öngyilkosság megelőzés figyelés profil Barok Eszter közösségi média
A brit Northumbria Egyetem hallgatói adatainak elemzésével harcol az öngyilkosság ellen, aminek hamarosan az is részévé válik, hogy egy algoritmus pásztázza az erre engedélyt adó fiatalok közösségi médiás profiljait.

Így időben segítséget kaphatnak azok, akiken eluralkodnak a sötét gondolatok. Mit szólnál hozzá, ha az iskolád - munkahelyed - ilyen szigorú vizsgálat alá vetné az általad megosztott tartalmakat? Első hallásra hátborzongató, még ha az egyetem hangsúlyozza is, hogy csak azok kerülnek a programba, akik önként jelentkeznek, és hogy az adatokat nem szolgáltatják ki harmadik félnek.

Akkor most tegyük fel másképp a kérdést: mit éreznél, ha egy számodra fontos ember, akit nagyon szeretsz, kárt tenne önmagában, miközben lehetőség lett volna arra, hogy megelőzzék a tragédiát? Ugye, így már egészen más szemmel nézed ezt a kezdeményezést...?

Magyarország évek óta az öngyilkossági világranglista ötödik helyén áll: évente kb. 1600-1700 ember öli meg magát hazánkban, ami a teljes lakossághoz viszonyítva elképesztően magas szám. Az Alapítvány az Öngyilkosság Ellen a témával kapcsolatos párbeszéd elindításához fontosnak tartja eloszlatni a leggyakoribb tévhiteket.

Az egyik ilyen, hogy "azok, akik beszélnek az öngyilkosságról, úgysem teszik meg" - vagyis fölösleges a nyilvános kirohanások miatt aggódni. Az alapítvány információs füzete szerint ugyanakkor majdnem mindenki, aki maga ellen fordul, ezt megelőzően figyelmeztető jeleket ad. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden borús komment komoly öngyilkossági szándékot rejt, de mindenképp figyelni kell azokra, akik olyasmiket írnak ki a közösségi fórumokon, hogy "Jövőre én már nem leszek!" vagy "Most megyek, ölelek mindenkit, akit szerettem..."

A másik leggyakoribb tévhit a SAVE - Suicide Awareness Voices of Education szerint - amelynek irányelve alapján a hazai alapítvány is működik -, hogy "ha valaki egyszer eldöntötte, hogy megöli magát, akkor semmi sem fogja ebben megakadályozni".

Forrás: Shutterstock

A szakemberek szerint még a súlyosan depressziós betegek is a legutolsó pillanatig ingadoznak az élni és meghalni akarás között. Még ennél is döbbenetesebb tény, hogy a legtöbb öngyilkos nem akarja a halált, hanem egyszerűen a pillanatnyi, elviselhetetlennek tűnő fájdalomból keresi a kiutat. Ha abban a pillanatban valami vagy valaki segít neki átbillenni a kritikus ponton, az öngyilkosság elkerülhető.

Tévedés az is, hogy aki ilyesmit tervez, az nem fogadja el a segítséget, tehát előbb-utóbb "úgyis" megöli magát. A SAVE rámutat, hogy felmérések szerint az öngyilkosságot elkövetők több, mint fele orvosi segítséget kér a tettét megelőző hat hónap során.

Nagyon sokan terápiás kezelés alatt állnak és igen gyakran már szép eredményeket mutatnak fel a gyógyulás felé vezető úton, amikor egy váratlan esemény összetöri, traumatizálja őket, és az adott élethelyzetben nem látnak más kiutat. Ha az adott pillanatban sikerül megakadályozni a tragédiát, a páciens idővel - szakmai segítséggel - teljesen felépülhet a depresszióból.

Összességében véve tehát hiába tűnhet első hallásra adatvédelmi szempontból aggályosnak, gyakorlati szempontból pedig fölöslegesnek a Northumbria Egyetem korai riasztási rendszere, ha egyetlen életet is sikerül így megmenteni, már érdemes elindítani a programot. Ha a rendszer működőképesnek bizonyul, idővel Nagy-Britannia - és akár az egész világ - más intézményeiben is bevezetésre kerülhet hasonló kezdeményezés, sok ezer életet megmentve ezzel.

Lelkisegély Szolgálat elérhetőségei:

Ingyenesen elérhető zöld szám mobilról és a legtöbb szolgáltatótól: 137-37

Normál díjas vonal: +36 1 329 33 80

SKYPE mindennap 18-23 óráig: "segelyvonal"

Chat: http://chat.hatter.hu, hétfőn és szerdán 18-23 óráig

Email: lelkisegely@hatter.hu

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.