öngyilkosság kibeszélő tragédia magazin Sylvia Plath
Sylvia Plath igazi szabad szellem volt. Költő volt, regényíró, anya és feleség. Depresszióval átszőtt, rövid élete alatt is sikerült elérnie, hogy az irodalom egyik legkülönlegesebb alakjává váljon.

Mindössze harminc éves volt, amikor kioltotta a saját életét, de egész életében depresszióban szenvedett. Költészetével végleg beírta magát a nagyok közé, ám egyetlen regénye, Az üvegbura csak a halála után vált fontos művé. Személyes élményei közvetlenül befolyásolták az írását, ám sokkal több volt benne a mentális betegségeinél. Íme néhány érdekesség a valaha volt, egyik legcsodálatosabb írónőről, amelyek segítenek jobban megismerni és megérteni, ki is volt ő igazából.

Értelmiségi családba született, de állandóan küzdöttek anyagilag

Sylvia Plath 1932. október 27-én született Bostonban. Apja a Bostoni Egyetem biológia professzora volt, anyja háziasszony. Bár apja tekintélyes tudós volt, a család viszonylagos szegénységben élt, amelyre Plath úgy emlékezett vissza egy versében, hogy anyja mindig megóvta őt és testvérét az anyagi problémák valóságától.

14 éves korától a fiúk megszállottja volt, és több száz fiúval randizott

Az irodalom iránti szeretete mellett volt egy másik szenvedélye is: a fiúk. 14 éves korától fogva feljegyezte naplóiban az ellenkező nemmel kapcsolatos rögeszméit. Néha arra panaszkodott, hogy szexuális frusztrációja hátráltatja a tanulmányaiban és az alkotómunkáját. Saját elmondása szerint több száz fiúval járt egyetemi évei előtt és alatt, de eközben végig aggódott amiatt, hogy rossz hírneve lesz.

Diáktársait lenyűgözte Plath esze, de a szépsége is

A Smith College-ban eltöltött első éve végére világossá vált, hogy Plath rendkívül okos és tehetséges. Emellett a főiskola egyik legszebb és legtitokzatosabb nőjeként is hírnevet szerzett magának.

Súlyos mentális problémákkal küzdött

Plath egész életében súlyos depresszióban szenvedett. Először 1953-ban kísérelt meg öngyilkosságot, ezután hat hónapot töltött egy pszichiátrián, ahol elektrosokk-kezelést is kapott. Ezután 1962-ben próbálta ismét elvenni a saját életét, amikor autójával egy folyóba hajtott. Végül 1963-ban az utolsó öngyilkossági kísérletét már nem élte túl.

Plath és Ted Hughes kapcsolata

Plath későbbi férjét Cambridge-ben ismerte meg 1956-ban, és bár tudta, hogy a férfi keményen iszik és igazi nőcsábász, nem tudott ellenállni neki: szerelem volt első látásra. Egy cambridge-i buliban jöttek össze, amiről az írónő később úgy írt naplójában, hogy Hughes erőszakosan csókolta, ő pedig olyan erősen harapott a férfi arcába, hogy elkezdett vérezni. Bár nem töltötték együtt az éjszakát, de Plath odáig volt érte.

Ted Hudges Origo

Miután Hughes visszatért Londonba, verseket írtak egymásnak, majd négy hónappal később, amikor újra találkoztak, Hughes eljegyezte. Plath erre úgy emlékezett vissza, hogy iszonyatosan részeg volt, amikor igent mondott.

Nem sokkal az esküvő után Hughes bevezette feleségét az okkultizmus irányi szenvedélyébe. Estéket töltöttek azzal, hogy Ouija táblát készítsenek, és kommunikálni próbáljanak a halottakkal. Később Plath is érdeklődni kezdett az okkultizmus és a metafizika iránt.

1960-ban született meg az első gyermekük, Frida, ám ez korántsem volt olyan boldog időszak számára, mivel elkezdett szétesni a házassága. Férje csalta, ráadásul 2017-ben napvilágot láttak olyan levelek az írónőtől ebből az időszakból, amelyeket még a terapeutájának írt, és arról beszélt bennük, hogy férje rendszeresen bántalmazta fizikailag és mentálisan.

1962-ben hagyta el a férjét, és ez idő alatt írta talán a legjobb verseit. Ezek azonban rendkívül sötét művek voltak, amelyek hűen tükrözték Plath egyre romló mentális állapotát.

Plath halála idején még nem zárult le a válás, így Hughes örökölte Plath összes írásos munkáját. Ezek közül többet elégetett, állítólag azért, mert ezek az írások olyan visszaemlékezéseket tartalmaztak, amelyekről nem akarta, hogy bárki lássa.

Plath és Az üvegbura

Annak ellenére, hogy Plath depresszióban szenvedett, sikerült befejeznie első és egyetlen regényét, miközben egyedülálló anyaként küszködött. A kiadó, ami azért fizetett az írónőnek, hogy megírja a regényt, végül elutasította a kész művet mondván, hogy "kiábrándító, fiatalos és túlfeszített".

Végül egy másik kiadó kiadta a művet, ám mindenhol közömbösen fogadták. Csak a halála után kezdtek klasszikusként tekinteni Az üvegburára.

Öngyilkosság

Plath háziorvosa látta, hogy az írónő veszélyt jelent önmagára, ezért 1963-ban erős antidepresszánsokat írt fel neki, sőt azt is megszervezte, hogy egy ápolónő minden reggel felkeresse a lakását, és ellenőrizze az írónőt és két gyermekét is. 1963. február 11-én azonban az ápolónő holtan találta Plath-t a konyhában. Lefektette a gyermekeit, majd egy törölközővel lezárta a konyhaajtó réseit, és a gázsütőbe tette a fejét.

Sok életrajzíró úgy véli, Plath nem akarta megölni magát, és ez csak egy kétségbeesett segélykiátás volt, mások azonban úgy vélik, a múltbéli sikertelen próbálkozások, és az utolsó kísérlet gondos előkészítése mind arra utal, hogy Plath valóban véget akart vetni az életének.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.