harmadik világ nők csiklócsonkítás barbárság csonkítás csikló hagyomány Barok Eszter
"Kilenc éves voltam, az anyám beültetett az autóba, és azt mondta, van valami a testemen, ami mocskos, és ettől most megszabadulunk" - emlékszik a történtekre Jane, aki nem Afrikában, hanem az Egyesült Államokban esett át a brutális beavatkozáson.

Az UNICEF szerint 2016-ban kb. 200 millió nő élte át a brutalitást a világ 30 országában, és igen: fejlett, nyugati országokban is.

Nem, nem csak a harmadik világban él a gyakorlat!

A női nemi szerv megcsonkítása 30 országban élő gyakorlat, dacára a tiltásnak: 27 afrikai ország mellett Indonéziában, Kurdisztán iraki részén és Jemenben is kénytelenek elszenvedni a kegyetlenséget a 6 és 11 év közötti lányok. Sőt, a nyugati klinikákon igen gyakran már csecsemőkorban sor kerül rá.

"Sosem beszéltünk róla, azután sem, hogy megtörtént, ez nálunk amolyan tabu" - nyilatkozta a Vice News-nak név és arc nélkül a túlélő, akit egy texasi klinikán fosztottak meg női nemi szervének egy részétől. Noha 1996 óta törvény tiltja Amerikában a beavatkozást, még mindig hallani hasonló esetekről: nemrég egy michigani orvos bukott le, aki lányok ezreit műtötte meg. Külön probléma, hogy 17 államban máig nem kriminalizálták a gyakorlatot, így az orvos nem kerülhet börtönbe, hiába a tiltás.

Nem, nem "női körülmetélés": a nemi szerv megcsonkítása!

Bár sokan "női körülmetélésként" utalnak rá, a valóságban ennél jóval drasztikusabb dologról, csonkításról van szó. A beavatkozás során a csikló egészét vagy egy részét távolítják el, bizonyos esetekben pedig a hüvely nyílását is szorosabbra varrják. Egyes afrikai országokban a közhiedelem szerint ez a záloga annak, hogy a lány a házasságig "tiszta" marad és később is hű lesz a férjéhez: életét nem a vágyak és az ösztönök, hanem a kötelesség irányítja majd.

Bár már több régióban betiltották a kegyetlen és veszélyes gyakorlatot, sok család még mindig attól tart, hogy lányuk egyedül marad, ha "nem lesz olyan, mint a többiek". Ezért aztán a tehetősebb, felvilágosultnak hitt családokban gyakran drága magánklinikákon végzik el a műtétet - de legtöbbször a falu javasasszonya vagy bábája ejti meg a vágást egy késsel vagy üvegdarabbal.

Sokan már ebbe belebetegszenek, belehalnak, de a többiek sem sok jóra számíthatnak: nemcsak szexuális örömérzetet nem lesznek képesek érzékelni ezen a területen, de sokszor még a vizelés is fájdalmassá válik, és gyakori fertőzések, különféle szülési komplikációk nehezítik az életüket.

Forrás: Shutterstock

Nem, nem tekinthető kulturális vagy vallási hagyománynak.

A nyugati világban hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a nemi szerv megcsonkításának gyakorlatát: azt mondjuk, "ez a kultúrájuk része", "nagyon régi hagyományról van szó", vagy épp "arrafelé a vallás az első". Az áldozatok azonban, akik megélték ezt, és maguk mögött hagyták szülőföldjüket, egybehangzóan állítják: nem szabad kulturális örökségként vagy vallási gyakorlatként tekinteni a másik ember megcsonkítására. Ezt az álláspontot képviseli az Egészségügyi Világszervezet is.

Kulturális örökség egy nemzet költészete, képzőművészete, vagy épp az, hogyan fűszerezik a nemzeti ételeiket. Vallási hagyomány egy szent vagy próféta tiszteletére celebrált mise, egy esküvői, vagy épp gyászszertartás.

Az azonban, hogy a nőket az irányító szerepben lévő férfiak elnyomásban akarják tartani, és ennek érdekében megcsonkítják és egy életre megsebzik... nos, az távol áll a szokások és tradíciók színes repertoárjának kötelező tiszteletétől. Az olyasmi, ami ellen tenni kell. Ha mással nem tudunk, hát azzal, hogy annak nevezzük, ami.

A WHO, az UNICEF és egyéb szervezetek aktivistái - köztük sokan maguk is túlélők - úgy vélik, leginkább az segít, ha világszerte nyíltan beszélünk a problémáról. Egyrészt ez nyitottabbá teszi a szexuális felvilágosítás iránt az új generációkat, másrészt pedig nyomást gyakorol az államokra és országokra, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket a törvényhozásban. Ahhoz pedig, hogy a gyakorlat is változzon, a hatóságokat megfelelő képzésben kell részesíteni, hogy felismerjék a kritikus eseteket és fel tudjanak lépni azok ellen.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.