Egy coach sem fogja megoldani helyetted az életed!

Mindig is sokat foglalkoztam önismerettel és önfejlesztéssel - többek között ezért is lettem coach. Küldetésemnek tekintem, hogy minél több ember vegye kézbe az életét, legyen tudatosabb, hagyja abba a panaszkodást és változtasson.

Egyre többször látom azonban, hogy sok olyan segítő van, aki könnyű boldogságot ígér: menj el hozzá, és máris megváltozik az életed, találsz új munkát, csodálatos szerelmet pár héten belül. Azt gondolom, hogy ez azért nem így működik. Igen, a változtatás eredményt szül. Igen, a te kezedben van az irányítás. De nem megy könnyen! A jelenlegi helyzeted sem pár hét alatt alakult ki, így a változás is időt fog igénybe venni.

Én nem ígérem az ügyfeleimnek, hogy pár alkalom nálam, és minden csodálatos lesz. Sőt, azt sem, hogy ez rajtam múlik, mert nem: mindig minden azon múlik, akinek a helyzetéről beszélünk. A te életedet csak te tudod rendbe tenni. Persze szabad (sőt, melegen ajánlott) segítséget kérni - de nem attól lesz jobb az életed, hogy elmész egy segítőhöz/tanfolyamra.

Attól lesz jobb, hogy ezáltal meglátsz sok fontos dolgot, elemzed magad, kitalálod az új irányt és elkezded megvalósítani. Lépésről lépésre. Apránként. Kudarcokkal tarkítva - mert nagyon ritkán sikerül minden elsőre, de ettől még pontosan így jó, mert azokból is tanulunk.

Az életünk sosem lineáris, hogy elindulunk valami felé, és szépen menetelünk. Vannak megtorpanások, visszafordulások, zsákutcák. Ezek mind fontos állomásai a fejlődésnek. És sosem mondhatod azt, hogy én már mindent elértem, nincs szükségem több fejlődésre. Mert lesznek újabb kanyarok, pofonok, amikből fel kell állni.

Forrás: Shutterstock

Szóval, ne hidd el, ha valaki azt ígéri, pár alkalom, és rendbe jön minden! Ez kemény munka. Kockás hasad sem lesz, ha elmész kétszer edzeni: hónapokig kell rendszeresen járnod, hogy az izmaid fejlődjenek. Miért lenne ez másképp a gondolataiddal? Ha eddig tele voltál korlátozó hitrendszerekkel, gondolatokkal, ez nem fog változni egy-két beszélgetés hatására.

Sok beszélgetés, sok újraírás kell ahhoz, hogy a régi mintákat megváltoztasd és ne azok kapcsoljanak be automatikusan. Ez ugyanúgy egy edzés, csak itt nem a külsődön dolgozol, hanem a belsődön. Szóval, ne dőlj be a turbó változásoknak! Az igazi, mély változáshoz idő kell. Viszont a jó hír, hogy ez tartós is lesz.

Elhiszem, hogy jobb lenne, ha minden varázsütésre változna, lehetőleg anélkül, hogy a kisujjunkat is mozdítanánk, ám sajnos nem ez a realitás. De ne felejtsd el: mindig te döntöd el, elindulsz-e az úton, és ha igen, végigmész-e rajta - akkor is, ha nehéz. Az a fontos, hogy ne hibáztass senkit (magadon kívül), ha te nem teszel meg mindent a saját boldogulásodért. Ha viszont képes vagy tenni érte, akkor egy coach segíthet elindulni az úton, és támogathat a változásban.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek