könyv megoldás gyógyítás problémák olvasás Fehérvári Varga Judit
Gyerekkorom óta fontos számomra az olvasás. Életem során nem egyszer fordult elő velem, hogy könyvek segítettek átvészelni egy-egy nehéz időszakot.

Választ kaptam belőlük a kérdéseimre, vagy megnyugtatott a tudat, hogy mások is voltak már hozzám hasonló helyzetben, és mindent át lehet vészelni. Ez mindig segít. Aztán megtudtam, hogy létezik olyan, hogy irodalomterápia (biblioterápia) - vagyis a könyvek tényleg gyógyítanak.

Mi az az irodalomterápia (biblioterápia)?

Nem más, mint válogatott olvasmányok felhasználása pszichológiai problémák kezelésére, egyfajta segítség a személyes problémák megoldásában. A történetmesélés mindig jelen volt az emberek életében, például a hindu orvoslásban is használták már a mesék gyógyító erejét. Az irodalomterápia módszerét betegek kezelésére a XIX. században kezdték használni zárt osztályokon és pszichiátriai intézményekben.

Hogy működik?

Egy-egy olvasmány segítséget nyújthat abban, hogy külső szemszögből láthassuk a problémáinkat, példát vagy épp ellenpéldát ismerjünk meg rá. A könyvek kimozdítják a reménytelenségből az olvasót. A szépirodalmi művek emberi problémákat fogalmaznak meg, és azok olvasása, valamint megbeszélése csoportos formában lehetőséget biztosít arra, hogy feldolgozzuk a személyes nehézségeinket. Továbbá pozitív fejlődést eredményez.

Egy-egy irodalomterápiás csoport általában egy konkrét téma köré szerveződik - például: párkapcsolati problémák, nőiség megélése, önfejlesztés stb.-, így jó eséllyel olyan emberekkel találkozol a csoportban, akik hozzád hasonló élethelyzetben vannak.

Forrás: Shutterstock

Ez már önmagában is segít, hiszen ha azt érezzük, nem vagyunk egyedül, az mindig javít a helyzetünkön - ezért olyan hatékony a csoportos forma. Ezenfelül az irányított olvasás, a művek közös megbeszélése - felmerülő érzelmek, gondolatok, emlékek megfogalmazása - során valóban képesek vagyunk gyógyulni.

De még, ha nem is veszel részt ilyen terápián, az olvasás, akkor is gyógyíthat, ha a megfelelő időben találkozol a megfelelő könyvvel, vagy egy verssel. Mert, ha mások megfogalmazzák azokat a gondolatokat, amik benned vannak -, de te esetleg nem tudod őket kifejezni -, érezheted úgy, hogy katartikus élményben van részed. Én kaptam már megerősítést, választ, támaszt és gyógyírt is egy-egy műtől, és ezeket nem feltétlenül csak szépirodalomban találtam meg.

Pusztán azzal, hogy találkoztam egy-egy olyan történettel, amiben magamra ismertem, máris megerősítést kaptam: amit érzek, az valódi - és mások is felálltak már hasonló helyzetből. Nem ismertem az írót, de azzal, hogy megbizonyosodtam, járt már hasonló cipőben, úgy éreztem, nem vagyok egyedül a problémámmal, mert legalább egy ember már átélt hasonlót. Szóval egyszerűen csak olvass! Rengeteg helyen lehet már szuper ajánlásokat kapni ehhez. Mert bármit is olvasol, az biztos, hogy több leszel általa.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.