaz, hogy ha nem táplálunk érzelmeket egymás iránt, akkor sokkal kevésbé - vagy egyáltalán nem - akarunk megfelelni, vagyis természetesebben tudunk viselkedni anélkül, hogy közben félnénk a következményektől. Ha nem érzünk semmit, akkor párkapcsolatot sem akarunk, vagyis nyugodtan szállhatunk virágról-virágra az újabb elismerésért. Ez pedig óriási csapda lehet, mert ebből a vattával kibélelt, legkevésbé sem valóságos életből előfordulhat, hogy nem akarunk kiugrani a valóságba, mert akkor szembesülni kéne azzal, hogy érzelmekre, kötődésre, igenis szükség van, a család sem egy ördögtől való dolog, ezekhez azonban fel kell nőni, és az bizony fájdalmas folyamat.

A férfi is ember, testtel és lélekkel!

El kell mondanom, hogy a fentebb leírt gondolatmenet nem igaz mindenkire, és nem arra akarok kilyukadni, hogy minden férfi egy fehér lepedőbe csomagolt ártatlan angyalka. De az a véleményem, hogy sokkal többet beszélünk a nők szexualitását övező sérülési lehetőségekről, ezáltal az őket körülvevő veszélyekről több tudással rendelkezünk. Pedig egy férfi sem több, erősebb vagy keményebb ilyen téren, tehát ugyanazokkal a szabályokkal kellene számolni.

Amikor éppen arra gondolsz, hogy mennyire nyomasztanak azok a szexuális elvárások, amiket a nőkkel szemben támaszt a világ, akkor jusson eszedbe, hogy ugyanez a pároddal is megtörténhet.    

Neki is szüksége van rá, hogy szeresd, és ne csak azt, ahogy az autót vezeti, ahogy a céget irányítja, vagy ahogy a fát vágja a kertben. Szüksége van rá, hogy te legyél neki az a biztonságos sziget, ahol testileg-lelkileg meztelenre vetkőzhet, ahol elvárások és kényszerek nélkül időzhet, ahol elfogadás és megértés várja. Neki is szüksége van arra, hogy időnként gyenge lehessen, ő is számtalan dologtól fél az életben, és azért választott téged, mert bízik abban, hogy meg tudod őt óvni a félelmeitől - vagy legalábbis erőt adni ahhoz, hogy szembenézzen velük. Lehetsz bármilyen jó szakács, tarthatod bármilyen szépen a közös otthont, ha a legintimebb pillanatokban csak minősítesz, és csak kapni akarsz 0 befektetéssel, akkor akár egy életre tönkreteheted a másik szexuális életét - és ez természetesen mindenkire vonatkozik, nemtől függetlenül.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

 Nyitókép: Shutterstock