Oltásellenes vagy? Legalább mások gyerekeire legyél tekintettel!

Évek óta döbbentem figyelem az oltásellenes mozgalmat - vagy nevezzük inkább tébolynak a jelenséget... Világszerte százezrek - ha nem milliók - komolyan úgy gondolják, hogy a vakcinák autizmust okozhatnak, de vannak ennél meredekebb válfajai is a jelenségnek.

Sokan egyenesen odáig merészkednek, hogy az oltások valamiféle globális összeesküvés eszközei - és az ún. "háttérhatalom" így juttat mindenféle mérgeket az emberekbe, hogy könnyebb legyen az irányításuk. A szörnyű pedig az, hogy a közösségi média kiváló terep a hülyeségek terjesztésére. Számtalan olyan cikket, bejegyzést és kommentet lehet olvasni, amit "szakértők" fogalmaznak meg a témában, és akik olyan tanácsokat adnak a többieknek: "Nem kell a védőoltás, csak ügyelni kell a higiéniára."

Mélyen szomorú, egyenesen elkeserítő dologról van szó. A betegségek megelőzésére szolgáló oltások az orvostudomány és a biológia legfontosabb vívmányai közé tartoznak, jobb középiskolákban tanítják is, hogy mi a mögöttes logika.

Kevesen tudják azonban, hogy az első oltást kidolgozó Edward Jenner bár ellentmondásos, mégis korszakalkotó munkát végzett azért, hogy milliók, sőt, százmilliók életét mentse meg. Az 1700-as évek himlőjárványa idején megfigyelte, hogy azok a parasztok, akik sokat dolgoznak tehenekkel, nem betegszenek meg, ebből jutott arra a következtetésre, hogy ha az adott vírussal - vagy annak egy változatával - kis mennyiségben találkozik a szervezet, akkor esélyt kap a felkészülésre, a védekezésre.

Forrás: Shutterstock

A tehenekkel dolgozók ugyanis gyakran fertőződtek meg a tehénhimlővel, így amikor elérte őket a himlőjárvány, már készen állt az immunrendszerük arra, hogy szembeszálljon a vírussal. A tehenek tőgyéről bőrkaparékot vett, majd a kísérleti alanyai (többnyire fiatal fiúk) vállába dörzsölte, miután felsértette a bőrt.

Sajnos sok alanya belehalt a kísérletsorozatba, mégis eljutott az "oltás" módszeréig, igazolást nyert az elmélete. A pontos biológiai hátteret, az immunrendszert felépítő antitestek működését csak bő kétszáz évvel később értették meg a tudósok, Jenner így is elévülhetetlen érdemeket szerzett az orvostudományban. Munkájából származik a vakcina szó is, hiszen a vacca latinul tehenet jelent.

Hogy hogyan jutottunk el az oltásellenességhez abban a korban, amiben már nem csupán az immunrendszer működésének mély részleteit értik a tudósok, hanem már a DNS szerkesztésére is képesek, rejtély. Az mindenesetre biztos, hogy az oltásellenes szülők nem csupán a saját gyerekeiket sodorják komoly veszélybe. Világszerte törnek ki oltásellenes közösségekben olyan járványok, amik könnyedén megelőzhetőek lennének - ezzel közvetlen életveszélybe sodorva gyerekek százait, ezreit.

Az oltások semmilyen veszélyt nem hordoznak, nem lesz tőlük autista a gyerek, nem fogják a gyíkemberek manipulálni a gondolataikat, nem változnak zombivá sem! Fogadjuk el a tudomány értékét, hallgassunk az orvosra, legyünk tekintettel a saját és mások gyerekeinek egészségére!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek