Tudtad? Az olvasásnak gyógyító ereje van!

Gyerekkorom óta fontos számomra az olvasás. Életem során nem egyszer fordult elő velem, hogy könyvek segítettek átvészelni egy-egy nehéz időszakot.

Választ kaptam belőlük a kérdéseimre, vagy megnyugtatott a tudat, hogy mások is voltak már hozzám hasonló helyzetben, és mindent át lehet vészelni. Ez mindig segít. Aztán megtudtam, hogy létezik olyan, hogy irodalomterápia (biblioterápia) - vagyis a könyvek tényleg gyógyítanak.

Mi az az irodalomterápia (biblioterápia)?

Nem más, mint válogatott olvasmányok felhasználása pszichológiai problémák kezelésére, egyfajta segítség a személyes problémák megoldásában. A történetmesélés mindig jelen volt az emberek életében, például a hindu orvoslásban is használták már a mesék gyógyító erejét. Az irodalomterápia módszerét betegek kezelésére a XIX. században kezdték használni zárt osztályokon és pszichiátriai intézményekben.

Hogy működik?

Egy-egy olvasmány segítséget nyújthat abban, hogy külső szemszögből láthassuk a problémáinkat, példát vagy épp ellenpéldát ismerjünk meg rá. A könyvek kimozdítják a reménytelenségből az olvasót. A szépirodalmi művek emberi problémákat fogalmaznak meg, és azok olvasása, valamint megbeszélése csoportos formában lehetőséget biztosít arra, hogy feldolgozzuk a személyes nehézségeinket. Továbbá pozitív fejlődést eredményez.

Egy-egy irodalomterápiás csoport általában egy konkrét téma köré szerveződik - például: párkapcsolati problémák, nőiség megélése, önfejlesztés stb.-, így jó eséllyel olyan emberekkel találkozol a csoportban, akik hozzád hasonló élethelyzetben vannak.

Forrás: Shutterstock

Ez már önmagában is segít, hiszen ha azt érezzük, nem vagyunk egyedül, az mindig javít a helyzetünkön - ezért olyan hatékony a csoportos forma. Ezenfelül az irányított olvasás, a művek közös megbeszélése - felmerülő érzelmek, gondolatok, emlékek megfogalmazása - során valóban képesek vagyunk gyógyulni.

De még, ha nem is veszel részt ilyen terápián, az olvasás, akkor is gyógyíthat, ha a megfelelő időben találkozol a megfelelő könyvvel, vagy egy verssel. Mert, ha mások megfogalmazzák azokat a gondolatokat, amik benned vannak -, de te esetleg nem tudod őket kifejezni -, érezheted úgy, hogy katartikus élményben van részed. Én kaptam már megerősítést, választ, támaszt és gyógyírt is egy-egy műtől, és ezeket nem feltétlenül csak szépirodalomban találtam meg.

Pusztán azzal, hogy találkoztam egy-egy olyan történettel, amiben magamra ismertem, máris megerősítést kaptam: amit érzek, az valódi - és mások is felálltak már hasonló helyzetből. Nem ismertem az írót, de azzal, hogy megbizonyosodtam, járt már hasonló cipőben, úgy éreztem, nem vagyok egyedül a problémámmal, mert legalább egy ember már átélt hasonlót. Szóval egyszerűen csak olvass! Rengeteg helyen lehet már szuper ajánlásokat kapni ehhez. Mert bármit is olvasol, az biztos, hogy több leszel általa.

Forrás: Shutterstock
Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek