Egy párkapcsolat 5 jelentős szakasza

Jed Diamond amerikai pszichoterapeuta szerint egy párkapcsolat során öt szakaszon megyünk keresztül. Már ha elég kitartóak vagyunk. Sokan ugyanis a harmadik szakaszban feladják...

1. Szerelembe esés

A párkapcsolatok első lépcsőfokát mindenki ismeri, könnyen és elbódulva szökkenünk fel rá. Ekkor még tökéletesnek látod szerelmed tárgyát. Úgy érzed, nincs is hibája - de ha van, az is inkább cuki, mint bosszantó.

Jellemző mondatok: "Sosem láttam nála fantasztikusabbat. Már attól hevesebben ver a szívem, ha felhív."

Tanács: Próbáld megjegyezni, milyennek látod a szerelmedet ebben az időszakban! Készíts szerelemnaplót! Jegyezd fel, mit csodálsz benne!

Forrás: Shutterstock

2. Egy párrá válás

A rózsaszín köd oszladozik, ez azonban korántsem kiábrándító. Mélyebben, alaposabban megismered a másikat, kezded látni a valódi tulajdonságait. A szerelem mellett megjelenik a szeretet. A legtöbb házasság ebben a szakaszban köttetik.

Jellemző mondatok: "Vele akarom leélni az életemet. Bárki bármit mond, hiszek az örök szerelemben. Mindig együtt leszünk."

Tanács: Élvezd ki, hogy örömteli időszakot éltek, de ne tartsd magától értetődőnek! Fogadd el annak a lehetőségét, hogy talán nem lesz mindig így. Írd le, miért fontos neked a kapcsolatotok, mit becsülsz benne, miért szeretnéd megtartani! Emlékeztesd magad, hogy ha valaha netán kételyed merülne fel, akkor is harcolni akarsz kettőtökért!

3. Kiábrándulás, válság

Mostanra már jól ismered a másikat, talán túlságosan is. Tudod, különböző helyzetekben mit tesz, mikor hogyan viselkedik. A hibái, amik egykor aranyosnak tűntek, húsba maróan bosszantanak. Hirtelen ijesztővé válhat a gondolat, hogy talán sosem fogtok egymásnak újat nyújtani. Izgalmasnak tűnhet bárki, aki más - akkor is, ha nem jobb. Ebben a szakaszban történik a legtöbb szakítás...

Jellemző mondatok: "A szoba sarkába dobja a koszos zokniját. Nem értem, miért nem lehet azt a rohadt zoknit egyenesen a szennyes kosárba tenni?!"

"Befordulunk a körforgalomba, és én már előre tudom, hogy káromkodni fog. Kívülről fújom, mit fog mondani. Komolyan egész életemben ezt kell hallgatnom?!"

Tanács: Most kell erősnek lenned! Idézd fel, miért szerettél bele! Olvasd vissza, miket írtál a kapcsolatotokról annak idején! (Ugye, milyen jól jön?) Keress emlékeket, fotókat, leveleket, melyek hatására újra meglátod benne rajongásod tárgyát! Hozz új helyzeteket, tevékenységeket a kapcsolatotokba! És ne feledd, ő ugyanúgy kívülről fújja a te bosszantó szavaidat, szokásaidat... Kapard le a kopott, töredezett festékréteget kapcsolatotok felszínéről, és meglátod alatta az aranyat. Ugyanúgy ott van, ahogyan rég.

Forrás: Shutterstock

4. A tartós kapcsolat megteremtése

Erre a lépcsőfokra akkor jutsz el, ha a harmadik szakasz nehézségei során nem dobtad be a törülközőt. Elfogadod, sőt, megérted párod hibáit, hiányosságait. Rájössz, hogy a párkapcsolatod valóságos, nem pedig egy kiszínezett regény - vagy filmbéli történet - így az elvárásaid is ehhez igazodnak.

Jellemző mondatok: "Volt idő, mikor úgy éreztem, nem akarok már vele lenni. Szerettem volna elhagyni, de valamiért nem ment. Aztán rájöttem, hogy még mindig szeretem. A hibáival, a bosszantó dolgaival együtt. Azóta minden rendbe jött köztünk."

Tanács: Légy büszke, amiért nem adtad fel!

5. Megváltjátok a világot

Kialakul az igazi, realitásokon nyugvó, végleges összetartozás. Az a megfoghatatlan, irigylésre méltó együttműködés és harmónia, amit a 40-50 éve együtt élő, idős házaspároknál látsz.

Jellemző mondatok: Nem igazán vannak... Szavak helyett legfeljebb egy-egy pillantás beszél.

Tanács? Inkább kérés. Oszd meg a bölcsességed minél több emberrel! Mondd el, mennyit tettetek mindketten a kapcsolatotokért!

Fotó: Szabó Gábor / Origo - Origo
Még több cikk Gretatól!
Ha idáig eljutottál, már biztos rajongsz ...... stílusáért, és nem bírod visszafogni magad, hogy ne olvass tőle még többet. Megértjük, és segítünk is neked. Az írói oldalán rengeteg írása vár rád.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek