pszichológia kibeszélő személyiség kapcsolatok árnyékszemélyiség lélek
Veled is előfordult már, hogy úgy láttad, egy ismerősödnek két – ne adj' isten, annál is több – énje van, holott biztos voltál abban, hogy az illetőnek nincs komoly mentális zavara? Esetleg magadban is érzed ezt a furcsa kettősséget? Nem vagy egyedül.

Az árnyékszemélyiség misztériuma

Az árnyékszemélyiség kifejezés Carl Gustav Jung svájci pszichológus munkásságából ered. Az árnyék az a része a személyiségünknek, amelyet tudat alatt elnyomunk, és amely gyakran olyan tulajdonságokat rejt, melyekkel nem szeretnénk vagy egyelőre képtelenek vagyunk szembenézni. Mint a lernéi Hüdra feje, újra és újra felbukkan, amikor a legkevésbé számítunk rá.

Deborah Serani pszichológus és író, akinek a klinikai szakterülete a depresszió, több ízben publikált az árnyékszemélyiséggel kapcsolatban.

– fogalmazott a szakember.

Én sosem küzdöttem problémákkal ezen a területen, úgy érzem, nem, vagy alig voltak olyan erőteljes vágyaim, problémáim, melyeket el kellett nyomnom, így azok nem testesültek meg egy különös, rejtett személyiségben. Viszont számos emberrel találkoztam életem során, akik – akárcsak Batman és Bruce Wayne – az általuk a nyilvánosság előtt vállalhatónak tartott szerepkörükből kilépve egészen más oldalukat mutatták a külvilág felé.

Szórakoztató és néha sokkoló belegondolni, hogy sokan felelősségteljes munkakörben, köztiszteletben álló egyénekként tevékenykednek, s mihelyst felszínre tör az árnyékszemélyiségük, mintha nem is ugyanazzal az emberrel néznék szembe.

Forrás: Shutterstock

Szerintem nem vagyok azzal egyedül, hogy gyerekként azt gondoltam, a felnőttek mintaszerűen viselkednek, hiszen ezt várják el a fiataloktól is, és elég megdöbbentő volt ráébredni, hogy ők gyakorlatilag valahol mind vásott kölykök maradtak, akik csak arra várnak, hogy rosszalkodjanak. Vagy legalábbis befaljanak egy doboz fagyit – annak ellenére, hogy ezt mindig is tiltották –, egész éjjel fent maradjanak videójátékozni – úgyszintén –, vagy full készen bulizzák át az éjszakát – ezért meg aztán égre-földre szóló büntetésmaraton járt volna.

Természetesen számos példát láttam a pozitív árnyékszemélyiséget illetően is: megesett, hogy valaki, aki kissé szürke, visszahúzódó alaknak tűnt a munkahelyen, a magánéletében egy rendkívül izgalmas, kalandvágyó, extrémsport-kedvelő és gyakran jótékonykodó figuraként élt. Kicsit eltúlozva, de ezt a jelenséget mutatja be a Különválás című sorozat is, melyben egy műtéti eljárással különítik el az emberek irodai énjét a valódi személyiségüktől.

Hogyan ismerhetjük fel az árnyékszemélyiséget?

Ha úgy érzed, hogy valakinek van árnyékszemélyisége, érdemes megfigyelned a viselkedését. Például a túlzott kontroll iránti vágy, az agresszió, az önsajnálat vagy az általános elégedetlenség gyakran árulkodhat az árnyékszemélyiség jelenlétéről. Ugyanezeket természetesen magadon is megfigyelheted.

Az árnyékszemélyiség felfedezése és megértése nemcsak a múlt feldolgozására, hanem a jelenre és a jövőre is hatással lehet. Ahelyett, hogy elnyomnád vagy elutasítanád az árnyékodat, tanulj meg vele együtt élni, kezelni az érzéseidet és a vágyadat, hiszen csak így válhatsz teljes, kiegyensúlyozott és boldog emberré.

Neked van árnyékszemélyiséged?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.