Mindfulness: Tanulj meg a jelenben élni!

Boldogság mítoszban élünk. A mai kor embere nemcsak óhajtja, vágyja, hanem egyenesen hajszolja a boldogságot. Ami aztán (sajnos) leginkább csak instant formában tud megvalósulni. Már amennyiben egyáltalán meg tud...

Ülsz a családi vacsoránál, a gyereked éppen hozzád beszél, de halványlila fogalmad sincs, miről - mert a gondolataid ott ragadtak egy elcseszett munkahelyi feladatnál. Ismerős?

Újra és újra végigzongorázod, hogy ha azt ott és akkor észreveszed, talán nem üvöltött volna veled a főnök vörös fejjel, és/vagy nem úszott volna el az a sok nullás összeg. Talán el lehetett volna kerülni! Talán! Azonban a lényeg, hogy már változtatni nem tudsz rajta - viszont, ha ezen rágódsz, még a megélhető pillanatokról is lemaradsz. Hogy a példánál maradjak: arról, mikor a gyereked megosztja veled élete apró-cseprő ügyeit.

Senkinek sem ismeretlen ez az állapot, ám sokan nem tudják, milyen ártalmas tud lenni. Mert valójában pont az tűnik el az életedből, amire a legjobban vágysz: a boldogság, a testi/lelki jóllét - és átkapcsolsz helyette robotpilóta üzemmódba.

A legtöbben akkor kapnak észbe, amikor már fizikai problémák jelentkeznek, esetleg rájuk tör egy pánikroham. Pedig meg lehetne előzni az igazi bajt. Hiszen a rohanó mindennapokat, a felgyorsult világot úgysem lehet teljes mértékben kiiktatni, de sokat segíthetsz azzal, ha megtanulsz tudatosan jelen lenni az életedben. Tudod, úgy, mint az egészen kicsi gyerekek. Hiszen nekik még nem probléma akár órákig is eljátszani egy falevéllel. (Már, ha hagyják.)

Forrás: Shutterstock

A mindfulness, vagyis tudatos jelenlét - azzal ellentétben, ahogy sokan hiszik - nem hókuszpókusz. Dr. Szondy Máté, klinikai szakpszichológus, családterapeuta, kutató hamar rámutat, hogy a mindfulness tudományosan bizonyítottan jó hatással van a pszichére:

"Egy két hónapos tudatos jelenlét tréning már képes arra, hogy az agyunkban szignifikáns változásokat indítson el: hatására a prefrontális kéregben sűrűsödnek a szinaptikus kapcsolatok, javulnak a kognitív képességeink, a döntéshozási, problémamegoldási képességünk, és nő a figyelmi kapacitásunk. Mindeközben az érzelmekért felelős amygdala válaszkészsége csökken, így stresszhelyzetben kevésbé intenzíven reagálunk."

Egyszerűbben fogalmazva, stresszhelyzetben vagy konfliktus közepette képessé válhatsz kívülről szemlélni a problémát. Vagyis lépésről lépésre az "itt és most"-ra tudsz reagálni, ahelyett, hogy berögzült reflexek szerint cselekednél. Azt hiszem, ez volt az a pont, amikor eldöntöttem, hogy nekem ezt ki kell próbálnom.

De amikor a doktor úr - aki egyébként a hatékony terápiás módszerekhez való vonzalma mellett saját életminőségének javítása miatt kezdett el foglalkozni a módszerrel - megemlítette, hogy a szexuális életen is sokat dobhat, eloszlott minden kétségem. Viccet félretéve: több éves kapcsolatokban rendre előkerül az ellaposodás. Egyszerűen elveszik a varázslat, amire a pszichológus szerint van megoldás.

"Nagyon sokat lendíthet a kapcsolat minőségén, ha a felek elkezdenek tudatosan figyelni egymásra. A szexuális problémák egyik gyakori forrása a jelenlét hiánya. Együttlét közben a feladatokon, napi gondokon agyalunk, ezzel csökken a vágy, és csökken az élmény is. A mindfulness gyakorlása nagyon jó arra, hogy megismerjük a saját elménk működését. Ez egy tanulható és begyakorolható készség."

Gyakorolni sokat kell, de a jó hír az, hogy idővel egyfajta reflexszé válik ez a gondolkodásmód, mivel az agyunk működése is átalakul közben.

Kiemelten fontos: a mindfulness témakörében sok a kókler! Ezért, ha jót akarsz magadnak, akkor a Mindfulness Egyesület honlapján regisztrált szakemberek közül válogass!
Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek