Meztelen test. Rák. Nők. - Egy igazán emberi projekt története

„Ébredés - az Új kezdet!" áll nagy, piros betűkkel egy női akt felett. Sajnálom, de itt nem arról lesz szó, hogy az aszcendensed szerint jövő héten pénz áll a házhoz, vagy megtalálod életed szerelmét. Sokunknak csak egy igazán húsbavágó tragédia adja meg a löketet ahhoz, hogy felismerjük a problémáinkat. A rák is ilyen.

Mi ilyenkor az első reakció? Minden prioritás, ami alapján éltük az életünket, előbb-utóbb borul. Először a pénz veszti el fontosságát. Majd a biztonság, a legmélyebb ponton esetleg a család szerepe is megkérdőjeleződik. És van az úgy, hogy mindennek, ami valaha fontos volt az életünkben - a terveinknek és az álmainknak - is búcsút kell, hogy intsünk. Szép? Szörnyű? Vagy inkább csak emberi?

Ez a folyamat a legnehezebb ebben a betegségben. Többek között erre is akar rávilágítani Ébredés - az Új kezdet! címmel egy különleges fotókiállítás. Bánhalmi Norbert elismert fotós aktképei nem szokványos módon mutatják be a női szépséget, szó sincs topmodellekről."Csak" hús-vér, kemény küzdelmeken átesett emberekről - akiknek többek között pont a nőisége sérült az életmentő beavatkozások során.

A megrázó képek mögött megrázó történetek bújnak meg. Ahogy egyre több fájdalmas és felemelő részlet derült ki ezekről az életmesékről, a szervezők arra jutottak, hogy a történeteknek önálló, művészi létjogosultsága van: többek, mint egy kiállítás háttéranyaga. Így született meg az azonos címet viselő könyv, amely a különleges fotósorozaton túl papírra is veti ezen nők belső monológjait, vívódásait.

Forrás: Bánhalmi Norbert

Ne féljetek beszélni! Ne féljetek meghallgatni!

A könyv szerzője, Elek Erika szerint írásának elsődleges célja a félelem eloszlatása. Annyi mindentől kell félni egy ilyen szörnyű diagnózis kapcsán. És sajnos sokan félnek erről beszélni, beszélgetni. Sok egészséges emberben felmerül a kérdés, hogy most mit mondjak egy halállal viaskodó embernek?

„Minden félelem lehetetlenné teszi a párbeszédet - magyarázza Erika. Ezzel pedig az a legfőbb baj, hogy a másiknak sem adok lehetőséget, hogy kibeszélje magából a problémát." Pedig ezeket a történeteket az egyik oldalról legalább annyira érdemes lenne meghallgatni és megtanulni elfogadni, mint amennyire a másik oldalnak fontos megfogalmazni és kibeszélni - és ez által feldolgozni.

Forrás: Bánhalmi Norbert

"Aki rákos, annak a saját eddigi életével is szembe kell néznie. Épp ezért a projekt másik fő üzenete, hogy többek vagyunk annál, mint aminek gondolnak bennünket." - Összegez a szerző. „A daganatos embereket elsősorban nem csak a betegségük határozza meg, ugyanúgy eljárnak szórakozni, találkoznak barátaikkal. Ennek segítségével tudják elkerülni, hogy belesüppedjenek a "Miért én?"kérdéskörbe. Ez nagyban segítheti a gyógyulásukat."

Ne félj olvasni!

Sokan sikítva dobnának el egy könyvet, ami a rákról szól, mert félnek szembesülni azzal a sok szenvedéssel, amit az író eléjük tár. De az Ébredés - az Új kezdet! nem akar riogatni, a fókusz nem a szenvedéstörténeten, hanem a vívódások utáni végkifejleten van. A kiállítást és a hozzá tartozó könyvbemutatót a szerző egyfajta figyelemfelkeltésnek, "ébresztésnek" tartja, ezzel szeretne rávilágítani, hogy mindenki ideje véges, és kezdjünk el valóban élni. Úgy gondolja: „Nem figyelünk arra, milyen belső monológok zajlanak bennünk."

Forrás: Bánhalmi Norbert

Márpedig az elásott lelki probléma a rákos megbetegedések melegágya.

A megoldástól pedig csak annyi választ el, hogy átlépjünk a komfortzónánkon. Azonban ennek az "egyszerű" lépésnek a szükségességét sokan csak későn veszik észre. „Az a baj, hogy az emberek többsége látszatfelnőtt. Nem képesek szembenézni önmagukkal. Ez nem feltétlen csak a félelemből fakadhat, olyan automatikus mechanizmusok alapján működünk, amikről nehéz lekapcsolódni. Ez a félelem mechanizmus rengeteg alakot ölthet: lehet ház, lehet anyagi biztonság, vagy a férj/feleség, esetleg a gyerek, stb."

A könyv szereplői a nagy szembenézésekről is mesélnek. Persze adja magát a kérdés: mi segíthette ezeket a nőket egy ekkora küzdelemben? A válasz a családon és barátokon túl igencsak tanulságos. A szerző szerint „Ha értelmet adsz a szenvedésnek, annak valami hihetetlen ereje van."

Gyönyörű nők, gyönyörű történetek
Ha úgy érzed, hogy szükséged van egy, a komfortzónádból kiszakító eseményre (az ingyenes regisztráció után) látogass el május 3-án 18 órakor a Stefánia Palotába, a könyvbemutatóval egybekötött rendhagyó kiállításmegynitóra!

Nyitókép: Bánhalmi Norbert